Kultúra

Ókovács Szilveszter felesége egy métert sem vezetné az Operaház kölcsönbe kapott BMW-jét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 18. 16:09

Máthé Zsuzsi, Ókovács Szilveszter felesége a Facebookon reagált a sajtóban megjelent értesülésekre, amik szerint a férje használja a művészeknek szánt luxusautók egyikét.

Mint arról szerdán az rtl.hu is beszámolt, a BMW Group Magyarország mobilitási partnerségben áll a Magyar Állami Operaházzal, és ennek részeként az Operaház rendelkezésére bocsátanak egy, a legújabb modellekből válogatott autóflottát.

A Magyar Narancs információi szerint az autókat főként az Operaház vezetői használják, így például Ókovács Szilveszter főigazgató a jelenlegi flotta egyik csúcsmodelljével, egy 60 milliós X5-ös BMW-vel szokott járni, az autót gyakran lehet is látni az Operaház Dalszínház utcai kocsifelhajtóján, a Sissi páholyba vezető, úgynevezett királyi felhajtón parkolni. Magyar Narancs szerint Ókovács Szilveszternek főigazgatói tevékenysége 2012-es kezdete óta jár hivatali személygépkocsi is.

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy az autókat nem az intézmény arra érdemes, népszerű, állami elismerésekkel is díjazott művészei részére adják használatba, miközben a BMW eredeti célja az volt, hogy a „legújabb modellre cserélt gépkocsijaikkal demonstrálja töretlen, cselekvő elkötelezettségét az Operaház művészei irányába”.

Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint „erősen visszatetsző, hogy a művészi képességekkel, múlttal és elismertséggel nem bíró személyek a hivatali hatalmukat kihasználva, az arra jogosult érdemeseket megfosztják a BMW által kölcsönös előnyök alapján nyújtott nagyvonalú lehetőségtől.”

Máthé Zsuzsi, a Szent István Intézet igazgatója, Ókovács Szilveszter felesége a Facebookon reagált a sajtóértesülésekre. Posztjában elmagyarázta, hogy a szóban forgó autó és a flotta többi darabja is azért parkol gyakran az Operaház felhajtóján, hogy a támogatói szerződésben foglaltak szerint „a presztízsmárka modelljei a turisták és jómódú operalátogatók szeme előtt legyenek”, mert ez „reklámértéket jelent a patinás német autócég számára”.

Máthé Zsuzsi ezen túlmenően azt hangsúlyozta, hogy

  • az impozáns BMW-k eladásra várva, cserélgetve kerülnek az Operaházhoz használatra,
  • az árukat nem tudja, de biztos nagyon drágák, soha nem is merné egy métert sem vezetni őket,
  • az intézmény megspórolja a vezetőinek járó hivatali autó bérleti díjait, az Operaháznak nincsenek is hivatali autói
  • a felhajtón parkolni csak a vezetőség tud, mert szűk a hely,
  • söfőrt nem alkalmaznak,
  • tudomása szerint Bárány Balázsnak, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnökének saját repülőgépe van.

Bárány Balázs ez utóbbival kapcsolatban a Népszavának azt nyilatkozta, hogy „a fenti állítás hamis. Ugyanis repülőgéppel soha életemben nem rendelkeztem, és jelen pillanatban sem rendelkezem”.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Kultúra#operaház#bmw#ókovács szilveszter#máthé zsuzsi#máthé zsuzsanna

Címlapról ajánljuk