KULTÚRA

20:38
XXI. SzázadJordán Tamás a hivatásról, a színházról és az életről (Első rész)
2021. január 18. 23:10

Jordán Tamás a hivatásról, a színházról és az életről (Első rész)

Jordán Tamás mérnökemberként polgári életet képzelt el, nem akart színész lenni. Amatőrként játszott az Egyetemi Színpadon. Feleségével feszültséget okozott a helyzet, magyarázni kényszerült, miért játszik. Egy elkeseredett pillanatban azt mondta neki, hogy ő lesz az ország legjobb versmondója. És ha valaki személyesen, vagy képernyőn látja József Attilát szavalni, igazat is adhat neki. Érzések, cikázó gondolatok, amit nem elég egyszer látni. Lázs Sándor filmje Jordán Tamásról. A második részt ide kattintva nézheti meg.
20:56
XXI. SzázadJordán Tamás a hivatásról, a színházról és az életről (Második rész)
2021. január 18. 23:10

Jordán Tamás a hivatásról, a színházról és az életről (Második rész)

Jordán Tamás mérnökemberként polgári életet képzelt el, nem akart színész lenni. Amatőrként játszott az Egyetemi Színpadon. Feleségével feszültséget okozott a helyzet, magyarázni kényszerült, miért játszik. Egy elkeseredett pillanatban azt mondta neki, hogy ő lesz az ország legjobb versmondója. És ha valaki személyesen, vagy képernyőn látja József Attilát szavalni, igazat is adhat neki. Érzések, cikázó gondolatok, amit nem elég egyszer látni. Lázs Sándor filmje Jordán Tamásról. Az első részt ide kattintva nézheti meg.
2:23
HíradóA Kívánságkosár egykori és a Hír TV jelenlegi műsorvezetője is taníthat majd az SZFE-n
2021. január 17. 17:40

A Kívánságkosár egykori és a Hír TV jelenlegi műsorvezetője is taníthat majd az SZFE-n

Véletlenül, egy szabadságolási lista alapján tudták meg, kik lesznek a színművészeti új tanárai. Ezt az egyetem egyik oktatója mondta az RTL Híradónak. Az új vezetés több mint 20 új tanárral számol, akik közt a HVG információi szerint van Jászai Mari-díjas és Kossuth-díjas színész, de a Kívánságkosár egykori, vagy a Hír TV jelenlegi műsorvezetője is. A diákok szerint aggasztó, hogy nem tudják, kik lesznek a tanáraik.
1:57
HíradóKülönleges bronzkori leleteket találtak a szántásban
2021. január 15. 17:41

Különleges bronzkori leleteket találtak a szántásban

Egyedülálló bronzkori leletek Baján! Szántóföld rejtette azt a csaknem 3200 éves sírt, amit még december utolsó napjaiban fedeztek fel helyi régészek. A bajai Türr István Múzeum munkatársai rendszeresen járják szántás után a lelőhelyek környékét, most fémkeresővel jutottak el a mindössze 40 centiméter mélyen fekvő sírhoz. A régészek szerint ebből a korból ilyen jó állapotú és egyben maradt sírt még nem tártak fel eddig.
6:21
FókuszMa lenne 86 éves a rock and roll királya
2021. január 8. 18:39

Ma lenne 86 éves a rock and roll királya

Ma lenne 86 éves a rock and roll királya. Elvis Presley a könnyűzene egyik legnagyobb hatású alakja, akinek dalait a mai napig milliók hallgatják, hasonmásainak pedig versenyeket rendeznek. Lemezeiből több mint 1 milliárd példány fogyott és Budapesten parkot és utcát is neveztek el róla. Bár soha nem járt nálunk, de 2011-ben a főváros díszpolgára lett. Miért rajonganak érte ennyien még 43 év után is?
2:07
HíradóSzinte megérinthetjük a műkincseket a Nemzeti Múzeum virtuális kiállításán
2020. december 12. 17:35

