Belföld

„A legjobb jelölt Orbán Viktor” – megszólaltak az I. kerületben szavazó venezuelaiak

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 17:25

Egyikük szerint senki nem gyakorolt rájuk nyomást, hogy kire voksoljanak, más szerint „nehéz kérdés”, hogy valaki megmondta-e nekik, hogy hová rakják az X-et. Az RTL Híradónak megszólaltak az I. kerületben szavazó venezuelaiak.

Mint arról mi is írtunk, V. Naszályi Márta I. kerületi ellenzéki polgármester feljelentést tesz a választás befolyásolása miatt, mert egy kiszivárgott hangfelvételen valaki azt magyarázza a Máltai Szeretetszolgálat által ellátott több mint 800 venezuelai menekültnek, hogy a Fideszre és a fideszes polgármesterjelöltre, Böröcz Lászlóra szavazzanak. Ők egy I. kerületi 77 férőhelyes idősek otthonába vannak bejelentve.

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester szerint „a szemünk előtt történik egy olyan akció, amely erősen felveti a választási csalás gyanúját”.

Az RTL Híradónak sikerült megszólaltatnia néhány venezuelait, miután elhagyták a szavazóhelyiséget. Egy fiatal lány riporterünknek azt mondta, három éve lakik Magyarországon, és fontosnak tartja, hogy éljen szavazati jogával, mert ha most nem szól bele, hogy a dolgok merre alakuljanak, utólag nem panaszkodhat.

A Híradó stábja azt is megkérdezte az egyébként angolul jól, folyékonyan beszélő hölgytől, hogy honnan tájékozódott annak érdekében, hogy eldönthesse, kire akar szavazni a választáson. Azt mondta, hogy nemzetközi kapcsolatokat tanul, tájékozottnak gondolja magát. Szerinte, ha megvan az érdeklődés, a szükséges információkat meg lehet találni az interneten – előfordult, hogy ő például lefordította magának az oldalakat.

Azt határozottan visszautasította, hogy bárki nyomást gyakorolt volna rá, hogy kire szavazzon.

Egy másik venezuelai férfivel már kissé nehezebben tudott szót érteni a Híradó stábja, de tört angolsággal annyit azért elmondott, hogy érdeklődik a magyar politika iránt, tisztában is van néhány témával, azzal, hogy mit csinál Orbán Viktor és a kormány, és melyek Budapest problémái. 10 hónapja él Magyarországon.

„Nehéz kérdés” – mondta arra, hogy megmondta-e valaki nekik, hogy kire szavazzanak. Szerinte a legjobb jelölt Orbán Viktor, bár ő személy szerint nem indul ezen a választáson.

A magyar kormány támogatja a Máltai Szeretetszolgálatot, ezért a venezuelaiaknak a kormánypárt jó döntés, tette hozzá. Hogy az I. kerületbe bejelentett többi venezuelai hogyan fog szavazni, azt nem tudta megmondani.

Az I. kerületben szavazó venezuelaiak ügyéről, és V. Naszályi Márta aggályairól további részleteket megtudhatnak az RTL Híradóban.

#Belföld#Európa#választás#i. kerület#V. Naszályi Márta#venezuela#menekültek#máltai szeretetszolgálat#fidesz#böröcz lászló

Címlapról ajánljuk