Kultúra

Meghalt egy legenda: Shelley Duvall

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 19:43

75 éves korában elhunyt Shelley Duvall, a Ragyogás című klasszikus horrorfilm színészikonja. 

Csütörtökön, 4 nappal a 75. születésnapja után elhunyt Shelley Duvall amerikai színésznő, jelentette a Hollywood Reporter. Duvallt texasi otthonában, álmában érte a halál, cukorbetegsége szövődményeibe halt bele, közölte a lappal a színésznő élettársa, Dan Gilroy.

„Életem kedves, édes, csodálatos párja, egyben barátom itt hagyott bennünket. Túl sokat szenvedett már az utóbbi időben, most végre szabad lett. Röpülj, gyönyörű Shelley” – mondta Dan Gilroy.

Shelley Duvall számos hollywoodi filmben játszott, de élete legnagyobb, feledhetetlen alakítását Stanley Kubrick 1980-as pszichohorrorjában, a Stephen King regénye alapján forgatott Ragyogásban nyújtotta. A filmben Jack Torrence, a fokozatosan megőrülő regényíró feleségét játszotta, aki kisfiával menekülni kényszerül a Jack Nicholson alakította őrjöngő férfi elől.

A sors fintora, hogy Duvall 2016-ban, egy tévéshow-ban beszélt arról, hogy mentális betegségben szenved, és segítségre van szüksége.

Meghalt Shelley Duvall
Fotó: Stanley Bielecki Movie Collection/Getty Images

Shelley Duvall nem tartozott soha a klasszikus hollywoodi dívák közé, mégis karaktere, tehetsége és sajátos szépsége az évizedek során ikonikus státuszba emelte őt. A magyar közönség számára emlékezetes lehet az epizódszerep is, amit az Annie Hall című Woody Allen-klasszikusban formált meg.

Képes volt ingaként minden irányú rezdülést eljátszani: egyszerre tudott elbűvölő, bolond, kifinomult, szánalmas és gyönyörű lenni 

– mondta róla Robert Altman filmrendező. Shelley Duvall 2002-ben visszavonult a filmezéstől, majd 2022-ben egy utolsó film erejéig visszatért: a The Forest Hills című horrorban kapott szerepet.

Nyitókép: Duvall a Ragyogás filmtörténeti jelentőségű jelenetében, amit 127-szer vetetett fel vele a maximalista Kubrick – Fotó: Warner Brothers/Getty Images

#Kultúra#halál#halálhír#elhunyt#shelley duvall#gyász#hollywood

Címlapról ajánljuk