Szinte megérinthetjük a műkincseket a Nemzeti Múzeum virtuális kiállításán

Akár a fotelben ülve is kezünkbe vehetjük a Seuso-kincs darabjait, legalábbis ez lehet az érzése azoknak, akik bejárják a Nemzeti Múzeum vasárnaptól elérhető virtuális kiállítását. A 3D technika segítségével tárlatvezetést is tartanak a páratlan értékű ezüstkincset bemutató Pannónia fénye című kiállításon, erre előzetes regisztráció után lehet jelentkezni.
2:16
HíradóBezárnak a múzeumok és színházak
2020. november 9. 16:45

Bezárnak a múzeumok és színházak

Nem érte váratlanul a bezárás híre az Örkény Színház igazgatóját. Mácsai Pál Híradónknak azt mondta, az interneten élőben közvetített előadásokkal próbálják megadni a nézőknek a színházi élményt, a színészeknek és a műszaknak pedig a munka lehetőségét, bár a streamelt előadások nem pótolják a kieső bevételeket. A színházak sorra búcsúznak a nézőktől egy időre, vagy jelentik be az élő közvetítésre való átállást. A múzeumok a járvány második hulláma alatt látogatóik 80-90 százalékát elveszítették, de szerdától a maradék 10 százaléktól is elbúcsúzhatnak.
1:59
HíradóA neten is megcsodálhatók a Seuso-kincsek
2020. október 31. 15:58

A neten is megcsodálhatók a Seuso-kincsek

Virtuális kiállításon most már bárki megcsodálhatja a Seuso-kincseket. A késő római korból származó, felbecsülhetetlen értékű 14 db ezüstedény a Nemzeti Múzeumban látható, ám mostantól online is gyönyörködhetnek bennük az érdeklődők. A kalandos történtű kincset máig megoldatlan rejtélyek lengik körül. A honlap célja éppen az, hogy tudományosan megalapozott válaszokat adjon a leggyakoribb kérdésekre.
5:42
HíradóMÁCSAI: „Rengeteg erőt kapunk abból, hogy a nézőtér nem fél”
2020. október 29. 15:28

MÁCSAI: „Rengeteg erőt kapunk abból, hogy a nézőtér nem fél”

Az Örkény az egyetlen budapesti kőszínház, ami kiépített saját stream-stúdiót, amivel közvetíteni tudják az előadásokat élőben online is. A színház igazgatója szerint a digitálisan sugárzott előadásokat nemcsak a pandémia hívta életre, hanem a digitális forradalom is, amivel a színháznak is kezdenie kell valamit. Hogy mennyire sikeres az Örkény kezdeményezése, azt Mácsai Pál szerint az is mutatja, hogy az előadások közben senki sem szokott kiszállni az online közvetítésből.
1:48
HíradóRudolf Péter első rendezése a Vígszínházban igazgatóként
2020. október 15. 18:47

Rudolf Péter első rendezése a Vígszínházban igazgatóként

Első rendezését mutatja be igazgatóként Rudolf Péter a Vígszínházban. Az öreg hölgy látogatása című Friedrich Dürrenmatt drámát fontos darabnak tartja, mert szerinte minden megvan benne, ami kell: vonzó a közönségnek, társulatépítő, játékos, ugyanakkor egy izgalmas krimi és görög sorstragédia egyszerre. Rudolf Péter azután lett a Vígszínház igazgatója, hogy elődje, Eszenyi Enikő visszavonta pályázatát, mivel a társulat több tagja szerint rendszeresen megalázta őket.
2:06
HíradóSZFE: Már a kábelt is leszedték
2020. október 15. 18:45

SZFE: Már a kábelt is leszedték

Már a hálózati kábelt is leszerelték a Színház és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületében, ahol így egyáltalán nincs internet. De nem csak netezni, próbálni sem tudnak a diákok, mert az erre használt Ódry Színpadot lezárták és a zárakat is lecseréltették. A kancellárt ma hiába kerestük, de tegnap azt mondta az RTL Híradónak: az internet lekapcsolásánál nem áll meg, a lehető legtovább elmegy, hogy megszüntesse az általa anarchiának nevezett helyzetet.
6:16
HíradóAZ ÖREG HÖLGY LÁTOGATÁSA: Izgalmas krimi a nézőknek, kihívás és élmény a színészeknek
2020. október 15. 16:03

