Belföld

Magyar Péter megmozgatta, Gulyás megmosolyogta, Vitézy újraszámolta, Karácsony agyonverte, VV Csaszi elrontotta

rtl.hurtl.hu

2024. június 15. 19:56

Politikai földindulás, nagy ráébredések – hosszú évek után az egyik legizgalmasabb európai parlamenti és önkormányzati választáson vagyunk túl. Bár a Fidesz szavazatszámban hozta az elvárt szintet, a pár hónapos Tisza Párt alig 14-15 százalékkal lemaradva kapott 1,3 millió szavazatot. Az ellenzéki térfél ezzel jelentősen átrendeződött. Karácsony Gergely és Vitézy Dávid szoros küzdelemben harcoltak meg a főpolgármesteri tisztségért, az eredményeket végül újraszámolták a Fidesz által is támogatott LMP-s jelölt kezdeményezésére, Karácsony alig pár tucat szavazattal nyert. A hét legfontosabb híreinek videós összefoglalójában kitérünk arra is, hogy Karsai Dániel kegyes halálról szóló keresetét elutasította a strasbourgi bíróság, hogy 91 oldalas salátatörvényt hoztak az egészségügyről, valamint megemlékezünk arról is, hogy véget ért a Cápák között idei évada.

Választás

A Fidesz-KDNP több mint kétmillió szavazatot szerzett a vasárnapi európai parlamenti választáson, de a rendkívül magas részvétel miatt ez 45 százalék alatti arányt jelentett a kormánypártoknak. Magyar Péter pártjára, a Tiszára 1,3 millióan szavaztak, ez 30 százalékot jelentett. „Ma egy korszak lezárult” – mondta Magyar Péter a Tisza Párt szimpatizánsai előtt a választás eredményét értékelve, hozzátéve, hogy „a jövő elkezdődött”. 


„A demokrácia köszöni szépen, jól van”, mondta Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján értékelőjében. Szerinte megerősítést kapott a „békepárti” kormányzati politika. Hozzátette: „A mai napon legyőztük a régi ellenzéket, az új ellenzéket, és mindegy, hogy hívják az éppen soros ellenzéket, újra és újra le fogjuk őket győzni.”

Karácsony vs. Vitézy 

Akik a választások napján nem maradtak ébren hajnalig, azzal a tudattal bújhattak ágyba, hogy Vitézy Dávid lesz Budapest következő főpolgármestere. Karácsony Gergely azonban az utolsó pillanatban fordította meg az eredményt: a két jelölt között mindössze 324 voks volt a különbség. Ennek tudatában vasárnap így értékelt Vitézy, majd Karácsony:

 


Vitézy Dávid azonban a héten a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását kérte, szerinte rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításánál. A félreértést szerinte az adhatta, hogy nem volt egy Budapest-szerte érvényes gyakorlat arra, hogy a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét hogyan húzzák át a szavazólapon, ezért előfordult, hogy egy egészen vékony vonal jelezte, hogy a Fidesz jelöltje már nincs versenyben. Így lehettek olyanok, akik ezt csak későn vették észre, és Szentkirályi mellett egy másik jelöltre is ikszeltek, ami valójában érvényes szavazatnak számít.

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán 12-4 arányban úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid beadványának, pénteken meg is tartották az újraszámolást, aminek alapján úgy tűnt, még mindig Karácsony vezet, igaz, már csak 50 körüli szavazattal. A főpolgármester péntek este arról írt, hogy a tényadatok ellenére „a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást” – fogalmazott. Hívására támogatói összegyűltek a Nemzeti Választási Iroda előtt, péntek este derült ki: az újraszámolás után is Karácsony a megválasztott főpolgármester, de mindössze 41 szavazattal végzett Vitézy előtt.

Meglepetések

„Vicces lesz egy kutyapártos önkormányzat a kerületben, ahol Orbán, Csányi és Tiborcz is él” – így értékelte Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke, hogy a választók akaratából polgármesterként dolgozhat majd Orbán Viktor lakhelyén, a XII. kerületben. 

