EUEurópa

Gulyás Gergely képzeletének határain túlra merészkedhet a KDNP

rtl.hurtl.hu

2024. június 13. 13:57

Vajon megmakacsolja-e magát Hölvényi György és a kisebbik kormánypárt, és meglépik-e az elképzelhetetlent?

„Elképzelhetetlennek tartom” – szögezte le Gulyás Gergely a kormányinfón arra a kérdésre, hogy együtt ülhetnek-e a Tisza Párt képviselői a KDNP-vel az Európai Néppártban.

A miniszter még el is el is magyarázta, milyen módszerekkel lehet elkerülni a számukra nemkívánatos helyzetet: vagy nem veszik fel a Tisza Pártot a Néppártba, vagy ha igen, a KDNP fog kilépni onnan.

Gulyás a kormányinfó egy későbbi pontján aztán egy kicsit árnyalt az ukáznak hangzó kijelentésen, és hozzátette, hogy ez csak a saját véleménye, de a döntést majd a KDNP hozza meg.

Mint ismert, a Tisza Párt már a választások előtt jelezte, hogy a korábban a Fideszt is soraiban tudó Néppártban kíván politizálni az Európai Parlamentben, ezt a választási eredmény szerint végül hét képviselővel teheti meg, amennyivel felvételt nyernek az EP legnagyobb frakciójába. Erre jó esélyük van, legalábbis ezt vetíti előre, hogy pénteken a Néppárt elnöke és frakcióvezetője, Manfred Weber Budapesten egyeztet majd Magyar Péterrel a tiszások csatlakozásáról.

A Néppártnak jelenleg egy magyar kormánypárti tagja van, kereszténydemokrata Hölvényi György, aki a Fidesz 2021-es kilépése után is maradt a frakcióban. A csütörtöki kormányinfóig pedig semmi nem utalt arra, hogy Hölvényi vagy a KDNP változtatni kívánna ezen az állapoton, sőt.

Kedden két KDNP-s politikust is kérdeztünk arról, hogyan fognak tudni együtt dolgozni a Tiszával a Néppártban, amire Simicskó István azt mondta, Hölvényi Györgynek még segítségére is lehet, ha a hazánkat érintő ügyekben közösen képviselhetik a magyarok érdekeit, Harrach Péter pedig úgy fogalmazott a Tisza-képviselőkről:

Ha velünk szavaznak a kezdeményezéseinkben, azt megköszönjük.


De hasonlóképpen beszél maga Hölvényi is, aki a Euronewsnak jelentette ki:

Az, hogy a Tisza Pártból hét EP-képviselő idejön, nem okoz változást a tagságunkban.


A választás utóéletének egyik izgalmas kérdése lesz ezek után, hogy vajon Gulyás Gergely szavai után módosulnak-e a KDNP elképzelései a néppárti tagságról, vagy meglépik-e azt, amit a Miniszterelnökséget vezető miniszter elképzelhetetlennek tart. Megkérdeztük erről Hölvényit és a KDNP-t is, amint válaszolnak, közölni fogjuk.

Frissítés: Hölvényi György csütörtök délután reagált megkeresésünkre. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan kommentálná az EP-képviselő a Miniszterelnökséget vezető miniszter mai nyilatkozatát, illetve arra, hogy marad-e a KDNP a Néppártban, ha felveszik a Tiszát. Ezekre a kérdésekre érdemben nem reagált, mindössze annyit válaszolt:

 A munka zajlik, fejlemények esetén értesítjük az érdeklődő nyilvánosságot.

#Európa#gulyás gergely#Hölvényi György#kdnp#tisza párt#európai parlament#ep-választás#európai néppárt#kormányinfó#magyar péter#manfred weber#harrach péter#simicskó istván#ma#Belföld

Címlapról ajánljuk