AZ ÖREG HÖLGY LÁTOGATÁSA: Izgalmas krimi a nézőknek, kihívás és élmény a színészeknek

Első rendezését mutatja be igazgatóként Rudolf Péter a Vígszínházban. Hátborzongató szerelmi történet, ugyanakkor izgalmas krimi is, amely egy 40 évvel korábban megalázott nő bosszúját meséli el. Egy fiatal, szegény lányt megaláznak, a szerelme elárulja, megtagadja őt és a gyereküket, a kisváros közössége pedig kiveti magából. 40 évvel később, már öreg hölgyként tér vissza, hogy elégtételt vegyen. A címszereplőt Hegyi Barbara alakítja. Az öreg hölgy egykori szerelmét Hegedűs D. Géza játssza, aki nagyon örül a szerepnek. Szerinte ez egy izgalmas felnőtté válási folyamat.
2:03
HíradóMegfigyelés, elnyomás – Szegeden mutatják be George Orwell 1984 című regényének színpadi változatát
2020. október 8. 18:36

Megfigyelés, elnyomás – Szegeden mutatják be George Orwell 1984 című regényének színpadi változatát

Megfigyelés, elnyomás – pénteken mutatják be Szegeden George Orwell 1984 című regényének színpadi változatát. Az állam hazugságokkal, félelemkeltéssel követel alkalmazkodást a polgároktól - erről szól a könyv, amelynek jóslatai a darab rendezője szerint ma is aktuálisak. A fő gonoszt alakító Alföldi Róbert azt mondja, az előadás tükröt tart a valóságnak.
7:08
HíradóPREMIER: Orwell 1984 című darabja a Szegedi Nemzeti Színházban
2020. október 8. 12:37

PREMIER: Orwell 1984 című darabja a Szegedi Nemzeti Színházban

Egyre aktuálisabb a mű mondanivalója, egyfajta segélykiáltás ez a darab – ezt mondja Horgas Ádám rendező, aki George Orwell világhírű regényét színpadra alkalmazta. Azt mondja, bár nem egy könnyű darab, a nézőknek szerinte szüksége van arra a lelki katarzisra, amit ez a darab nyújtani tud. Az O’Brient alakító Alföldi Róbert szerint a színház mindig tükröt tart a valóságnak és nem azt mutatja meg, hogy mi van, hanem, hogy mi történhet, ha nem figyelünk oda. A kétfelvonásos darabot pénteken mutatják be a Szegedi Nemzeti Színházban.
24:38
XXI. SzázadÓriási sztár volt, mégis szegényen és magányosan halt meg
2020. szeptember 29. 0:10

Óriási sztár volt, mégis szegényen és magányosan halt meg

Kedvenc színésznője volt Hitlernek és Sztálinnak, hollywoodi produkciókban is megfordult, itthon manapság mégis kevesen ismerik a nevét. Pedig Gaál Franciska kalandos élete a mai napig érdekes lehet. Például azért, mert élve befalaztatta magát egy kastélyban azért, hogy túlélje a vészkorszakot. Azért, mert bár óriási sztár volt, szegényen és magányosan halt meg. Lázs Sándor filmje a XXI. században.
2:30
HíradóVidnyánszky félreáll, ha csak az ő személye az akadály
2020. szeptember 17. 18:31

Vidnyánszky félreáll, ha csak az ő személye az akadály

Ha ő lesz az akadálya az álláspontok közeledésének, akkor félre fog állni - ezt nyilatkozta Vidnyánszky Attila a Demokrata című hetilapnak. Közben a HVG arról írt, hogy Vidnyánszky mellett az általa vezetett szervezet: a Magyar Teátrumi Társaság sem állt ki. Ezt megerősítette Híradónknak a szervezet egyik névtelenséget kérő tagja. Ő azt mondta: Vidnyánszky Attilát megtörték az elmúlt hetek. Már 17. napja tart a hallgatók egyetemfoglalása a Színművészetin. Szabó Győző ide kattintva elmondja, mit gondol az SZFE körül kialakult helyzetről.
15:56
Házon kívülKultúrharc a Színművészeti Egyetem körül
2020. szeptember 15. 23:40

