Kultúra

Lengyel Tamás Horváth Lajos Ottóról: Így fog bánni mindenkivel a hatalom, kivéve, ha sokan leszünk

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 21:17

Lengyel Tamás színész szerint rendszerváltásra lenne szükség ahhoz, hogy a szakmában kiálljanak egymásért.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Lengyel Tamás, Molnár Áron és Rainer-Micsinyei Dóra rapben osztotta ki a Nemzeti Színház igazgatóját, aki nem mondott le azután, hogy Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó súlyos sérülést szenvedett tavaly egy előadás közben, amikor lezuhantak a díszletről. Lengyel Tamás néhány napja a Facebook-oldalán hiányolta a színházi szakma összefogását, szerinte mindenki úgy tesz, mintha nem az ő ügye lenne, ami történt.

Ilyenek vagyunk basszus. Részvétlen, cinkos, gyáva szarok

– írta. A színészt most a hvg.hu kereste meg, hogy bővebben is fejtse ki véleményét. Azt mondta, már régóta szeretett volna markáns véleményt megfogalmazni Vidnyánszkyval szemben, aki szerinte az egész színházi szcénát szétbombázta, és bicskanyitogatónak tartja azt, ahogy a két szerencsétlenül járt színészről beszélt.

Lengyel Tamás reagált arra is, hogy Vidnyánszky szerint a színház veszélyes üzem: mint mondta, tényleg veszélyesebb, mint az adatrögzítés, de arra van a rendező és az igazgató, hogy a kockázatokat minimalizálja, és ha baleset történik, a felelősséget vállalni kell. Ehelyett áldozathibáztatást, hatalommal való visszaélést és a tények letagadását látja.

Szerinte könnyebb lenne a színészeknek kiállniuk egymásért, ha lenne egy igazi szakszervezet, amely megfelelően látná el a feladatát, de ennek létrehozásához kormányzati akarat kellene.

Ameddig ez a rezsim uralkodik, addig erre nincs esély, mert itt minél kontrolláltabb és átláthatatlanabb valami, annál jobb. Ehhez először rendszerváltásra lenne szükség

– jelentette ki. A csendhez szerinte a régi társulati rendszer is hozzájárult: „megvolt a havi fizu, nem voltak egzisztenciális problémák, jó, néha szart játszott az ember, de nem halt éhen”. Ám aki az elmúlt tíz évben érkezett a szakmába, annak már nélkülöznie kell ezt a biztonságot, és nincs B-opció arra az időszakra, amikor nem kapnak munkát, de ha lenne, akkor talán többen vállalnák a véleményüket – mondta Lengyel Tamás.

Úgy gondolja, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó esete megmutatja, hogyan bánik a hatalom azokkal, akik nem tagozódnak be és kritikával élnek: ellenük megpróbálnak karaktergyilkosságot elkövetni. Mint mondta, Vidnyánszky Attila is Horváth Lajos Ottót hibáztatja, „akinek amúgy is megszakad a szíve ettől az egész balesettől”, noha nem az ő hibája volt: „egy díszlet nem lehet olyan, hogy ha rossz irányba mész, leesel”.

Pont ugyanígy fog bánni mindenki mással is a hatalom, kivéve, ha sokan leszünk

– zárta az interjút Lengyel Tamás.

Nyitókép: RTL Reggeli

#Kultúra#nemzeti színház#lengyel tamás#vidnyánszky attila#színház#Horváth Lajos Ottó

Címlapról ajánljuk