Híradó

Budapestet is eléri az új orvosi ügyeleti rendszer, veszélyekre figyelmeztet az orvosi kamara titkára

Bánhidi LillaBánhidi Lilla

2024. június 13. 18:55

Csökkenhet a betegbiztonság, és akár négy órára orvosi ügyelet nélkül maradhatnak a betegek, ha Budapesten is úgy vezetik be az ügyeleti rendszert, mint az ország többi részében – figyelmeztet az orvosi kamara titkára. Keczéry Attila szerint nem egyeztettek velük a változásokról. Az Országgyűlés kedden szavazta meg, hogy az új ügyeleti rendszert ősszel a fővárosban is bevezetik.

Orvosi autó tolatott a budaörsi egészségügyi központhoz februárban. Nem sokkal korábban szűnt meg az önkormányzat 24 órás ügyelete az új állami ügyeleti rendszer Pest megyei bevezetése miatt. A betegeknek innen Budakeszire vagy Érdre kellene utazniuk ügyeleti ellátásért. De végül nem kell, mert az ügyeletet kiváltva az önkormányzat egy napközbeni, 12 órás szakorvosi ellátást és egy sürgősségi kocsit finanszíroz az itt élőknek.

Az új ügyeleti rendszert, amit a mentőszolgálat irányít, tavaly kezdte el bevezetni a kormány, most már mind a 19 megyében működik. Októbertől Budapesten is bevezetik. A Magyar Orvosi Kamara titkára tegnap azt nyilatkozta az RTL Híradónak, hogy erről velük nem egyeztettek. Gulyás Gergely miniszter szerint ezt már korábban megtették.  

„19 megyében már bevezettük, most bevezetjük Budapesten is. Az ügyeleti rendszerről sokszor egyeztettünk, az, hogy a fővárosban bevezetjük miután egy majd újabb 18 megyében bevezettük szerintem mert bevált és jól működik, ez egy indokolt és helyes döntése az egészségügyi kormányzatnak” – mondta Gulyás a csütörtöki kormányinfón.

Az orvosi kamara szerint az új rendszerrel csökkenhet a betegbiztonság Budapesten.

A fővárosban most 24 órán keresztül lehet orvossal találkozni míg az Országos Mentőszolgálat által vezetett rendszerben este 10 és reggel 8, illetve hétvégén délután 2 és másnap reggel 8 között egyáltalán nem biztos hogy orvossal tudnak konzultálni a betegek. Nagyon gyakran csak mentőtiszt vagy okleves ápolók az, aki a betegvizsgálatot és kezelést folytatja

– mondta Keczéry Attila háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara titkára.

Márpedig a mentőtiszt vagy az okleveles ápoló nem írhat fel gyógyszert, nem tud terápiát beállítani. Keczéry Attil  szerint a megyékben működő rendszer nem ültethető át teljesen a fővárosba, mert Budapesten jelenleg 24 órás orvosi ügyelet van, máshol 12. Ráadásul a háziorvosok a fővárosban estig rendelnek, amikor az új rendszer szerint már ügyelniük kellene, így az esti rendelések átkerülhetnek délutánra. Így viszont sok beteg nem tud majd orvoshoz menni. 

Az is probléma a titkár szerint, hogy ha csak esti ügyelet lesz, akkor a napközbeni betegellátást a háziorvosoknak kell megoldani.

A háziorvos munkaideje 8 óra. 4 óra rendelés, 4 óra kijárás. készenlét. Viszont reggel 8 és este 8 között 12 óra van. 4 óra lefedetlenül marad

– hívta fel a figyelmet.

Ezt régebben a titkár szerint úgynevezett délközi ügyeletekkel oldották meg dél és délután 4 óra között, ami szabálytalan rendszer volt.

#Híradó#Videó#egészségügy#egészség#ügyeleti rendszer#budapest#orvosi kamara#beteg#biztonság#orvos

Címlapról ajánljuk