Kisétálásgate

Megosztotta a nyilvánosságot, hogy Magyar Péter a héten élő adásban kisétált az ATV stúdiójából. A politikus ugyanis korábban azt állította, hogy több mint egy hónapon át nem kapott megkeresést a csatornától, a televízió szerint azonban ez nem igaz. Rónai Egon műsorvezető ezzel akarta szembesíteni a beszélgetés elején, a Tisza Párt alelnöke szerint viszont ez provokáció volt, ráadásul Rónai nem is mondott igazat. Az ATV-t a Fidesz házi televíziójának, vezérigazgatóját NER-lovagnak nevezte, és listát is közzétett néhány dolgozóról. Ez utóbbiért később elnézést kért.


Ebben a cikkünkben összeszedtük, hogy kik azok, akik kiálltak Magyar Péter mellett, illetve kik védik az ATV-t. Puzsér Róbert erős szavakkal mondta el véleményét Magyar Péter ATV-s balhéjáról, szerinte „leb*szás és megszégyenítés” volt, ami az ATV stúdiójában történt.

Kiszivárgott hangfelvétel

Ha Vitézy ezt elvállalja, akkor lapáttal fogják agyonverni – ezt mondta kihívójáról egy titokban készült, szerkesztőségünkhöz is eljutott hangfelvételen Karácsony Gergely. A Telex kérdésére Karácsony Gergely azt mondta: lehallgatták a baráti beszélgetéseit, de nem tesz feljelentést. Mi hiába kerestük, nem akart nyilatkozni. Vitézy azóta azt írta a Facebookon, hogy Karácsony felhívta őt telefonon, és elnézést kért a kijelentéséért. 

Sikerült elfoglalni Brüsszelt? 

A választás után négy nappal kormányinfót tartottak: ezen az RTL Híradó arról is megkérdezte Gulyás Gergelyt, hogy sikerült-e elfoglalni Brüsszelt. „Nagy hadművelet ez, és attól tartok, hogy még egy európai parlamenti választásra szükség lesz” – mondta mosolyogva a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A KDNP kilépett az Európai Néppártból 

Az rtl.hu képviselőket kérdezett a választás eredményéről és következményeiről. Többek között megtudtuk, mit várnak a Tisza Párttól a KDNP-s politikusok az EP-ben. Harrach Péter például ekkor még azt mondta, megköszöni a Tisza képviselőinek, ha támogatják a KDNP kezdeményezéseit az Európai Néppártban.


Gulyás Gergely azonban elképzelhetetlennek tartja, hogy a Tisza Párt képviselői együtt üljenek a KDNP-vel az Európai Néppártban. Erről a miniszter csütörtökön a kormányinfón beszélt. Péntekre már ki is derült: a KDNP elhagyja a Néppártot, mert számukra erkölcsi és politikai okokból is elfogadhatatlan Magyar Péter és a Tisza Párt.

Venezuelai szavazók 

V. Naszályi Márta az I. kerületben szavazó venezuelai polgárok miatt tett bejelentést a Választási Irodánál, szerinte ugyanis szervezetten küldik a Fidesz aktivistái a menekült státuszú dél-amerikaiakat szavazni. „A legjobb jelölt Orbán Viktor” – mondták az RTL-nek.


A választási névjegyzék szerint néhány hét alatt 250 venezuelait jelentettek be a Máltai Szeretetszolgálat I. kerületi épületébe, így összesen több mint 800-an szereztek szavazati jogot az önkormányzati választásra. A Máltai Szeretetszolgálat szerint azonban alaptalanul vádolták őket a választások befolyásolásával. A kerületben a fideszes jelöltet, Böröcz Lászlót választották polgármesternek.

Nagygyűlés a választások előtt

Magyar Péter múlt szombaton megtartotta választás előtti utolsó nagygyűlését, jókora tömeget megmozgatva. A Hősök terén arról kérdeztük a követőit, hogy milyen eredményt várnak, túléli-e szerintük a Tisza Párt a következő másfél évet, és Szentkirályi Alexandra visszalépése után melyik főpolgármester-jelöltre szavaznának. 

