Kultúra

Botrány Olaszországban: a Bacchus-szoborral csókolózott egy turista Firenzében

rtl.hurtl.hu

2024. július 17. 14:29

Az olaszok ennél több tiszteletet várnának a látogatóktól.

Óriási felháborodást keltett Olaszországban az a fotó, amelyen egy turista bujálkodást mímel a firenzei Bacchus-szoborral – tudósított a BBC.

A Welcome To Florence nevű közösségi oldalon megosztott képen az látható, hogy a nő csókolózik az istenséget ábrázoló életnagyságú szoborral, amely a Ponte Vecchio híd közelében található. A szobor Giovanni da Bologna XVI. századi alkotásának replikája, az eredetit a közeli Bargello múzeumban őrzik.

A kommentelők egy része a nők letartóztatást követelte. Valaki megjegyezte: „ez az eredménye annak, hogy évek óta próbálnak Disneylandet csinálni Firenzéből”. Az olasz kulturális örökséget népszerűsítő Confcultura egyesület elnöke, Patrizia Asproni azt mondta, azért kerül sor hasonló „durva és barbár” cselekedetekre, mert „mindenki feljogosítva érzi magát arra, hogy büntetlenül tegye, amit csak akar”.  Azt mondta, nem lenne ellenére a „szingapúri modell” alkalmazása sem, amely szigorú ellenőrzéssel, hatalmas bírságokkal, zéró toleranciával lépne fel a helytelen viselkedés ellen.

Firenze régészeti és szépművészeti felügyelője, Antonella Rinaldi azt mondta, szívesen látják a turistákat, de tiszteletben kell tartaniuk a művészeti alkotásokat, legyenek azok eredetiek vagy másolatok. „Bár kétlem, hogy ez a hölgy egyáltalán tisztában van a kettő közti különbséggel”, tette hozzá.

Firenze a világ egyik legnépszerűbb turistacélpontja, a 382 ezer lakosú várost tavaly június és szeptember között másfélmillióan látogatták meg. A helyiek régóta küzdenek a turistaáradattal, ami nyáron hömpölygő embertömeggé változtatja Firenze keskeny utcáit.

Velencében már fizetniük kell a turistáknak a belépésért, Firenze pedig azért indított háborút nemrég, hogy megvédjék a Dávid-szobor jó hírnevét a szuvenírboltok ízléstelen giccseitől.

#Kultúra#olaszország#firenze#turizmus#kulturális örökség

Címlapról ajánljuk