Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 7:10

Szijjártó Péter már szavazott is, elsőként

Elsőként adta le szavazatát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Dunakeszin a 2024-es európai parlamenti és önkormányzati választáson.

„6 óra, biztosra mentem! Csak a béke!” – írta ki Facebook-oldalára Szijjártó Péter, aki a Külgazdasági és Külügyminisztérium közlése szerint a szavazókör nyitására érkezett meg választani. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:56

Ilyen volt a kampány utolsó napja

A választás előtti utolsó napot is kihasználták a politikusok, hogy akit lehet, még maguk mellé állítsanak. Hagyományos kampányzárót a Tisza Párt mellett csak a Mi Hazánk tartott, a DK és a Momentum vidéken hajrázott, a Kutyapárt chilis babot és ingyen sört osztott, a Fidesz aktivistái kopogtattak, egymillió választópolgárral akarnak találkozni személyesen a hétvégén. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:55

Viharos lesz a választás napja

Zivatarokra, felhőszakadásra, jégesőre és nagy melegre figyelmeztet a meteorológia. 

Nagy esőkre és melegre kell számítani vasárnap, a választás napján erős zivatarok, felhőszakadások és jégesők lehetnek az egész országban.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:41

Ez kell ahhoz, hogy szavazhasson

Szavazni kizárólag személyesen, a kijelölt szavazókörben, a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet.

Megnyitottak vasárnap reggel hat órakor a szavazóhelyiségek, amik este hét óráig várják a választókat. Mutatjuk mi kell ahhoz, hogy tudjon szavazni.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:29

Ezt jelentik a szavazólapok színei

A választáson, attól függően, hogy hol szavaz, egy, két, három, négy vagy öt szavazólapon adhatják le szavazataikat. Így lehet könnyen megkülönböztetni azokat. 

A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében a szavazólapokat eltérő színű kerettel látták el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:21

Nem vita és nagyon is heves vita, hogy jutottunk idáig?

A kampány egyik mérföldköve volt, hogy ki, hol és milyen körülmények között fog nyilvános vitán érvelni az elképzelései mellett. Utoljára 2006-ban, a parlamenti választások előtt vitázott egymással Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, az állami tévében azóta sem rendeztek választási vitát, nemhogy a miniszterelnök-jelöltek között, mások választási résztvevők között sem. Sem 2009-es, sem a 2014-es európai parlamenti választásokat nem előzte meg ilyen esemény. 2019-ben pedig az ellenzéki pártok EP-listavezetői ugyan kiálltak egy pódiumbeszélgetésre, azon azonban a Fidesz nem képviseltette magát. 

Korábban számos ellenzéki politikus presszionálta az MTVA-t, hogy rendezzenek vitát, át kérésük süket fülekre talált. Pedig az épületnél korábban komoly atrocitások is voltak, tüntetők akarták blokád alá vonni. Májusban csatlakozott a vitát követelők köréhez Magyar Péter, aki azt mondta: ha nem lesz vita, tüntetést szervez az állami média Kunigunda úti épületéhez. Az MTVA először visszautasította a kérést, sőt, zsarolásról beszéltek és kijelentették, hogy erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem engednek, ha ez veszélyeztetné a működésüket.

Közben vitát szervezett a Partizán és az ATV is, Magyar Péter pedig azon civakodott Dobrev Klárával, hogy érdemes-e bármelyiken is részt venni. Magyar Péter érvelése szerint egy ilyen eseménynek az állami médiában van értelme.

Hogy mennyire sikerült értelmesen a vita, amelyet az MTVA végül az erőteljes huzakodás ellenére is megszervezett, megoszlanak a vélemények. Az állami média mind a 11 listaállító pártnak és csoportosulásnak esélyt adott, így tizenegyen vettek részt a vitán, amelyen egymásra reagálni szinte nem is volt lehetőség.  Az RTL Híradó által megszólaltatott választási szakértő sem akarta vitának nevezni a műsort:


Egy nappal később, a Partizánban, Deutsch Tamás és Magyar Péter nélkül zajlott le az európai parlamenti választás listavezetőinek első vitája. A DK, a Momentum, a Kutyapárt és a Mi Hazánk politikusai jelentek meg. László Róbert választási szakértő erről az RTL Híradónak azt mondta: politikai szempontból egyeseknek sokkal fontosabb lehet a vita a vitáról.

Nagyjából egy héttel később Karácsony Gergely főpolgármester és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt vitatkozott a Partizánon. Szentkirályi Alexandra nem fogadta el a készítők meghívását. Ez egyértelműen valódi csörte volt: Karácsony Gergely a NER-hez való közelségével támadta Vitézyt, aki pedig Karácsony be nem tartott ígéreteit emlegette fel:


Tető alá hoztak egy harmadik európai parlamenti listavezetői vitát is, ezúttal az ATV-n. Ezen Magyar Péter és Deutsch Tamás nem vettek részt, ott volt viszont a DK, a Momentum, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listavezetője. Szóba került a családon belüli erőszak, az uniós pénzek, és a déli és a nyugati határ közötti felüljáró is.

Másnap, a fővárosi pártlisták vezetői közül öten ismertették önkormányzati programjaikat és ütköztették elképzeléseiket, ugyancsak az ATV-n. A vitán részt vett:

  • Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) listavezetője,
  • Grundtner András, a Mi Hazánk Mozgalom listavezetője,
  • Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd-Zöldek - DK - MSZP listavezetője,
  • Soproni Tamás VI. kerületi polgármester, aki a Momentum listáján a második.
  • és Vitézy Dávid, a Vitézy Dáviddal Budapestért és az LMP-Zöldek listavezetője.