Foci-Eb

Pénteken megkezdődött a foci-Eb. A magyar válogatott a németekkel, a skótokkal és Svájccal is megmérkőzik majd. Matthesz Flóra, az RTL Bajnokok Ligája műsorvezetője a Reggeliben latolgatta az esélyeket. Azt mondta: nem lesz könnyű dolga a magyar válogatottnak, mert az egyik legkiegyenlítettebb csoportból kell továbbjutni.


És mennyit ér Szoboszlai Dominik és a magyar válogatott? A Fókuszban ennek jártunk utána. 

Elutasította a strasbourgi bíróság Karsai Dániel keresetét

Elutasította Karsai Dániel keresetét az Emberi Jogok Európai Bírósága. A halálos beteg alkotmányjogász azért indított pert a magyar állam ellen, hogy a hozzá hasonló betegek dönthessenek életük méltó befejezéséről. Karsai Dániel vereségként és csalódásként értékelte a döntést, ügyvédei újratárgyalást kezdeményeznek. Az elutasítás után újabb népszavazási kérdéseket fognak beadni.


Karsai elsőként a Híradónak nyilatkozott a döntésről, azt mondta, feldühítette. Arról beszélt, hogy már túl sokan kívántak neki jobbulást és kitartást, a bíróságtól viszont jogvédelmet vár el. Az utolsó leheletéig küzdeni fog – ígérte.

Salátatörvény az egészségügyről

A fővárosi ügyeleti rendszer átalakításáról, kötelező szűrésekről és más egészségügyet érintő rendelkezésekről is döntöttek kedden a parlamentben. A 91 oldalas salátatörvényt hétfőn nyújtották be az Országgyűlésnek, kedden már el is fogadták. Az orvosi kamarával nem egyeztettek. Megszavazták például azt is, hogy az új ügyeleti rendszert ősszel a fővárosban is bevezetik. Ha Budapesten is úgy vezetik be, ahogy máshol, a kamara szerint sérülhet a betegbiztonság, mert bizonyos időablakokban egyáltalán nem biztos, hogy a betegek orvossal találkoznak.

Botrány a Petőfi Zenei Díj körül

Tovább dagadt a botrány a Petőfi Zenei Díj körül. „Viccország…” – így kommentálta Majka a Petőfi Zenei Díj idei nyerteseit. Posztjára az egyik díjazott, Ákos is reagált. De miért háborodtak fel sokan a zenei szakmában, amikor kihirdették az év koncertjét és a legjobb előadókat? A Fókusz ennek járt utána. 

Véget ért a Cápák között 

Bemutattuk a felnőtt szörpökre specializálódott Cseles sikersztoriját. Marton Bálint és Varga Dávid 2023-ban, a Cápák között 5. évadában mutatták be márkájukat. Balogh Levente szerint nagyon nagy jövő áll a vállalkozók előtt.


És véget is ért az ország kedvenc üzleti showműsorának 7. évada. Összefoglaltuk a Cápák között legfontosabb pillanatait, és a nagyhalak is értékelték az évadot. 

VV Csaszi: Sajnos ezt nagyon elrontottam

VV Csaszi szingliként költözött be a ValóVilág12 villájába, ugyanis először letagadta 7 éves párkapcsolatát. Később villatársai keltek a barátnője védelmére, amikor látták, hogy a srác túl közel került VV Verához. Mindez arra vezette, hogy feladja a játékot. Most úgy gondolja, hogy hiába jött ki a villából, párkapcsolata véget ért, azóta ugyanis nem tudta elérni barátnőjét. „Sajnos ezt nagyon elrontottam” – fogalmazott. 

 

#Belföld#választás#Európa#ep-választás#önkormányzati választás#magyar péter#tisza párt#vitézy dávid#karácsony gergely#főpolgármester-választás#újraszámolás#karsai dániel#kdnp#európai néppárt#atv#foci-eb#Cápák között#való világ#a hét videói#ma

Címlapról ajánljuk