KULTÚRA

3:45
fókuszHIGGYEN A SZEMÉNEK: Nézze meg a tajvani életet
2017. március 18. 9:00

HIGGYEN A SZEMÉNEK: Nézze meg a tajvani életet

Samodai Zsófi 9 éve él Taipeiben. Második mesterszakát végzi jelenleg a helyi egyetemen, ahol azt mondja, sokkal keményebb követelmények vannak, mint Magyarországon. Zsófi szerint hiába a Tajvant is elérő globalizáció, egy nyugati embernek elsőre minden teljesen szokatlannak és furcsának tűnhet. Kezdve az angol wc hiányától, néhány ázsiai ételig. Mégis a helyiek szinte mindent megtesznek, hogy a nyugati ideálra hasonlítsanak.
29:15
magyarul balóvalCsendes film - hangos siker
2017. február 27. 23:45

Csendes film - hangos siker

A Berlinale fődíjat Enyedi Ildikó filmje nyerte el, amiben szarvasokat látunk, majd egy vágóhidat. Keveset beszélő embereket. A filmben megjelenik egy furcsán viselkedő lány. Majd véletlenül kiderül, hogy a vágóhíd pénzügyi vezetője, egy csendes, a párkapcsolatról már lemondott férfi és a visszahúzódó lány ugyanazt álmodja. Az ő történetük a Testről és lélekről című film, amely a világ egyik vezető fesztiválja, Berlini Filmfesztivál fődíját kapta. A film rendezője Enyedi Ildikó, női főszereplője Borbély Alexandra és producere, Muhi András.
1:50
híradóAlföldi Róbert: „Különösen nehéz szerep”
2016. november 3. 17:51

Alföldi Róbert: „Különösen nehéz szerep”

Különösen nehéz szerep - ezt mondta Alföldi Róbert, aki Molnár Ferenc „Egy Kettő Három” című művében alakítja a gazdag bankárt. A színész azt mondja, az a legnehezebb, hogy szinte folyamatosan beszélnie kell, ráadásul nehéz szövege van, amit nagyon gyorsan kell mondania. A rendező, Znamenák István szerint a több mint 80 éves mű most is aktuális, hiszen manapság is előfordulhat, hogy valaki a semmiből lesz hirtelen milliárdos.
5:22
fókuszExkluzív interjút adott a Modern Talking énekese
2016. szeptember 19. 17:40

Exkluzív interjút adott a Modern Talking énekese

Megmutatjuk azt a férfit, akiért - nem is olyan régen - odavoltak a nők. Vállára omló sötét hullámos hajával, igéző, talán kicsit túlságosan is kihúzott szemével, nőies arcvonásaival szinte már meg sem kellett szólalnia. De, ő a Modern Talking-gal nemcsak hogy megszólalt, énekelt is! Négy év alatt százötven millió lemezt adtak el, saját bevallása szerint is értelmetlen szövegekkel. Thomas Anders exkluzív interjút adott a Fókusznak!
1:54
híradóFelállva ünnepelték Lehoczky Zsuzsát
2016. szeptember 13. 18:50

Felállva ünnepelték Lehoczky Zsuzsát

Este többször is felállva ünnepelte a közönség az Operettszínházban a 80 éves Lehoczky Zsuzsát. A Kossuth-díjas színésznőnek igaz még nyáron volt a születésnapja, de a színházi szünet miatt most rendeztek a tiszteletére egy rendhagyó Mágnás Miska előadást. Nemcsak a közönség, de a színházi szakma is felköszöntötte, Hegedűs D. Géza, a Színművészeti Egyetem rektorhelyettese egy diplomával lepte meg Lehoczkyt, aki úgy lett sikeres színésznő, hogy azt sosem tanulta.
7:34
fókuszKoncertek, amelyek generációkra voltak hatással
2016. augusztus 8. 19:15

Koncertek, amelyek generációkra voltak hatással

Szerdán kezdődik a Sziget Fesztivál, ahol már hozzá szokhattunk, hogy több száz külföldi sztárbanda koncertezik Magyarországon. Idén Rihanna, a Muse és Manu Chao is a hajógyári Szigetre jön, de 25 vagy 30 évvel ezelőtt még az is hatalmas dolognak számított, ha évente 1 vagy 2 zenekar érkezett a határon túlról. Koncertek, amelyek egy egész generáció számára meghatározó élmények maradtak és bőven túlmutattak egy néhány órás zenei élményen.
29:11
magyarul balóvalSpiró 70 : A hivatásos kívülálló
2016. április 23. 0:10

Spiró 70 : A hivatásos kívülálló

Aki a következő fél órában velünk tart, alkalmasint éppenséggel fél órányi olvasástól fosztja meg magát, hogy megnézzen és meghallgasson egy magyar írót, aki írt regényeket, drámákat, esszéket, vezetett színházat, most is színházi főtanácsadó Szegeden, tanított egyetemen, szakértője és hazai népszerűsítője több kelet-európai nyelv, s főleg Lengyelország irodalmának, de szerinte elfeledett vagy nem rangjukon kezelt magyar írókat is figyelmünkbe ajánl új esszékötetében: 70 éves lett Spiró György.
9:24
fókuszVilághírű roma büszkeségeink
2016. április 9. 20:00

Világhírű roma büszkeségeink

Ha megkérdezünk egy 5 éves gyereket, hogy ki roma és ki nem, nem is érti a kérdést. Nem a származása vagy a bőre színe szerint kategorizálja magában az embereket. Később felnőve viszont vannak, akik elromlanak, és mégis ezt teszik. Pedig a gyerekeknek igaza van. Egy tehetséges, okos, ügyes embert nem az határoz meg, hogy kik a felmenői. A tetteink és a döntéseink vagyunk mi. Persze ez egy sokkal összetettebb társadalmi kérdés, és ezért is fontos, hogy vannak olyan roma származású sikeres emberek, akik eloszlathatják az értelmetlen előítéleteket.
2:21
híradóDíjak, emlékezés és kellemetlen meglepetések
2016. február 16. 17:40

Díjak, emlékezés és kellemetlen meglepetések

Taylor Swift albuma, Ed Sheeran dala, és Bruno Mars kislemeze nyerte a legfontosabb díjakat az idei Grammy díjkiosztón. A kamarazenei kategóriában jelölt magyar Takács kvartett nem nyert. A gála az emlékezés jegyében telt: Lady Gaga David Bowienak, a színész Johnny Depp vezette Hollywoodi Vámpírok nevű zenekar pedig a Mötörhead frontemberének, Lemmynek állított emléket. Adele-t és Gwen Stefanit is kellemetlen meglepetés érte a színpadon.