Kultúrharc a Színművészeti Egyetem körül

Két hete bezárkóztak a diákok a Színművészeti Egyetem épületébe. Csak az mehet be, akiket ők beengednek. És innentől kezdve minden titkos, ami bent történik. Kint viszont nagyon is látványosak. Tüntetnek, koncerteket adnak, az épület előtt tartanak egyetemi előadásokat. Ez már nemcsak budapesti és színházi ügy, külföldi sztárok neves írók is támogatásukról biztosítják a fiatalokat, annak ellenére, hogy egyetemük, az ország legkisebb egyeteme.
2:23
HíradóNem lesznek hagyományos órák és osztályok, a blokád viszont marad az SZFE-n
2020. szeptember 14. 18:38

Nem lesznek hagyományos órák és osztályok, a blokád viszont marad az SZFE-n

Elindul a tanév a Színművészetin, de kicsit másként. A tanárok és a diákok tanköztársaságot alapítottak: a következő két hétben nem lesznek jelenléti ívek, hagyományos értelemben vett órák, és osztályok. A blokádot viszont fenntartják addig, amíg nem teljesülnek a feltételeik. Az innovációs miniszter azt kérte a hallgatóktól: alakítsanak ki párbeszédet a kuratóriummal. 
7:53
HíradóMUNDRUCZÓ KORNÉL A FILMJÉRŐL: Nem követi az amerikai mintákat és zsánerelemeket
2020. szeptember 13. 17:29

MUNDRUCZÓ KORNÉL A FILMJÉRŐL: Nem követi az amerikai mintákat és zsánerelemeket

Mundruczó Kornél először rendezett angol nyelvű és külföldi gyártású filmet. Rögtön két díjat nyert vele a Velencei Filmfesztiválon. A Pieces of a Womant a diákzsűri a legjobb filmnek választotta. Emellé jött a legjobb női főszereplő díja. Kirby eddig inkább sorozatokban játszott, de Mundruczó már az első találkozásukkor érezte, hogy neki kell adni a szerepet. A filmet várhatóan november vége és január között mutatják be a nagyközönségnek. Három hétig a mozik is játszák majd világszerte, aztán felkerül az egyik legnagyobb amerikai médiaszolgáltató kínálatába.
4:07
HíradóAz SZFE-től a Parlamentig ért az élőlánc
2020. szeptember 6. 18:32

Az SZFE-től a Parlamentig ért az élőlánc

A színművészetitől egészen a Parlamentig ért az élőlánc. Ezzel álltak ki iskolájukért a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és több ezer velük szolidaritást vállaló tüntető. A szervezők célja az volt, hogy eljuttassák a Parlamentig a Charta Universitast. Ez azokat a szempontokat tartalmazza, amelyek a kuratóriummal való tárgyaláshoz szükségesek. Azt akarják, hogy az Országgyűlés is meghallja a hangjukat. Vidnyánszky Attilát, a kuratórium elnökét ezúttal is hiába kerestük. Galértiánkat a tüntetésről ITT nézheti meg.
2:40
HíradóSzínészek, költők és írók álltak ki az SZFE mellett
2020. szeptember 3. 18:32

Színészek, költők és írók álltak ki az SZFE mellett

Folytatódnak a tiltakozások a Színművészeti Egyetem átalakítása miatt. Pécsett színészek, Budapesten költők és írók álltak ki az Egyetem tanárai és oktatói mellett. Köztük Grecsó Krisztián, aki az RTL Híradónak azt mondta: nem lehet érdektelenül figyelni azt, ami a színművészeti körül folyik. Az egyetem doktori tanácsa szerint Vidnyánszky Attila egy nyilatkozata miatt alkalmatlan arra, hogy a kuratóriumot vagy bármilyen oktatási intézményt vezessen. A kuratóriumi elnök viszont úgy látja: új vezetést kell az egyetem élére választani.
3:23
HíradóSZFE: Áthidalhatatlan szakadék a kuratórium és az oktatók között
2020. szeptember 2. 18:30

