Kultúra

Az Operaház igazgatója 60 milliós BMW-vel parkol a királyi felhajtón

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 13:36

Ókovács Szilveszter és az Operaház többi vezetője leginkább saját maga vezeti a BMW által biztosított luxusautókat.

A BMW Group Magyarország 2015 februárban indította mobilitási partnerségét a Magyar Állami Operaházzal. Az együttműködés részét képezi egy, a legújabb modellekből válogatott autóflotta, amit az Operaház rendelkezésére bocsátanak. Hogy mely operaházi dolgozó használhatja az autókat, arról az Opera vezetői dönthetnek, akik a Magyar Narancs információi szerint leginkább saját magukat tartják érdemesnek azok vezetésére.

Ókovács Szilveszter főigazgató ugyanis egy 60 millió forintos BMW-vel parkol az Operaház királyi felhajtóján.

Mint írják, a jelenlegi flotta egyik csúcsmodelljét az Operaház első embere kezeli, parkoltatására pedig rendszeresen az Operaház Dalszínház utcai kocsifelhajtóját, a Sissi páholyba vezető, úgynevezett királyi felhajtót veszi igénybe. A lap szerint a BMW X5-ös szériája plug-in hibrid példányának ára meghaladja a 45 millió forintot, a zöld rendszámra nem jogosult benzines modellek pedig listaáron 60 millió forintba is kerülhetnek.

A szakszervezetek szerint elfogadhatatlan, hogy az autókat nem az intézmény arra érdemes, népszerű, állami elismerésekkel is díjazott művészei részére adják használatba, miközben a BMW eredeti célja az volt, hogy a „legújabb modellre cserélt gépkocsijaikkal demonstrálja töretlen, cselekvő elkötelezettségét az Operaház művészei irányába”. Bárány Balázs, az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke szerint 

erősen visszatetsző, hogy a művészi képességekkel, múlttal és elismertséggel nem bíró személyek a hivatali hatalmukat kihasználva, az arra jogosult érdemeseket megfosztják a BMW által kölcsönös előnyök alapján nyújtott nagyvonalú lehetőségtől.

Hozzátette, már évekkel ezelőtt levélben jelezte a BMW Gmbh vezetőségének, hogy a rendelkezésre bocsátott autók a cég által remélt küldetést nem tudják teljesíteni. A lap szerint ráadásul Ókovács Szilveszter jól meglenne a luxusautó nélkül, hiszen már főigazgatói tevékenysége 2012-es kezdésekor biztosítottak számára hivatali személygépkocsit.

A szakszervezet vezetője kérte a BMW elnökét, rendelje el az Operával kötött szponzorálási szerződés felülvizsgálatát, és követelje meg, hogy kizárólag az arra érdemes operaházi művészek számára kínálja fel a gépkocsik használatát. A lap információi szerint a BMW válaszában azt közölte, hogy az autók használatára megfelelő operaházi munkatársak kiválasztását az Opera vezetőire bízták. A Magyar Narancs úgy tudja, a munkavállalókat és a szakszervezeteket irritálja az urizálás, különösen annak fényében, hogy a takarékoskodásra hivatkozva kollégáikat bocsátják el, a főigazgató pedig arról panaszkodik, ötéves laptopja akkumulátorcseréjére se futja a kasszából.

A lap kérdéseket küldött az Operának például arról is, hogy minek alapján választják ki a luxusautók használatához megfelelő munkatársakat, de nem kaptak választ. 

Nyitókép: Ókovács Szilveszter főigazgató beszél a magyar kultúra napja alkalmából tartott ünnepségen a Magyar Állami Operaház királylépcsőjénél 2024. január 22-én. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

 

#Kultúra#ókovács szilveszter#operaház#bmw#luxusautó#szolgálati autó

Címlapról ajánljuk