Kultúra

Színészbaleset: a szakszervezet szerint a Nemzeti Színház személyiségi jogot sértett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 11. 17:33

A Színházi Dolgozók Szakszervezete szerint a Nemzeti Színház vezetősége jogot sértett, amikor nyilvánosságra hozta, hogy mekkora segélyt kapott a két megsérült színész a szakszervezettől.

A Színházi Dolgozók Szakszervezete (SzíDoSz) elnöksége csütörtökön közleményben reagált a Nemzeti Színházban történt balesettel kapcsolatos botrányra.

A közleményből kiderül, hogy bár a SzíDoSz-nak közel 1600 színész és színházi dolgozó a tagja, a Nemzeti Színházban nincs alapszervezetük. Így tehát sem Horváth Lajos Ottó, sem Szász Júlia, a tavaly novemberben előadás közben súlyosan megsérült két színész nem tagjai az érdekvédelmi szervezetnek.

A két színészt ennek ellenére a SzíDoSz korábbi vezetősége és az áprilisban felállt új elnökség is megkereste, segítségüket felajánlották.

A SzíDoSz felhívta a figyelmet arra, hogy az általuk végzett segélyezés, a segélyezettek személye, valamint a segély jogcíme és mértéke szigorúan érzékeny személyes adat. Ezek nyilvánosságra hozataláról kizárólag a segélyezett dönthet, a munkáltató pedig ennek hiányában nem hivatkozhat a szakszervezet által adott segélyekre, főképp nem nevesítheti az érintettek személyét.

Mivel jelen esetben ez megtörtént, vizsgálatot kezdeményezünk, hogy kiderítsük, hogyan kerülhetett a jogosulatlan információ a munkáltatóhoz

– közölte a SzíDoSz, a Nemzeti Színház július 6-i közleményére utalva.

A Fókusz szerdán számolt be róla, hogy Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia is felmondott a velük való méltatlan bánásmód miatt:


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Kultúra#nemzeti színház#baleset#szász júlia#Horváth Lajos Ottó#szakszervezet#személyiségi jogok

Címlapról ajánljuk