Kultúra

A svájci konzervatívok hadba indultak a sátánista Eurovízió ellen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 12. 18:57

A svájci jobboldali csoportok azt remélik, hogy sikerül helyi népszavazásokkal keresztbe tenni „a sátánizmust és az okkultizmust ünneplő” dalversenynek.

Svájci konzervatív csoportok azt tervezik, hogy megakadályozzák a jövő évi eurovíziós dalfesztivál svájci megrendezését, írja a The Guardian. Egyes svájci jobboldali, konzervatív keresztény szervezetek ugyanis azon az állásponton vannak, hogy az Eurovízió olyan istentelen propagandarendezvény, amely a sátánizmust és az okkultizmust ünnepli.

Svájc azután nyerte el a világ legnagyobb élőzenei rendezvényének rendezési jogát, hogy a svájci énekes, Nemo diadalmaskodott Svédországban a The Code című dalával. Az ötnapos dalverseny megrendezésére Zürich, Genf, Bern és Bázel is pályázik.

A keresztény-konzervatív Szövetségi Demokrata Szövetség (EDU) párt ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy helyi népszavazásokat kezdeményeznek a fenti városokban, hogy a lakók dönthessenek a dalverseny megrendezéséről, illetve annak elutasításáról.

„Egy olyan ország, amely teret ad egy ilyen undorító szemétnek, nem javít az imázsán, inkább saját szellemi hanyatlásáról tesz tanúbizonyságot” – fogalmazott az EDU.

Samuel Kullmann, az EDU vezető politikusa szerint pártját zavarja, hogy az Eurovízió egyre jobban ünnepli, de legalábbis tolerálja a sátánizmust és okkultizmust. „Egyre több művész mutat be nyíltan okkultista üzeneteket, és hangsúlyozza azokat különféle szimbólumokkal” – mondta.

2024-es versenyen például Bambie Thug, ír énekesnő színpadi show-jában egy ördögszarvas táncos és egy gyertyákból alkotott pentagram is szerepet kapott.

Az EDU egy kis párt, csak egy képviselője van a parlamentben, de népszavazási felhívásait egyes kantonokban a nagyobbik Svájci Néppárt (SVP) és a Svájci Adófizetők Szövetsége is támogatja.

Nyitókép: Bambie Thug egy eurovíziós partin Londonban – Fotó: Jeff Spicer/Getty Images)

#Kultúra#eurovíziós dalfesztivál#svájc#sátánizmus#keresztény jobboldal

Címlapról ajánljuk