Kultúra

Ritkán vannak Magyarországon, most ön is találkozhat az On the Spot csapatával

rtl.hurtl.hu

2024. július 8. 14:55

Már 15 éve, hogy Cseke Eszter és S. Takács András egyetemistaként útnak indították az On the Spot magyar gyártású dokumentumfilm-sorozatot. Egy ideje már Balin élnek két gyermekükkel, most viszont Magyarországon vannak, és ezúttal egy közönségtalálkozón mesélnek, ahol természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Magyarországon vannak az On the Spot riporterei Cseke Eszter és S. Takács András, akikkel július 13-án szombaton ön is találkozhat egy közönségtalálkozó keretében, amire jegyeket itt lehet venni. A páros munkája közben az egész világot bejárta, Afganisztántól az Északi-sarkkörig. Jelenleg Balin élnek, második gyermekük már ott született. És ott forgatták az On the Spot: Az Istenek szigete című legújabb dokumentumsorozatukat is, amit jelenleg az RTL+ felületén tud megnézni erre a linkre kattintva.

A film főszereplője, az ubudi királyi családi sarja több mint 20 generáció hagyományát törte meg, amikor egy ausztrál lányt vett feleségül a '70-es években. Az ifjú pár az ubudi palotából Ausztráliába költözött, első gyermekük, az ubudi herceg pedig már ott járt iskolába. Míg az édesapa a felmenőkhöz hasonlóan tradicionális gyógyítóként dolgozott, akihez messze földről jártak a betegek, a fia Sydneyben természetgyógyásznak tanult, mielőtt mindannyian visszaköltöztek Balira. Az ubudi hercegnek ma több hónapos várólistája van, de hozzá már nemcsak Baliról és Indonéziából, hanem a világ minden tájáról érkeznek a páciensek, akik nyugaton nem találtak gyógymódot a betegségükre.

A kétfős stáb több mint féléven át követte a film lebilincselő szereplőinek életét, így a királyi família 21. és 22. generációján keresztül az RTL+ előfizetői soha nem látott betekintést nyernek a balinéz kultúra és vallás féltve őrzött rítusaiba, amely az évi hatmillió turista számára rendszerint rejtve marad.

Cseke Eszterrel és S. Takács Andrással ritkán van alkalom személyesen találkozni, legutóbb 2 éve volt ilyen jellegű közönségtalálkozó a Traccs szervezésében. Ahogyan a program ismertetőjében olvasható, Eszter és András most már két kisgyerekkel együtt utaznak Komodótól Pápuáig, érdekes helyeket és embereket kutatnak fel, elénk tárva földünk különleges kultúráit. Forgattak Ferenc pápával és a dalai lámával is, a diktátorok gyermekeiről szóló sorozatukat több mint 100 országban vetítették, a születésről és a gyerekkori traumák feldolgozásáról szóló On the Spot-évadok a nemzetközi közszolgálati televíziózás jelentős alkotásai.

Az RTL+ kínálatában továbbra is elérhetőek az On the Spot korábbi évadai: a világ kék zónáiról és Földünk legidősebb lakóiról szóló A hosszú élet titkai, illetve a 2023-ban bemutatott környezetvédelmi családi sorozat, a Vissza a természethez is.

Nyitókép: Cseke Eszter és S. Takács András, az On The Spot dokumentumfilm készítői beszélnek Jane Goodall brit etológus, állatvédő és csimpánzkutató, az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) békenagykövete a Remény születése című előadása előtt a budapesti Tüskecsarnokban 2016. május 23-án – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Kultúra#on the spot#bali#az istenek szigete#közönségtalálkozó#RTL+

Címlapról ajánljuk