Kultúra

Molnár Áron szerint ezért fel kellene állnia az egész társulatnak a Nemzeti Színházban

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 11:52

Molnár Áron posztjában felvetette: Miből gondolja a társulat bármely tagja, hogy velük nem pont ugyanez történne meg?

„Hogyhogy nem áll fel a Nemzeti Színház társulata és kérik Vidnyánszky lemondását?” – kérdezte Instagram-oldalán Molnár Áron aktivista, aki szerint a Nemzeti Színház igazgatójának távoznia kellene az ATV-nek adott nyilatkozata után. 

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó tavaly novemberben súlyos sérülést szenvedett előadás közben, a Nemzeti Színház színésznője pedig a napokban arról beszélt, hogy eddig nem kapott kártérítést, annak ellenére, hogy az intézmény igazgatója, Vidnyánszky Attila korábban azt állította 5-5 millió forint küldtek nekik.

Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn este egyebek mellett azt mondta,

Ha havi lebontásban nézzük, nagyon tisztességesen kapnak. Nem nélkülöznek. Ahol tudtunk, segítettünk, már amennyire engedték

Molnár Áron szerint az interjúban van „áldozathibáztatás, összeesküvés elméletek, felelősséghárítás”.

Az aktivista posztjában felvetette: „Miből gondolja a társulat bármely tagja, hogy velük nem pont ugyanez történne meg? Miből gondolják, hogy őket nem szúrná hátba, nem árulná el abban a pillanatban Vidnyánszky, amint veszélyeztetve érezné a pozícióját?” 

Molnár Áron szerint döbbenetes, ahogy az igazgató Horváth Lajos Ottóról beszél, és hogy „egy szemernyi felelősségvállalás nincs benne”, a színészek ugyanis többször jelezték, hogy veszélyes a díszlet. 

Arra is kitért, hogy Vidnyánszky Attila azt mondta, el akarják pusztítani a Nemzeti Színházat, ugyanazok az erők, amelyek annak idején felrobbantották az épületét. „Nem Attila, senki nem akarja elpusztítani a Nemzeti Színházat, pont, hogy meg kell menteni. Tőled. Ahogy a társulatot is és az egész magyar kulturális közösséget” – írta Molnár Áron.

Egy korábbi esetet is felidézett, amikor a Vígszínházban az egész társulat kiállt Eszenyi Enikő vezetési stílusa ellen – akkor ez eredményre is vezetett. „Ezt a munkát nem végezhetjük el a Nemzeti Színház dolgozói és társulati tagjai helyett. Most az ő kezükben van a változás lehetősége. Viszont, ha nem történik ilyen, akkor az azt jelenti, hogy legitim a hazugságra, csöndre és vakhűségre épülő rendszere Attilának” – írta Molnár Áron.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Kultúra#molnár áron#vidnyánszky attila#nemzeti színház#szász júlia#Horváth Lajos Ottó

Címlapról ajánljuk