Hogy mire jutottak, itt elolvashatja.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:21

Közvetlen önkormányzati támogatás, Európai Ügyészség, választási hazudozás

Az erősebb pártok mellett a közvéleménykutatásokban kisebb számokkal szereplő pártok is lehetőséget kaptak, hogy beszéljenek terveikről az RTL nézőinek, és éltek is vele.

Magyarország maradjon az európai unió tagja, az önkormányzatok pedig közvetlenül jussanak hozzá az uniós támogatásokhoz – ezek a legfontosabb céljai a Jobbik EP-listavezetőjének, Róna Péternek. Szerinte a magyar lakosság legalább 70 százaléka uniópárti, ez elvitathatatlan:


„Az EP-kampányban hazudnak a választás tétjéről. Dobrev Klára azt állítja, hogy ha a Fidesz rosszul szerepel ezen a választáson, akkor előrehozott választás lesz. Ez hazugság” – mondta Ungár Péter, az LMP elnöke. Hogy milyen célokkal menne az Európai Parlamentbe az LMP, itt megtudhatja:


Fontos a csatlakozás az Európai Ügyészséghez, de nem csodafegyver – erről beszélt Pekárné Farkas Emesével, a Vona Gábor-féle Második Reformkor EP-jelöltje. A párt tervei nem június 9-éig szólnak, magukat az új ellenzék józan hangjának tartják:


Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt európai parlamenti listájának vezetője azt mondta: azért nem állna össze vele Magyar Péter, mert kockáztatná a sikerét. Ha mandátumot szereznek, akkor azért fognak küzdeni az Európai Néppártban, hogy zárják ki onnan a KDNP-t:


Gattyán György milliárdos pártja, a Megoldás Mozgalom is starthoz áll. Listavezetőjük, Huszár Zsolt arról beszélt: az Európai Unióban azért lobbiznának, hogy az önkormányzatok közvetlenül jussanak uniós pénzhez. Hogy hány mandátumra számítanak, kiderül itt:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:19

Csak Deutsch Tamás nem vállalta, bár ő is megígérte

Az RTL Híradó minden, az EP-választáson listát állító pártnak, tömörülésnek felajánlotta, hogy interjút készít listavezetőjükkel. Bár előzetesen ígéretet tett rá, Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője elutasította a beszélgetést. Mi azért a Facebool-oldalára feltöltött videóiból megpróbáltuk összeszedni, szerinte miért fontos az EP-választás:


A többiek viszont igent mondtak. Az RTL Híradó európai víziójukról kérdezte a politikusokat, de szóba kerültek a pártokat érintő aktuális témák is. 

Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd csúcsjelöltje szerint egyedül ők képviselik az erős Európa eszméjét az EP-be jutásra esélyes formációk közül. De az is kiderült, hogy hogyan akarják elérni az előrehozott választást, miközben a Fidesz kétharmaddal kormányoz és hogy el tud-e képzelni egy Gyurcsány Ferenc nélküli DK-t:


„Bármit is mond a miniszterelnök úr nyilvánvalóan félnek ők a Tisza Párttól” – ezt mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alapítója és EP-listavezetője, aki beszélt a Néppárt elnökével, és jót nevettek „azokon a hazugságokon, amiket a Fidesz terjeszt”. A fővárost pedig „őszintén sajnálja.” Hogy miért, itt megtudhatja:


Donáth Anna, a Momentum listavezetője szerint a politikai boszorkányüldözés bizonyítja, hogy jó munkát végeznek Brüsszelben. Büszke arra, hogy részt vettek az uniós pénzcsapokat elzáró jogállamisági mechanizmus megalkotásában. Továbbra is azon dolgoznak majd, hogy Brüsszel ne hunyjon szemet a magyar kormány korruptsága felett:


Le Marietta, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt listavezetője elmondta: nem öncélúan viccelnek, hanem hogy rámutassanak a rosszul működő dolgokra. Az egyik leg fontosabb célkitűzése az, hogy a magyar kormányt kezelje Brüsszel korrupciós kockázatként, ne a magyarokat. Uniós képviselőként is a hétköznapi emberek problémáinak megoldásáért dolgozna. Hogy belefér-e a padfestés? Itt megtudhatja:


„Azonnal leállítanám Ukrajna finanszírozását, az Európai Unió ebbe tönkre fog menni” – mondta az RTL-nek Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke és európiai parlamenti listavezetője. Szerinte vérlázító az is, ahogy a magyar politikusok válogatnak a médiumok között, hogy kinek adnak interjút vagy kinek a vitájára mennek el:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:07

Most nincsen kampánycsend, de gyűlés sincs

Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében tilos

Vasárnap a magyarországi szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 6:00

Kezdődik a választás, kinyitottak a szavazókörök

Elkezdődött a szavazás, reggel 6 órakor megnyíltak a szavazókörök, amelyek 19 óráig várják a voksolókat. Ez az első alkalom, hogy önkormányzati és európai parlamenti képviselőinket (illetve akit ez érint, nemzetiségi képviselőit) egy napon választjuk meg.

Hogy kik, hol és miről szavazhatnak és hogy hány szavazólappal kell bemenni a fülkébe, azt egy alapos összefoglaló cikkben mutattuk be, itt tudja elolvasni

A Nemzeti Választási Iroda várhatóan 20 órától kezdi meg a helyi önkormányzati és nemzetiségi választás eredményeinek közlését. Az európai parlamenti választás eredményeinek közlésével azonban meg kell várniuk, hogy Olaszországban este 11 órakor befejeződjön a szavazás. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk