Belföld

Vége az újraszámolásnak: néhány szavazaton múlhat a főpolgármester-választás végeredménye

rtl.hurtl.hu

2024. június 14. 9:46

Már százas nagyságrendben találtak érvényes szavazatokat az érvénytelenek között. 

Cikkünk frissül.

A Nemzeti Választási Bizottság szerdán 12-4 arányban úgy döntött, hogy helyt ad Vitézy Dávid beadványának és újraszámolják a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatait. 

A procedúra pénteken reggel 9 órától kezdődik a Nemzeti Választási Iroda épületében, és várhatóan a nap folyamán meg is lesz az eredménye. 

  • Az első kerülettel végeztek is: itt nem találtak olyan szavazatot, amelyet érvénytelennek könyveltek el, pedig érvényes. 
  • A II. és a III. kerületben összesen 4 érvényes szavazatot találtak.
  • A IV. kerületben több tucat érvényesnek vélt szavazatot találtak.
  • Újabb számokat nem közölnek, hanem majd csak a végeredményt, várhatóan 17 órakor. 
  • Litresits András NVB-tag azt mondta, arra számít, hogy az eredmény megfordul majd Vitézy Dávid javára. A kérdés, hogy a bizottsági ülésen, érvényesnek számolják-e a rosszul kötegelt szavazatokat. 
  • Litresits András tájékoztatása szerint az I.-től a VIII. kerületig 141 az érvényes szavazatok száma, de ebben mindhárom jelöltnek vannak pluszvoksai. (Feltehetően Vitézy Dávidé a legtöbb.) Azóta újabb százas nagyságrendben találtak érvényes szavazatokat.
  • A végére durván 500 korábban érvénytelen szavazatot találtak érvényesnek, Az előzetes becslések szerint ebből Vitézy kapott olyan 400 körül, de messze nem biztos, hogy megfordul az eredmény, mert Karácsonyra is jutott nagyjából 60-70, így az eredeti 324 voksos különbség szinte teljesen kiegyenlítődött. Bármi biztosat azonban csak 17 után lehet majd tudni.

A voksok újraszámolása sajtónyilvános, 

érvénytelenből érvényessé az NVB döntése alapján nyilváníthatnak szavazatot, tehát ezekről a kigyűjtött voksokról még dönteni kell. 

Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között 324 voks volt a különbség vasárnap.

A hvg.hu tudósítása szerint vannak vitás esetek az értékelésnél. Példaként azt az esetet említették, amikor az egyik szavazólap teljes egészében össze volt firkálva körkörös mozdulatokkal (és a szavazónak még arra is maradt energiája, hogy egy péniszt rajzoljon). Első ránézésre teljesen nyilvánvaló, hogy itt nem akartak érvényes szavazatot leadni, a krikszkrakszok azonban úgy jöttek ki, hogy az egyik karikában pont metszi egymást két vonal, a másikban nem. 

Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje arra hivatkozva kezdeményezte az újraszámolást, hogy szerinte érvénytelennek tekintettek olyan voksokat is, amelyeket nem kellett volna. Sokan ugyanis a visszalépett, ezért a szavazólapokon tollal áthúzott Szentkirályi Alexandra neve mellé, valamint Vitézy Dávid neve mellé is ikszeltek egyet, ezeket a szavazatokat pedig gyakran érvénytelennek minősítették, holott a választási törvény alapján érvényesek. (Mindenki csak egy jelöltre szavazhat érvényesen, de miután Szentkirályi Alexandra nevét áthúzták, ezért azt úgy kell tekinteni, mintha nem is lett volna rajta a lapon.)

Karácsony Gergely főpolgármester szerint az érvénytelen szavazatok bekérésekor nem biztosították megfelelően a technikai feltételeket, ezért nem lehet kizárni, hogy manipulálták a voksokat. Erre hivatkozva csütörtökön azt kezdeményezte, hogy a mai újraszámolás eredményétől függetlenül ismételjék meg a szavazást. 

A szavazatokat kerületenként számolják meg. A 24.hu tudósítása szerint a folyamat úgy néz ki, hogy először meggyőzödnek róla: valóban zártak-e a borítékok, és megfelelően voltak-e kötegelve. Amennyiben nem, jegyzőkönyvezik és fényképet készítenek róla. Megnézik azt is, hogy egyféle színnel, egy helyre tették-e az ikszet.

Nagy Attila, az NVI elnöke azt mondta: az érvénytelen szavazólapokat a helyi választási irodák pártfüggetlen munkatársai vették ki a lezárt urnákból. Jelezte: utasította a helyi irodákat, hogy a helyi választási bizottsági (hvb) tagok jelenlétében tegyék ezt meg, de a II., IX., XIII. és XV. kerületben a hvb tagjai nem éltek a lehetőséggel és nem voltak ott az urnabontásnál.

Nyitókép: Vajda János/MTI

#Belföld#főpolgármester-választás#karácsony gergely#vitézy dávid#érvénytelen szavazatok#önkormányzati választás#választás

Címlapról ajánljuk