Belföld

„A bankszámlánk nem dagadt, hanem apadt” – reagált a vádakra Trippon Norbert újpesti polgármesterjelölt

rtl.hurtl.hu

2024. május 29. 14:52

Trippon Norbert újpesti alpolgármester 2020-tól kezdődően felújította a feleségével közös családi házát, de az erről szóló szerződésekben szereplő vállalkozó egy vallomásban azt állítja: a munkát valójában egy másik cég végezte el teljesen ingyen, ő pedig csak fiktív számlákat állított ki. Trippon Norbert, aki az ellenzék közös újpesti polgármesterjelöltje lesz június 9-én, az rtl.hu-nak küldött írásos nyilatkozatában tagadta az állításokat, több kérdésünk esetében pedig azt ígérte, a választás után ad majd válaszokat. 

Számlákat és egy szerződést foglaltak le május 21-én a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói, akik aznap reggel az ellenzék közös újpesti polgármesterjelöltjénél, Trippon Norbertnél tartottak házkutatást. Az eljárás – bár ezt hivatalosan nem erősítették meg – feltehetően annak a gyanúsítottnak a vallomása alapján indult, aki egy igen kiterjedt számlacsalási ügyben próbált meg vádalkut kötni a hatóságokkal.

A férfi egy sikeres építési vállalkozást vezetett, és egy szerződés szerint az ő cége újította fel Trippon Norbert jelenlegi alpolgármester újpesti családi házát. 

A vállalkozó ugyanakkor a hatóságoknak azt állította: valójában soha nem dolgozott az embereivel ezen a projekten, csak fiktív számlákat állított ki. 

Vallomása szerint a számlákat Trippon Norbert egyenlítette ki utalással, de az építési vállalkozó a kapott összegeket egy bankautomatából felvette, majd odaadta egy másik, Sz. nevű cég képviselőjének, aki visszaadta a pénzt Trippon Norbertnek.

A vádalkura készülő férfi szerint az egész ügyletre azért volt szükség, mert az Sz. nevű cég jelentős munkákat kapott az újpesti önkormányzat cégétől, és ezt egyebek mellett úgy ellentételezték, hogy ingyen újították fel az alpolgármester ingatlanát. Saját néven nem dolgozhatott volna a vállalat, mert szerződésben álltak az újpesti önkormányzat cégével.

Onnan valószínűsíthető, hogy ennek vagy egy ehhez hasonló vallomásnak a következtében járt el a NAV, hogy a nyomozók a házkutatás során az ingatlan felújításával kapcsolatos papírokat keresték. A szerződés egyébként Trippon Norbert felesége és a kivitelező között jött létre. (A fő ügyben, amelyről a Telex és a 444.hu is írt, a felújítással kapcsolatos vizsgálódás csak egy mellékszál.)

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, a vallomás valódiságát és igazságtartalmát pedig nem tudtuk ellenőrizni, így önmagában a benne szereplő állításokat nem is ismertettük volna. Trippon Norbert azonban nyitott volt arra, hogy – írásban – reagáljon a vallomás egyes megállapításaira. 

Az ellenzéki polgármesterjelölt az rtl.hu megkeresésére azt közölte, hogy a NAV nyomozásában sem tanúként, sem gyanúsítottként nem érinttettek a feleségével. 

„Éppen ezért felháborító és rendkívül beszédes, hogy 19 nappal az önkormányzati választások előtt tartott szükségesnek a NAV egy teátrális, feleségemet és kiskorú gyermekeimet mélyen felzaklató házkutatást lefolytatását nálunk.” 

A DK-s politikus azt írta, hogy az újpesti házát valóban felújították, és valóban azzal a kivitelezővel szerződtek, aki feltehetően a vallomást tette. „A ház ingatlannyilvántartás szerint a feleségem nevén van – a korábban értékesített közös lakásunk pedig az én nevemen volt – de mivel házastársi vagyonközösségben élünk, így a nyilvános vagyonnyilatkozatomban a kezdetektől fogva szerepel és kimutatom az 1/2 tulajdoni hányadomat” – fogalmazott.

Trippon Norbert tájékoztatása szerint az ingatlanon külső és belső házfelújítási munkálatok történtek, ezeket a munkákat pedig több kivitelezővel végeztették el. „A munkálatokat a vásárlás utáni évben 2020-ban kezdtük el, és túlnyúltak az éven. A felújítási munkálatokat legális, igazolható forrásból, számla ellenében finanszíroztuk”. A vállalkozó összesen 18 millió forintot számlázott ki.

A politikus úgy vélte, egyebek mellett az igazolja, hogy valóban a vallomást tevő vállalkozó dolgozott náluk, hogy szerződéses jogviszonyban álltak, a számlákat a vállalkozó kibocsátotta és a pénzt pedig a vállalkozó bankszámlájára utalták át. A kivitelező szerint ugyanakkor ezek fiktív dokumentumok voltak. Erre Trippon Norbert azt közölte: „Nagyon sajnálatosnak tartom, hogy 2024 Magyarországán tendenciává vált, hogy bűnözők az egyetlen menekülési esélynek azt látják, ha ellenzéki politikusokat sároznak be valótlanul”.

A politikus a vallomásban említett pénzmosással kapcsolatban azt írta: „Nem is értem, hogy ki miről beszél. Teljes képtelenség azt feltételezni bárki részéről, hogy a tiszta, legális bankszámlapénzt pénzmosás céljából utalna át bárki bárkinek, hiszen legális, tiszta bankszámlapénzen nincs mit tisztára mosni, hiszen az tiszta. 

A bankszámlánk nem dagadt, hanem apadt, s ezért fogalmilag ez az állítás kizárt és teljes képtelenség.

Arra a felvetésre, hogy a történtek miatt tervezi-e a visszalépését, úgy fogalmazott: „Épp ellenkezőleg, a Fidesz hatalmi gépezetének újabb minősíthetetlen cselekvés sorozata arra sarkall, hogy még keményebben és még határozottabban küzdjek azért, hogy június 9-én Újpesten a hatpárti koalíciónk győzőn és a városvezetés tovább folytathassa munkáját, és ezzel megakadályozzuk a Fidesz hatalomra való visszatérését”.

Trippon Norbert az rtl.hu-val azt közölte, hogy a házkutatás óta sem vált gyanúsítottá, és egyelőre tanúként sem érintett az ügyben.

A vállalkozó állításai alapján további kérdésekkel is megkerestük Trippon Norbertet, ezekre azonban az alpolgármester nem kívánt reagálni, azt írta, hogy majd a választások után részletesen válaszol minden feltett kérdésre.

Nyitókép: Trippon Norbert Facebook-oldala

#Belföld#trippon norbert#újpest#számla#nav#nyomozás#ma#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk