KULTÚRA

2:39
HíradóAlföldi Róbert: Szomorú, hogy a darab 7 év után aktuálisabb, mint valaha
2021. december 21. 18:47

Alföldi Róbert: Szomorú, hogy a darab 7 év után aktuálisabb, mint valaha

Az Őrült Nők Ketrecének 300. előadásán is teltház volt tegnap este az Átriumban. A musicalt 2014-ben mutatták be Alföldi Róbert rendezésében. Alföldi koncepciója az volt, hogy az előadás kendőzetlenül beszéljen családról, hűségről, elfogadásról. A rendezőt elkeseríti, hogy hét év után ezek a kérdések még mindig ennyi érzelmet kavarnak. Szerinte ez a darab nem tudott csak egy szórakoztató estévé válni az elmúlt 7 évben. 
1:59
HíradóRekordáron kelt el Csontváry Titokzatos sziget című festménye
2021. december 20. 18:03

Rekordáron kelt el Csontváry Titokzatos sziget című festménye

460 millió forintért kelt el Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című festménye. Magyar aukciós rekord született, eddig még sosem adtak el ennyi pénzért festményt Magyarországon. A korábbi rekordot Csontváry egy másik festménye tartotta. Most 6-an licitáltak. Az alkotást páncélautóban, biztonsági kísérettel szállítják majd új tulajdonosához, akiről annyit lehet tudni, hogy nagy gyűjtő.
1:54
HíradóRekordmagas kikiáltási ár Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képéért
2021. november 30. 18:32

Rekordmagas kikiáltási ár Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képéért

Újabb Csontváry festmény döntheti meg a magyar aukciós rekordot, amit eddig szintén az ő képei tartottak. Csontváry Kosztka Tivadar Titokzatos sziget című képe 160 millió forintos kikiáltási árról indul majd egy december árverésen és akár a 3-400 millió forintot is elérheti a licit. A művészettörténész szerint a festő alkotásai azért is különösen értékesek, mert a mintegy 100 műve közül, csak két tucat van magángyűjteményben, ez pedig az egyik legrejtélyesebb alkotása.
1:47
HíradóKép és kultusz: Szinyei Merse Pál életművéből nyílt kiállítás
2021. november 15. 18:45

Kép és kultusz: Szinyei Merse Pál életművéből nyílt kiállítás

A magyar képzőművészet egyik legismertebb alkotása, Szinyei Merse Pál Majálisa kapta a központi helyet a festő életművét bemutató kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában. A Kép és kultusz című tárlatot eredetileg tavaly, a festő születésének 175., halálának 100. évfordulója alkalmából tervezték bemutatni, de a járvány miatt egy évet kellett várni rá.  
1:45
HíradóA járvány volt a fő téma az idei World Press Photo kiállításon
2021. szeptember 23. 19:39

A járvány volt a fő téma az idei World Press Photo kiállításon

A koronavírus-járvány okozta tragédiák állnak az idei World Press fotókiállítás központjában. Az év képe egy függönyön keresztül ölelkező idős nőt és ápolóját ábrázoló fotó lett. Csaknem 75 ezer kép érkezett idén a pályázatra a világ 130 országából. A kiállítást egy magyar fotósok képeiből álló tárlat is kíséri. Az alkotásokat holnaptól október végéig a Nemzeti Múzeumban lehet majd látni.