Belföld

V. Naszályi: Sorban szavaznak le az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 9. 14:34

V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester szerint „a szemünk előtt történik egy olyan akció, amely erősen felveti a választási csalás gyanúját”. A politikus szerint ezt felvételekkel is tudja igazolni.

Sorban járulnak az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában az a 800 venezuelai menekült, akiket nemrég jelentettek be egy 77 férőhelyes helyi idősotthonba, és akiknek egy kiszivárgott hangfelvétel szerint eligazítást is tartottak spanyolul, hogy a Fideszre és a fideszes polgármesterjelöltre, Böröcz Lászlóra szavazzanak, állítja V. Naszályi Márta, az I. kerület jelenlegi polgármestere.

A spanyol nyelvű eligazítás papírra írott változatáról sokuk telefonján van fotó. Az alábbi képen, amit V. Naszályi kampánycsapata osztott meg az RTL-lel, kivehető Böröcz neve, valamint a szavazóhelyiség címe a spanyol szöveg mellett:

V. Naszályi: Sorozatosan szavaznak le az idősotthonba telepített venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a Fideszes eligazítás spanyolul

V. Naszályi azt mondta az rtl.hu-nak: „Gyakorlatilag az orrunk előtt zajlik egy olyan akciósorozat, ami erősen felveti a választási csalás gyanúját”. Elmondása szerint óránként 8-10 venezuelai szavazó érkezik az urnákhoz, akiket a Fidesz delegáltja igazgat el spanyolul. Ezt egyébként az RTL Híradó helyszínen lévő stábja is megerősítette. Azt is látják, mondta V. Naszályi, hogy „sokuk kezében ott van a cédula, vagy a telefonkép az eligazítással”. Hozzátette: 

Felháborító és szánalmas, hogy kiszolgáltatott embereket használnak fel arra, hogy megpróbálják megakadályozni, hogy a kerület lakói saját maguk döntsenek a jövőjükről.

Az rtl.hu az üggyel kapcsolatban emailt küldött Böröcz Lászlónak, majd telefonon is elértük. Amikor a szavazni érkező venezuelaiakról kérdeztük, azt válaszolta, hogy „a számok nem ezt mutatják, mert csupán fele annyian szavaztak a kerületben, mint legutóbb”. (Ez kissé túlzás, 2019-ben 11 óráig a kerületiek 18,25 százaléka ment el szavazni, most 20,79) Böröcz mindenesetre megígérte, hogy válaszolni fog írásban. Cikkünk megjelenéséig ezt nem tette meg.

V. Naszályi pedig azt helyezte kilátásba, hogy a fényképen kívül további felvételeket is készített csapata, amelyek igazolni tudják mondanivalóját. Amint bármelyikük jelentkezik, cikkünket frissítjük.

Korábban azt is megírtuk, hogy V. Naszályi feljelentést tesz a választás befolyásolása miatt, mert egy kiszivárgott hangfelvételen valaki azt magyarázza a Máltai Szeretetszolgálat által ellátott több mint 800 embernek az I. kerületben, hogy szavazzanak a Fideszre.

A felvételen az hangzik el spanyolul: „…ha neked itt van a címed, akkor a leges-leges legfontosabb, hogy most vasárnap tudd, hogy hol kell szavaznod, és magától értetődő módon, azokat támogassuk – és ezt nyíltan teszem, mert semmilyen problémát nem jelent, hogy kimondjam: hogy támogassuk, adjunk folytonosságot ennek az I. kerületi adminisztrációnak, amelyik annyira nagylelkű volt velünk, menekültekkel”.

A beszélő szerint

mindez természetesen a Fidesz párttól és a polgármesterjelölttől, Böröcz Lászlótól ered. Itt mutatok egy fotót, amikor szavazni mentek, akkor egyszerűen csak oda ikszeljetek, ahol látjátok a Fidesz logóját, hogy mindez folytatódjon…

V. Naszályi emlékeztetett, hogy a körzetben 2650 választásra jogosult lakik, így ennek a 800 szavazónak a befolyásolása komolyan befolyásolhatja az eredményt. Hozzátette, hogy azt is pontosan tudják, hogy 

milyen szoros volt itt a polgármesterjelöltek közötti verseny 2019-ben: akkor V. Naszályi, ez ellenzék közös jelöltje mindössze 121 szavazattal előzte meg a fideszes riválisát.

Az ügyről további részleteket láthatnak a 18 órakor kezdődő Híradóban.

A Híradó riportja a 800 menekült bejelentéséről:


Frissítés: V. Naszály kampánycsapata eljuttatta szerkesztőségünknek az alábbi fotót, amelyen venezuelai szavazók láthatóak, illetve piros pólóban az őket eligazító delegált.

V. Naszályi: Sorban szavaznak le az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul
 

Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

#Belföld#választás#csalás#önkormányzat#V. Naszályi Márta#i. kerület#böröcz lászló#fidesz#venezuela#menekült

Címlapról ajánljuk