SZFE: Áthidalhatatlan szakadék a kuratórium és az oktatók között

Hallgatói őrséget szerveztek a diákok a Színház és Filmművészeti Egyetem épületében, amit kedden foglaltak el. Azt mondják, nem engednek, amíg nem állítják vissza az intézmény függetlenségét. Az egyetem lemondott vezetői találkoztak az új kuratórium elnökével, Vidnyánszky Attilával, de szerintük áthidalhatatlan a szakadék a kuratórium és az oktatók között.
0:27
HíradóElkezdődött a 77. velencei filmfesztivál
2020. szeptember 2. 17:05

Elkezdődött a 77. velencei filmfesztivál

Ma kezdődik a velencei filmfesztivál, amelyet a koronavírus-járvány ellenére megrendeznek az észak-olasz városban. A megnyitón a nyáron 91 évesen elhunyt Oscar-díjas zeneszerzőre, Ennio Morriconera emlékeznek. A versenyprogramban szerepel Mundruczó Kornél magyar-kanadai koprodukcióban készült Pieces of a Woman című filmje. A zsűri elnöke a kétszere Oscar-díjas ausztrál színésznő, Cate Blanchett lesz. A szeptember 12-éig tartó fesztivál idején szigorú egészségbiztonsági intézkedések lesznek érvényben.
3:16
HíradóElfoglalták a hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetemet
2020. szeptember 1. 18:32

Elfoglalták a hallgatók a Színház- és Filmművészeti Egyetemet

Elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a hallgatók. Szalagokkal, lécekkel barikádozták el a bejáratot. Csak az mehet be az épületbe, akit ők beengednek. Mától vette át az intézmény fenntartását az a kuratórium, amelynek élére a kormány a Nemzeti Színház igazgatóját, Vidnyánszky Attilát nevezte ki. A testület néhány napja minden jogot elvont az egyetem vezetésétől, akik válaszul lemondtak. A hallgatók garantált autonómiát követelnek, elutasítják a modellváltást és a Vidnyánszky Attila vezette kuratóriumot.
2:08
HíradóElhunyt Reigl Judit, az egyik legismertebb magyar származású kortárs festőművész
2020. augusztus 8. 18:45

Elhunyt Reigl Judit, az egyik legismertebb magyar származású kortárs festőművész

Franciaországban meghalt Reigl Judit, a világ egyik legismertebb magyar származású kortárs festőművésze. A Rákosi korszakban Párizsba emigrált művésznek a világ legfontosabb múzeumaiban is kiállították a képeit, New Yorkban, Párizsban, Londonban. Az elmúlt 12 évben az élő magyar művészek közül az ő képeiért fizettek a legtöbbet. 97 éves volt.
12:26
FókuszMutatjuk, hogyan készültek a kihagyás utáni első előadásokra a színészek
2020. július 27. 19:05

Mutatjuk, hogyan készültek a kihagyás utáni első előadásokra a színészek

Négy hónap szünet után, újra benépesült több fővárosi színház is, legalább is azok, ahol 500 főnél kisebb a nézőtér. Így ismét teltházak előtt lépett színpadra, Hernádi Judit, Molnár Piroska, Szulák Andrea és Gálvölgyi János is. Több színházban is ott voltunk az első előadásokon és megmutatjuk, hogy miként készültek a színészek a visszatérésre.
2:23
Híradó5 milliárdos mentőcsomaggal segítenék a könnyűzenei ipart
2020. július 20. 17:32

5 milliárdos mentőcsomaggal segítenék a könnyűzenei ipart

5 milliárdos mentőcsomaggal segítenék a könnyűzenei ipart - ezt Demeter Szilárd miniszteri biztos mondta az RTL Híradónak. Szerinte nem egyedi segélyezésre törekednek, hanem átfogó csomagot készítenek, amely az előadóknak és a háttérben dolgozóknak is segítene. Ahogy arról többször is beszámoltunk, felzúdult a zenei szakma amikor kiderült, a koronavírus miatt valószínűleg augusztus 15-e után sem lehet majd koncerteket tartani, miközben például futballmeccset lehet szurkolók előtt rendezni.