Kultúra

Elárulta a Nobel-díjas írónő a lányát, akit nevelőapja szexuálisan bántalmazott

rtl.hurtl.hu

2024. július 9. 12:42

A májusban elhunyt Alice Munro azután is második férjével maradt, hogy megtudta: a férfi molesztálta a kiskorú gyerekét.

A májusban elhunyt Nobel-díjas kanadai írónő, Alice Munro legkisebb lánya egy vasárnap megjelent publicisztikában arról írt, hogy nevelőapja gyerekkorában szexuálisan bántalmazta, anyja pedig tudott erről, mégis a férfival maradt annak 2013-ban bekövetkezett haláláig.

A Toronto Starban közzétett, a BBC által idézett cikkből kiderül, hogy Andrea Robin Skinner az apjával élt, amikor 1976 nyarán meglátogatta anyját és annak párját, Gerald Fremlint ontariói otthonukban. Egy este, amikor az írónő nem volt otthon, az akkor ötvenes éveiben járó férfi bemászott a kilencéves kislány ágyába, és szexuálisan bántalmazta a gyereket.

Andrea később a nevelőanyjának mondta el, hogy mi történt, aki ezt továbbadta a gyerek vér szerinti apjának, Jim Munro azonban úgy döntött, nem szembesíti ezzel Alice Munrót. A kislány a következő évben is elment az írónőhöz: nevelőanyja azt mondta neki, hogy nem kell mennie, de ő látni akarta az anyját. Ugyanakkor megkönnyebbült, hogy az apja „megőrizte a titkot”, mert attól félt, hogy az anyja őt okolná, ha kiderülne, mit művelt a nevelőapja.

A következő években a látogatások során folytatódott a szexuális bántalmazás, majd alábbhagyott, ahogy a kislány kamaszodott. Andrea elfojtotta magában a történteket, de fiatal felnőttként gondjai voltak a testi és mentális egészségével. Végül 1992-ben levelet írt az anyjának arról, hogy mit tett vele Fremlin, de az írónő pont úgy reagált, amitől Andrea tartott.

Ezzel egyidejűleg Fremlin is levelet írt a családtagoknak, amiben elismerte a szexuális bántalmazást, de amiatt a kislányt okolta. „Andrea berontott a hálószobámba szexuális kalandért” – állította a férfi. Alice Munro ezek után néhány hónapig külön élt Fremlintől, de azután megint együtt voltak, egészen a férfi haláláig.

2005-ben Andrea feljelentést tett a rendőrségen. A férfi bűnösnek vallotta magát, de Alice Munro hírnevének megóvása érdekében nem verték nagydobra az ügyet.

Andrea Robin Skinner a cikkében azt írta: ő és testvérei úgy gondolják, hogy ez a sötét történet is hozzátartozik az írónő örökségéhez. „Nem akartam többé olyan interjúkat, életrajzokat, rendezvényeket látni, amelyek nem birkóznak meg a velem történtek valóságával és azzal a ténnyel, hogy az anyám, miután szembesült a történtekkel, úgy döntött, hogy a bántalmazómmal marad és őt védi”, közölte.

Nyitókép: Steve Russell/Toronto Star via Getty Images

#Kultúra#alice munro#szexuális bántalmazás

Címlapról ajánljuk