Kultúra

Rubi Anna filmje nyitja a 30. Szarajevói Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramját

rtl.hurtl.hu

2024. július 25. 11:57

Az idén 30. jubileumát ünneplő augusztus 16-án kezdődő Szarajevói Filmfesztivál kihirdette a programját. A dokumentumfilmek verseny szekciója egy magyar alkotással, Rubi Anna Az életed nélkülem című filmjével indul.

Mi történik a fogyatékkal élő gyerekemmel, ha én már nem leszek? 

– Magdi, Az életed nélkülem című dokumentumfilm főszereplője egyre többször teszi fel magának ezt a kérdést. Több mint 40 éve ápolja otthon súlyosan fogyatékos fiát, Ferit, hogy megóvja az állami ellátórendszer embertelen körülményeitől. De ahogy idősödik, kénytelen belátni, hogy ezt már sokáig nem fogja bírni. 

Magdi összefog öt hasonló helyzetben lévő nővel, és az eltökélt anyukák pert indítanak a magyar állam ellen, hogy megépüljön az a régóta ígért, kisméretű lakóotthon, ahol a gyerekeik emberhez méltó körülmények között élhetnek majd, amikor ők már nem lesznek. Az életed nélkülem ezeknek a nőknek a története, akiket a közös harc egy összetartó közösséggé kovácsol össze.

A film rendezője, Rubi Anna táncművészként kezdte pályafutását, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME), és a Zürichi Képzőművészeti Egyetemen tanult. Korábban videó installációkkal és kisfilmjeivel hívta fel magára a figyelmet, Az életed nélkülem az első egész estés munkája. A film hét évig készült, a rendező legnagyobb részben egyedül forgatta.

„Nagyon örülök, hogy ennyi év munka után végre bemutathatjuk a filmet a közönségnek. Ez nekünk alkotóknak is fontos, de az, hogy elmeséljük a történetüket, talán visszaad valamit a filmben szereplő családoknak és annak az egyébként láthatatlan több százezer embernek Magyarországon, akik otthon ápolják egy szerettüket. Óriási megtiszteltetés a szervezőktől, hogy egy ilyen rangos fesztiválon, a mi filmünket választották a dokumentummfilmes-szekció nyitófilmjének” – mondta Rubi Anna, rendező.

Rubi Anna filmje nyitja a 30. Szarajevói Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramját
Fotó: Rubi Anna / Somnus Film

A Szarajevói Filmfesztivált 1995-ben alapították a boszniai háború utolsó évében. Az első vetítések alatt még tartott a város ostroma. Néhány év alatt a régió legfontosabb filmes seregszemléjévé vált, olyan rendszeresen visszatérő sztárok lettek a fesztivál védnökei, mint Angelina Jolie, vagy Bono, a U2 frontembere. A szervezők az idei, 30. jubileumi évben kiemelt érdeklődésre számítanak.

Az életed nélkülem rendezője és írója Rubi Anna, vágója Hack Júlia, operatőre Rubi Anna és Halász Júlia. A film az RTL+ és a Svéd Filmintézet támogatásával, a TASZ közreműködésével, a Somnus Film gyártásában készült. A film ko-producerei Cseke Eszter és S. Takács András az On the Spot-tól, valamint Annika Hellström és Erika Malmgren a Cinenic Films-től. Társírója és producere Szentpéteri Áron.

A film hazai streamingpremierje az RTL+ felületén lesz.

Nyitókép: Rubi Anna / Somnus Film

#Kultúra#RTL+#rubi anna#dokumentumfilm#Szarajevói Filmfesztivál#az életed nélkülem

Címlapról ajánljuk