Belföld

Karácsony: Az újraszámolás után is nyertem, de most akarják elcsalni a választást

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 17:41

Karácsony Gergely szerint az újraszámolás után is ő nyert, de a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége el akarja csalni a választást.

A tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyertem ezt a választást – közölte Karácsony Gergely a Facebookon.


Ugyanakkor azt is írta, hogy olyan híreket kapott, hogy „a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást. Gyertek 6-ra az Alkotmány utcába!” – írta arra utalva, hogy tüntetést hívott össze a főpolgármester péntek estére a Nemzeti Választási Iroda elé. Az biztos, hogy az NVB eredményközlő nyilvános ülését 17 órára hirdették meg, de még hatkor sem kezdődött el. A bizottság tagjai valahol a székházban vizsgálják az újraszámlálás során érvényesnek minősített szavazatokat.

Információink szerint több száz érvényes szavazatot találtak pénteken az érvénytelen voksok között, de Vitézy Dávid nem tudott fordítani. Úgy tudjuk, a vasárnap összeszámolt 324 voksnyi különbség 50 körülire olvadt a két jelölt között. 

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán 12-4 arányban úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid beadványának, és újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. A procedúra pénteken reggel 9 órától kezdődött a Nemzeti Választási Iroda épületében.

Karácsony csütörtökön azt mondta, a főpolgármester-választás körül kialakult helyzetre egyetlen megnyugtató válasz van, ha Budapest teljes területén, a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást, ezt pedig az újraszámolás eredményétől függetlenül kezdeményezni fogja.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#választás#karácsony gergely#nemzeti választási iroda#NVI#főpolgármester-választás#vitézy dávid

Címlapról ajánljuk