Kultúra

Részletesen kifejtette véleményét Azahriah-ról Korda György és Balázs Klári

rtl.hurtl.hu

2024. július 5. 13:58

Korda György énekes szerint ha valakinek van pénze, és szeretne dalokat készíteni, könnyedén megteheti. 

Azahriah, azaz Baukó Attila háromszor is megtöltötte a Puskás Arénát. Sőt, ő Magyarország leghallgatottabb előadója:


A Meglepetés a több évtizedes előadóművészeti tapasztalattal rendelkező Korda Györgyöt és Balázs Klárit kérdezte meg, hogyan látják Azahriah tevékenyégét. A házaspár elismerően nyilatkozott. 

Korda György arról beszélt, hogy a pályafutása kezdetén egész más volt a zene, az előadók és az elvárások. Az előrejutásnak is más feltételei voltak: évekig dolgoztak, kottából tanulták a dalokat, és vizsgát tettek, hogy színpadra léphessenek. Akkoriban hosszú évtizedekig egy rádió, egy televízió és egy hanglemezgyár volt, ott kellett kitűnni a tömegből. Úgy fogalmazott:

Ellenben ma, ha valakinek van pénze, és szeretne dalokat készíteni, könnyedén megteheti. Akkoriban nem is volt sportcsarnok, álmunkban sem gondoltuk, hogy valaki három egymást követő este megtölthet egy Arénát. Ez a mai kornak a teljesítménye, ettől függetlenül semmit nem von le az értékéből. Valamit tudnia kell Azahriah-nak, olyasmit, amire más nem képes.

Balázs Klári tágabb társadalmi kontextusba helyezte a kérdést: „Olyan társadalomban élünk, ahol pár évente cserélgetik az autókat, feleségeket, és ez a zeneiparban sincs másként. Nincs kontroll, se szakmailag, se másféleképpen, hogy ez jó vagy ­rossz, nem tudjuk.” Hozzátette, hogy jóban vannak a fiatal énekesekkel, és nagyon drukkolnak, hogy sikeresek maradjanak öt-tíz év múlva is, de azért egy-két dolgot elmondana nekik négyszemközt.

Például azt, hogy ­hosszú távon kell gondolkozni. Annak idején lépésről lépésre építettük fel a karrierünket. Mindig fejlődtünk, tanultunk, hiszen ez is egy szakma, szükséges a megfelelő ének-, légzés- és beszédtechnika elsajátítása 

– mondta az énekesnő, aki szerint az ekkora tömeget vonzó előadókat a fiatalok példaképnek tekintik, ezért nem mindegy, hogyan beszélnek a színpadonm és mit sugallnak. Szerinte azért, mert valami a közönségnek öt percig tetszik, nem biztos, hogy később is tetszeni fog. 

Ahogy a világ, úgy a közízlés is megváltozott, de az nem, hogy az emberek a jó zenét szeretik. Azahriah a jóhoz tartozik, kívánjuk, hogy sokáig tartson a pályafutása.


Magyar lemezkiadás a múltban

„Nem volt ízlése Erdős Péternek, abszolút nem érdekelte a zene. Elaludt rajta, vagy lehalkította, ha hangos volt” – mondták ismerői a Kádár-kori zeneipar teljhatalmú uráról. Amint azonban a popcézár eltűnt a színről, tömegesen alakultak a cégek a lehetőségek kiaknázására, de akkor sem volt egyszerű a boldogulás. A lemezének kiadót kereső Geszti Péternek például ezt mondták: „A Kodály köröndön letolom a gatyámat, ha 50 ezernél többet el tudtok adni ebből.” Hogy milyen feltörekvő zenekarok, milyen felejthető dalokkal jelentkeztek a kiadóknál a kilencvenes években, az is kiderül az XXI. Század májusban bemutatott filmjéből, aminek rövid változatát itt láthatják:


Nyitókép: Azahriah (Baukó Attila) koncertje a Strand Fesztiválon Zamárdiban 2023. augusztus 24-én. A fesztivált augusztus 23. és 26. között rendezik meg a Balaton-parti településen. – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Kultúra#korda györgy#balázs klári#Azahriah#könnyűzene

Címlapról ajánljuk