Kultúra

Díjat nyert Traub Viktória animációs filmje a mexikói filmfesztiválon

rtl.hurtl.hu

2024. július 29. 16:05

A legjobb animációs filmnek járó díjat nyerte el Traub Viktória Cipők és paták című rövid animációja a Guanajuato nemzetközi filmfesztiválon. A mexikói díjnak köszönhetően a magyar animáció benevezhető a legjobb rövidfilm kategóriában az Oscar-versenybe.

A legjobb animációs filmnek járó díjat nyerte el Traub Viktória Cipők és paták című rövid animációja Mexikóban, Guanajuato nemzetközi filmfesztiválján – tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t hétfőn. Azt írták,

a mexikói díjnak köszönhetően a magyar animáció benevezhető a legjobb rövidfilm kategóriában az Oscar-versenybe.

A közlemény szerint Traub Viktória Cipők és paták című animációja egy szürreális, hibrid, ember-állat lényekkel benépesített világban játszódik, és a kapcsolódás, a megfelelések, az önelfogadás dilemmáit vizsgálja. Főhőse Paula, a kentaurlány, aki kisvárosi pedikűrösként emberi lábakra vágyik, majd amikor megismerkedik Arnolddal, a krokodilférfival, első látásra egymásba szeretnek.


Vajon képes-e a kentaurlány megtalálni az önazonosság felé vezető utat? Milyen ára van a megfelelésnek és az önfeladásnak? – ezekre a kérdésekre keresi a választ a 2D rajzanimációs technikával készült rövidfilm. A készítők szerint a Cipők és paták-hoz egyedileg készített digitális ecsetekkel festett textúrák, természetes, érett, anyagszerű hatást keltenek, ami jól kiegészíti és hitelessé teszi a szürreális karaktereket

Traub Viktória rendező a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció szakán végzett 2008-ban, jelenleg az intézmény doktorandusz hallgatója multimédia szakirányon és az egri Eszterházy Károly Egyetem tanársegédje. 2008 óta szabadúszó tervezőként és animációs rendezőként dolgozik. A Vastojás és a Sellők és rinocéroszok című filmjei a világ számos fesztiválján szerepeltek sikerrel, utóbbit a Magyar Filmkritikusok Szövetsége 2018 legjobb animációs filmje díjával tüntette ki.

A Cipők és paták a legnagyobb presztízsű nemzetközi animációs seregszemlén, az Annecy-i Nemzetközi Fesztiválon mutatkozott be először júniusban, azóta világszerte járja a neves fesztiválokat, legközelebb Dániában, Viborgban, majd az ottawai fesztiválon száll versenybe.

Nyitókép: Facebook / Cipők és paták / Shoes and Hooves

#Kultúra#animációs film#animáció#filmfesztivál#mexikó#díj#oscar

Címlapról ajánljuk