Belföld

Hivatalos: Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-választást 41 szavazattal

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 19:43

Csupán 41 szavazattal, de Karácsony Gergely megőrizte előnyét az érvénytelen voksok újraszámlálása után. Még az újraszámlálási procedúra megkezdése előtt közölte, hogy a rengeteg szabálytalanság miatt a választás megismétlését fogja kérni, ezt megerősített győzelme után is fenntartja.

Ahogy azt már kora délután sejteni lehetett, az érvénytelen voksok újraszámlálása után Karácsony Gergely megőrizte előnyét Vitézy Dáviddal szemben a főpolgármester-választáson. A vége azonban még szorosabb lett: az eredeti 324 szavazatnyi különbség 41-re olvadt. Ez már hivatalos, a Nemzeti Választási Bizottság határozott róla hosszas tanácskozás után, az eredetileg tervezett 17 óra helyett két és fél órás csúszással kezdődött ülésen.

Az újraszámlálás során az  érvénytelen szavazatokból 53-at találtak, amit Grundtner Andrásra, 112-t, amit Karácsony Gergelyre, illetve 395-öt, amit Vitézy Dávidra adtak le.

 Vasárnap este Karácsony Gergely 371 466 szavazatot kapott, Vitézy Dávid 371 142-t, Grundtner András pedig 38 942-t.

Cservák Csaba NVB-tag arról beszélt, hogy „ez az újraszámlálás volt a biztosíték, ez a választási szervek függetlenségének biztosítéka”. Szabó László is úgy vélte, hogy az újraszámlálás volt az elvárás, bármilyen vádat alaptalannak tart. Ugyanakkor sok a kritika is a tagok részéről, ami az ülések előkészítését illeti és volt, aki úgy vélte, a transzparenciában is fejlődniük kellene. 

Sala Árpád szerint nem történt hiba a rendszerben, ez egy unikális helyzet volt. Pelle Andrea pedig arról beszélt, hogy példaértékűen zajlott az egész nap. Az újraszámolás ugyanakkor megmutatta, hogy vannak adminisztrációs problémák, amivel valamit kezdeni kell.

Egy másik jogorvoslati eljárást is tárgyalt az NVB és elutasította Vitézy indítványát, hogy a IV. és a VII. kerületben semmisítsék meg az eredményeket, és ismételjék meg a választást.

 Az NVB azzal indokolta a döntést, hogy Vitézy nem tudta megfelelően alátámasztani ezt az előterjesztését.

Megszavazták a határozattervezetet, így a választási eredmény hivatalos lett ezzel.

Vitézy gratulált

Az eredmény kihirdetése után Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek. Azt írta: 

Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van.

Hozzátette: „Bármi is lesz a folyamatban lévő jogorvoslatok eredménye, ahogy eddig is elmondtam, a választás jogerős eredményét elfogadom”.

Karácsony megismételné az egészet

Karácsony Gergely az ülés alatt demonstrációt tartott az NVB székháza előtt, ahol a rengeteg szabálytalanság miatt az egész választás megismétlését követelte. Közölte: az újraszámlálás számára kedvező eredménye ellenére kitart az elhatározása mellett, mert az egész folyamat végtelenül manipulatív, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli volt. Minden megtörtént, ami aláássa a demokráciába vetett hitet – jelentette ki. Hozzátette: ha ezt helyre akarjuk állítani, az egy új választás, egy új szavazás a meglévő jelöltekkel.

Arra készülnek, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban és kérik új választás kiírását

– mondta Karácsony.

Út az újraszámláláshoz

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán 12-4 arányban úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid beadványának és újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. A procedúra pénteken reggel 9 órától kezdődött a Nemzeti Választási Iroda épületében.

A szavazatokat kerületenként számolták meg: először meggyőzödtek róla, hogy valóban zártak-e az NVI-hez szállított borítékok, és megfelelően voltak-e kötegelve. Amennyiben nem, jegyzőkönyvezik és fényképet készítenek róla. Megnézték azt is, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e az ikszet.

Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd) és Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület) között 324 voks volt a különbség vasárnap, az LMP-s jelölt pedig már aznap jelezte, hogy újraszámlálást kezdeményez.

Szerinte ez azért volt indokolt, mert érvénytelennek tekintettek olyan voksokat is, amelyeket nem kellett volna. Sokan ugyanis a visszalépett, ezért a szavazólapokon tollal áthúzott Szentkirályi Alexandra neve mellé, valamint Vitézy Dávid neve mellé is ikszeltek egyet, ezeket a szavazatokat pedig gyakran érvénytelennek minősítették, holott a választási törvény alapján érvényesek. (Mindenki csak egy jelöltre szavazhat érvényesen, de miután Szentkirályi Alexandra nevét áthúzták, ezért azt úgy kell tekinteni, mintha nem is lett volna rajta a lapon.)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#választás#önkormányzati választás#főpolgármester-választás#főpolgármester#karácsony gergely#vitézy dávid#nvb#NVI

Címlapról ajánljuk