Belföld

Így rendezte át a választás a budapesti erőviszonyokat

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 3:16

Mindössze néhány szavazattal, az utolsó pillanatban előzte meg Karácsony Gergely a főpolgármester-választáson Vitézy Dávidot, de utóbbi 94 százalékos feldolgozottságnál azt mondta: ez még nem tekinthető végeredménynek, szerinte újraszámolják majd a szavazatokat. Budapest 23 kerületéből 17-et elveszített a Fidesz, és a kormánypártok mérsékelt szereplését mutatja az is, hogy a fővárosi listán szinte ugyanannyi voksot gyűjtöttek össze, mint a Tisza Párt.

Hegyvidéket és Csepelt elveszítették, az I. kerületet viszont megnyerték a kormánypártok Budapesten a vasárnapi polgármester-választáson. A 23 kerületet tekintve 6-ban lett fideszes a vezető, a többiben valamelyik kormánykritikus jelölt lett a befutó.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt a XII. kerületben (Hegyvidék) nyert, de független (vagy helyi szervezet által támogatott) polgármester-jelölt győzött Soroksáron (Bese Ferenc), Csepelen (Borbély Lénárd), a XX. kerületben (Szabados Ákos), valamint Ferencvárosban is (Baranyi Krisztina). A többi kerületben a DK, az MSZP, a Párbeszéd vagy a Momentum indulója nyert.

Figyelemre méltó, hogy a Mi Hazánk jelöltjei – a korábbi szélsőjobboldali pártokhoz hasonlóan – nem tudtak jó eredményt elérni a fővárosban, indulóik általában 5 százalék körüli, vagy az alatti támogatottságot értek el.

A Momentumnak Zuglóban viszont úgy is sikerült győznie, hogy szembement az ellenzékkel: Rózsa András 36 százalékot ért el a XIV. kerületben, miközben a fideszes Borbély Ádám 32 százalékot, a szocialista Horváth Csaba – a regnáló polgármester – pedig csak 21 százalékot. 

Az elmúlt hetekben botrányba keveredett jelöltek népszerűségén nem látszottak a támadások: a fideszes Karsay Ferenc például a XXII. Kerületben – ha szorosan is – de győzött az ellenzéki Perlai Zoltán ellen. Ő a telkén egy több száz négyzetméteres családi házat épített fel, miközben a helyiek csak találgatták, miből telt erre. Utólag azt mondta, több generáció költözik majd oda, így a pénzt is többen dobták össze.

A DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-LMP-Jobbik színeiben induló Trippon Norbertnél, Újpest alpolgármesterénél házkutatást is tartott a NAV egy tanú vallomása alapján (a politikus nem lett gyanúsított és tanú sem), de ő is nyerni tudott a IV. kerületben több mint 10 százalékkal a fideszes Wintermantel Zsolt előtt. A vádakat tagadta, az rtl.hu-nak pedig röviden ismertette álláspontját is. A kispesti szocialista Gajda Pétert szintén újraválasztották.

A fővárosi lista győztese 99,6 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz lett (10 mandátum), de alig több mint egy százalékkal szerzett csak kevesebbet a Tisza Párt, amely a kormánypártokhoz hasonlóan 10 képviselőt küldhet a Fővárosi Közgyűlésbe.  A Párbeszéd-DK-MSZP 6 mandátumot szerzett, a Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP 3-at, míg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szintén 3-at.

A Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom nem érte el az 5 százalékos küszöböt, így ez a két párt nem küldhet képviselőket a Fővárosi Közgyűlésbe.  

Fővárosi Közgyűlés mandátumeloszlása 99,63 százalékos feldolgozottságnál:

  1. Fidesz – 10 (28,69 százalék)
  2. Tisza Párt – 10 (27,36 százalék)
  3. Párbeszéd-DK-MSZP – 6 (16,63 százalék)
  4. Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 3 (10,15 százalék)
  5. Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 2 (7,87 százalék)
  6. Momentum – 0 (4,97 százalék)
  7. Mi Hazánk – 0 (3,83 százalék)
  8. Munkáspárt – 0 (0,23 százalék)
  9. Nép Pártján – 0 (0,17 százalék)
  10. Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek – 0 (0,12 százalék)

A kerületi polgármester-jelöltek közül elvérzett az ellenzéki Juhász Péter, aki már másodjára kapott ki a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter ellen az V. kerületben. Nyerni tudott viszont a DK-s László Imre a XI. kerületben, a közös ellenzéki jelölt Pikó András Józsefvárosban, a szocialista Tóth József Angyalföldön, a DK-s Cserdiné Németh Angéla Rákospalotán, valamint a momentumos Soproni Tamást Terézvárosban. 

Fideszes fellegvár maradt a XVI. (Kovács Péter), a XVII. (Horváth Tamás), valamint az V. kerület (Szentgyörgyvölgyi Péter) is.

Nyitókép: Purger Tamás/MTI

#Belföld#önkormányzati választás#fidesz#tisza párt#dk#mszp#párbeszéd#momentum#mi hazánk

Címlapról ajánljuk