Kultúra

Parádés siker a wroclawi nemzetközi filmfesztiválon: elhozta a fődíjat Reisz Gábor filmje

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. július 28. 9:27

285 alkotás közül Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje kapta a fődíjat a lengyelországi fesztiválon.

Reisz Gábor 2023-ban bemutatott Magyarázat mindenre című filmje nyerte meg a Nowe Horyzonty (Új Horizontok) elnevezésű, 24. alkalommal rendezett wroclawi nemzetközi filmfesztivál fődíját, közölte szombat este a lengyel média.

A fesztivál Grand Prix díját a szombat esti ünnepi gálán adták át a filmrendezőnek, írja az MTI.

A zsűri szerint Reisz Gábor filmje „találékony megközelítése a társadalmi megosztottságot ábrázoló, a mai Magyarországból kiinduló, de mindnyájunk számára ismert világgal is könnyen rezonáló történetnek”. A film ereje abból fakad, hogy „szerény források felhasználásával készült, sikeresen emlékeztetve minket arra, hogy az összetettségre adandó legjobb válasz az egyszerűség” – olvasható a fesztivál honlapján.


A július 20-án kezdődött, vasárnap véget érő fesztiválon idén összesen 285 alkotást mutattak be a világ 80 országából.

Reisz Gábor korábban az RTL Fókusznak beszélt arról, mit gondol a film sikeréről, és üzent a nemzetközi szakmának és a magyar nézőknek is:


A rendezővel tavaly szeptemberben az rtl.hu-n is olvashattak interjút, amelyben a filmjében emlegetett politikusokról, az összefogás hiányáról, a filmes pályáztatási rendszer belső működéséről és a szabad magyar írókról beszélt.

Nyitókép: Vajda Réka / Cirko Film

#Kultúra#reisz gábor#magyar film#magyarázat mindenre#lengyelország#wroclaw#filmfesztivál#fődíj

Címlapról ajánljuk