Belföld

„Ahogy egyre több a furcsaság, úgy egyre több a Vitézy-szavazat” – Karácsony Gergely és hívei csalást emlegetve tüntetnek

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 14. 18:43

Karácsony Gergely és hívei a Nemzeti Választási Bizottság székháza előtt tüntetnek az új szavazásért, míg az NVB tovább számol és „jogászkodik”. A főpolgármester győzelme megerősítése ellenére is kéri új választás kiírását. 

„Elegünk van a hazugságból, az igazságtalanságból! Ne adjunk teret a választási csalásoknak!” – ezzel a felkiáltással vonult Karácsony Gergely támogatóval az Alkotmány utcába, a Nemzeti Választási Bizottság székháza elé.

Elmondta, hogy még mindig követeli az új választást, hogy Szentkirályi Alexandra „a világtörténelem legostobább kampányát” folytatta ellene, Vitézyt a Fidesz indította el „jó zsaruként”, jelenleg pedig a háromnegyedes fideszes többséggel rendelkező NVB testülete „minél tovább vitatkozik zárt ajtók mögött, annál kevesebb Karácsony-szavazatot talál. A végén még Vitézy-kétharmad lesz!” – viccelődött.

Az újraszámlálás napján az első részadatokból arra lehetett következtetni, hogy Vitézy Dávid kerülhet ki győztesnek, később azonban több sajtóorgánum – mi is – arról számolt be, hogy alig 50-60 szavazattal, de úgy tűnik, hogy Karácsony nyerte az újraválasztást.

Az NVI eredetileg este ötkor jelentette volna be az eredményt, ám az ülést csak fél nyolc után kezdték el. Karácsony közben azt írta a Facebookon: „A tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyertem ezt a választást. Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást”.

Este hatra jelentős tömeg jött össze az NVB épülete elé, ahol a hírek szerint zárt ajtók mögött tárgyaltak az eredményről, illetve annak bejelentéséről. Karácsony negyed hétkor érkezett. Az esemény elején beszédet mondott egy első választó, aki szerint ez nem volt egy tiszta választás: a fideszes jelöltek mellett Vitézy is hazudott szerinte.

A Szentkirályira és a Vitézyre is szavazók azért voksoltak így, mert érvénytelen szavazatot akartak leadni szerintem, ehhez joguk van.

A „tudatos érvénytelen szavazatról” szerinte nem joga másnak úgy dönteni, hogy az erre, vagy arra a jelöltre ment. Attól függetlenül háborodnak fel ezen, hogy ki nyerte végül az újraszámlálást. Ezután a „szabad Budapest vezetőjeként” konferálta fel Karácsonyt.

Ragaszkodunk ahhoz, hogy szabadon dönthessünk a városuk sorsa felett!

– kezdte Karácsony a beszédét, majd felidézte, hogy sokak számára meglepetés volt 2019-es győzelme. Szerinte az elmúlt öt évben Budapest szolidárisabb és szabadabb helyett. Azt mondta: „Budapest köztársaság és nem részvénytársaság”, és nem akarja hagyni, hogy megtörje a hatalom a várost, mert „itt dobog a demokratikus Magyarország szíve”.

„Nincs még egy olyan hitvány kormány Európában, amely a covid alatt vette volna el a város pénzét. 300 milliárd forintot vettek el, remélve, hogy térdre rogy a város. De Budapest erősebb ennél” – tette hozzá. Ezután a propagandáról, a kollégái ellen intézett házkutatásokról beszélt.

Próbálták elhitetni a budapestiekkel, hogy ne a saját szemüknek, hanem a propagandának higgyenek. Pontosan tudták, hogy ebben a városban nyílt, tiszta választáson nincs esélyük nyerni.

Szerinte ezért a Fidesz trükköket alkalmazott a választás időpontjának, szabályainak megváltoztatásával. Szentkirályiról azt mondta: „a világtörténelem legostobább kampányát” folytatta ellene, ő volt a „rossz zsaru” és Vitézy a jó. Ezután Vitézy fideszes múltjáról beszélt, aki szerinte most félrevezetett ellenzéki szavazókat.

Azt is elmondta, hogy Vitézy tízszer annyit költött kampányra, mint ő, ráadásul Ungár Péter pénzéből, aki milliárdos osztalékokat vehet ki NER-es cégeiből. Hozzátette: így sem sikerült megnyerni a választást. Hozzátette:

Addig váltogatják a szabályokat, amíg ők nem lesznek a győztesek.

Az NVB tevékenységét „szennyes, aljas manipulációnak” nevezte. Arról is beszélt, hogy az ellenzéki megfigyelő nem volt ott, amikor kinyitották az urnát tegnap, amelynek tartalmán most vitatkoznak. 

„Itt nincsenek már delegáltak, itt furcsán összekötött szavazólapok és furcsán későn értesített ellenzéki delegáltak vannak. Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat” – mondta. Ezután megismételte: „három a magyar igazság. Legyen egy harmadik, tisztességes mérkőzés.”

Győzött, de nem fogadja el

Legyen új választás, ezt fogom képviselni – erősítette meg főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely.

Az NVB a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak hosszadalmas ellenőrzése után péntek este megállapította, hogy Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal.

Karácsony Gergely közölte: az újraszámlálás számára kedvező eredménye ellenére kitart az elhatározása mellett, mert az egész folyamat végtelenül manipulatív, politikai félrevezetésekkel, trükkökkel, lehallgatásokkal teli volt.

Minden, ami aláássa a demokráciába vetett hitet, megtörtént – jelentette ki hozzátette: ha ezt helyre akarjuk állítani, az egy új választás, egy új szavazás a meglévő jelöltekkel.

Karácsony Gergely elmondta: 

arra készülnek, hogy jogorvoslati beadvánnyal fognak élni az újraszámlálással kapcsolatban és kérik új választás kiírását.

Nyitókép: MTI / Purger Tamás

#Belföld#választás 2024#önkormányzati választás#karácsony gergely#újraszámlálás#csalás#fidesz#nvb#tüntetés

Címlapról ajánljuk