EUEurópa

Budapestre jön Manfred Weber, hogy Magyar Péterrel tárgyaljon

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 16:10

Magyar Péter szerint a Tisza Párt képviselőinek belépését az Európai Néppárt „elsöprő többsége” támogatja, egyedül a KDNP képviselője ellenzi. 

„Pénteken Budapestre érkezik Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke és frakcióvezetője” – közölte Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke Facebook-oldalán. Tájékoztatása szerint arról egyeztetnek majd, hogy a párt hét megválasztott európai parlamenti képviselője csatlakozik majd az Európai Néppárthoz.

Magyar Péter azt írta, hogy a Tisza Párt képviselőinek belépését az Európai Néppárt „elsöprő többsége” támogatja, és kivételt csak a Fidesz-KDNP egyetlen képviselője, a kereszténydemokrata Hölvényi György jelenti. 

„Hölvényi György jó fideszes propagandista módjára valótlanságokkal traktálja a néppárti kollégáit. Gondolom arról már elfelejtett elnök úrnak beszámolni, hogy ő és a fideszes politikustársai a kampányban háborúpártisággal és a sorkatonaság újbóli bevezetésének hazugságával támadták Manfred Webert” – fogalmazott Magyar Péter, aki posztjában megkérdezte a kormánypárti politikust arról is: ha az Európai Néppárt valóban háborúpárti, mint ahogyan azt a kormányzati propaganda állítja, akkor miért akar benne maradni?  

Az Európai Néppárt a legnagyobb pártcsalád az Európai Parlamentben, a 720 képviselőből 190 is csatlakozhat majd a frakcióhoz, a Népszava cikke szerint pedig a Tisza Párt már jövő héten tagja lehet a pártcsaládnak. Egy néppárti forrás a lapnak nagyszerű hírnek nevezte, hogy hamarosan Európa- és jogállamiság-párti magyar képviselőket üdvözölhetnek a frakcióban. – Több mint két éve dolgozunk ezen – mondta, hozzátéve, hogy a pártelnök „jó érzésekkel” utazik Budapestre, mert az elmúlt hónapban biztató fejleményeket látott Magyarországon.

A Fidesz 2000-2021 között volt a mérsékelt jobboldali pártokból álló Európai Néppárt tagja. Magyarország 2004-es csatlakozásától a párt kényszerű távozásáig a fideszes EP-képviselők a pártcsalád frakciójában foglaltak helyet. 2021 óta csak a KDNP-s Hölvényi György a politikai csoport tagja.

Nyitókép: Olivier Hoslet/MTI/EPA

#Európa#magyar péter#manfred weber#európai néppárt#frakció#ep-választás#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk