Belföld

Kisétálásgate: íme azok, akik kiálltak Magyar Péter mellett, illetve akik az ATV-t védik

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 11. 16:08

Kinek jutott eszébe a náci Németország Magyar Péter ATV-s akciójáról? Ki az az ellenzéki, aki lejáratókampánnyal vádolja az ellenzékinek tartott tévécsatornát? Forrnak az indulatok, repkednek a kemény szavak.

„Kellemetlen, hogy mostanra mindenki számára kiderült, hogy az ATV és az önhöz közel álló médiumok ezer (személyes és tulajdonosi) szállal kötődnek a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához” – olvasta Rónai Egon fejére Magyar Péter tegnap, mielőtt kisétált volna az ATV-stúdiójából.

Ez azután történt, hogy Rónai Egon műsorvezető az interjú elején átadott Magyarnak egy dossziét, amiben elmondása szerint az olvasható, hogy a kampány alatt hányszor szerepelt náluk, milyen megjelenéseik voltak és hányszor hívták.

Magyar azt írta utóbb a Facebookon: az eset „egy előre előkészített provokáció volt”, hozzátéve, hogy „a megafonos propagandisták oldalain 1 perccel azután, hogy levettem a mikrofont, már kint voltak az előkészített posztok.”

A kisétálásgate nyomán felforrtak az indulatok, számos közszereplő, illetve politikus fogalmazott meg véleményt az ügyről. Olyat is láthattunk, ami korábban elképzelhetetlen lett volna a magyar médiában: a Megafon tagjai egy emberenként álltak ki az ellenzékinek tartott ATV mellett.

Cikkünkben összeszedtük azokat a közéleti személyiségeket (a megafonosok ismétlődő üzeneteinek kivételével), akik kiálltak vagy Magyar Péter mellett, vagy védelmükbe vették az ATV-t.

Többek szerint a NER érdekeit szolgálja a csatorna

Azt már 2018-ban megírta a 444 az ATV-ről, hogy az azt finanszírozó Hit Gyülekezete „és az ATV átvette a kormány migránsozását, a TV2-ből töltötték fel az állományt, és egyre sűrűbben fordul elő, hogy felülről beleszólnak a szerkesztői munkába”.

Most Juhász Péter emlékeztetett: „minimum tudni lehet, hogy beszélgetések zajlanak a kormányzati propagandát meghatározó arcok és az ATV tulajdonosa között”. Ő azt írta: „az ATV szerepe ugyanis az a propagandagépezetben, hogy összezavarja az ellenzéki választókat, vitatkozó, egymással egyet nem értő társaságot mutasson. Ezért is hívták be például Schmuck Andort is, aki végül 200 szavazatot sem kapott, hogy ő is hazugozzon engem az ellenzéki szavazókat elbizonytalanítva”.


Jámbor András is arról írt, hogy Magyar Péter „jól tette”, hogy kivonult a stúdióból a csatorna „provokációja” után. Hozzátette: „Ilyen esetben én is kisétálnék, csak 14 hónapja, amióta lejárató kampány indult ellenem, egyszer sem hívtak a stúdióba!”


Arról már korábban beszámoltunk, hogy Hadházy Ákos mit mondott az ügyben. Szerinte „nem a kivonulás vagy annak módja volt a baj, hanem az, hogy egyáltalán bement abba a stúdióba” Magyar Péter. A független országgyűlési képviselő kijelentette, nem az a célja a posztjának, hogy „védje vagy elítélje Magyar Pétert azért, amit tegnap tett, vagy posztolt”, hozzátéve, „viszont az ATV-ről újra és újra beszélni kell”.

A képviselő „a hibrid rezsim által felépített demokráciaszínház fontos díszletének” nevezte a televíziót, ami „a rendszer része”, és „egyetlen feladata a független média látszatának fenntartása”, ahol „csak az és annyiszor hangozhat el, amit és ahányszor Rogánék – formálisan vagy informálisan – megengednek”.

Terjedni kezdett továbbá Vicsek Ferenc egykori ATV-s műsorvezető, a MÚOSZ alelnökének nyilvános bejegyzése. Ebben ő azt írta: „Ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A tv-t nem használhatja erre”.

Lépre csalni a politikust, lekutyakomédiiázni a nyilatkozatát, és a cég sértettségét a választási siker kapcsán aktuális kérdések elé helyezni, lemondani a kérdezés lehetőségéről, az önmagában az újságírói pozíció feladása. Nem egyenes beszéd.


Szabó Tímea ellenzéki képviselő azt írta: „bármit is gondolok Magyar Péterről, tegnap Magyar egyértelmű provokáció célpontja volt az ATV-ben. Egy ellenzéki vezető politikust a választás másnapján (meg semmikor sem), nem számonkérő dossziéval fogad egy magára valamit is adó televízió. Ez a Megafon stílusa”. Hozzátette, hogy emellett Magyar „listázását” nem tartja elfogadhatónak.

Ő úgy látja: „Az ATV már jó ideje nem törekszik arra, hogy objektív legyen, visszaél azzal a pozíciójával, hogy ellenzéki politikusok csak oda mehetnek be. Megjegyzem, én több mint egy éve ki vagyok tiltva az ATV-ből, miután Böjte Csaba gyerekházaiban történt több tucat kisfiú és legalább egy tizenéves lány megerőszakolását a legsúlyosabb bűncselekménynek és elfogadhatatlannak tartottam”.

Hozzájuk csatlakozott még Rácz András Oroszország-szakértő is. Ő azt írta: „Szerintem Magyar Péter a szakmailag egyetlen helyes dolgot tette: miután felismerte, hogy ez egy megbundázott mérkőzés, azonnal kijött a ringből. Ha rájössz, hogy az ellenfél kesztyűje alatt boxer van, és mégis folytatod a meccset, akkor nem hős vagy, hanem hülye. Én is pontosan ugyanezt tettem volna”.

Ő arra emlékeztetett, hogy az ATV korábban elég gyanúsan „hibázott” vele kapcsolatban. Habár nagyra tart sok ott dolgozó újságírót, „nem felejtek és nem bocsátok meg”. Hozzátette, hogy Magyar esete hasonlít a csapdához, amibe ő esett bele két éve. Szerinte a tévés beszélgetés

eleve azzal kezdődött, hogy a riporter igyekezett Magyar Pétert kellemetlen helyzetbe hozni, még azelőtt, hogy egyetlen kérdést feltett volna, a propaganda-apparátus pedig szó szerint azonnal (!) elkezdte pörgetni a sztorit.

Problémás a listázás

Azt már Rácz András is hozzátette posztjában, hogy a kivonulás jogossága „természetesen nem menti Magyar későbbi reakcióját, amiben (vélt) felekezeti hovatartozás szerint listázza az ATV néhány munkatársát”.

Magyar Péter posztjában a csatorna azon munkatársait listázta, akik szerinte a Hit Gyülekezete tagjai, ezt persze a csatorna sem hagyhatta szó nélkül. Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója, a Hit Gyülekezete vezetőjének fia azt mondta: „Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni”.

Elmondta, hogy „hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a büntetőtörvénykönyv is tiltja.” A vezérigazgató hozzátette, „az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat”.

Az ATV-ben rendszeresen szereplő Hont András hasonló véleményt fogalmazott meg, mint Németh, igaz, kissé sarkosabban. Ő azt írta: „Amint látom az új Megváltó aktuális szórakozása, hogy felekezeti alapon listázza az ATV munkatársait. Szerintem ne álljon meg itt, hanem az ilyenkor szokásos ritmusnak megfelelően a faji regisztrálással folytassa. Velem ne kelljen fáradnia, segítek neki: én zsidó vagyok.”


Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke azt mondta a Media1-nek az ügyről: „A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra”.

Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését –, az személyiségi jogot sért, és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is.

„Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó” – írták. Továbbá azt is leszögezték, hogy Vicsek posztja a MÚOSZ-alelnök magánvéleménye volt, nem pedig a szervezet hivatalos álláspontja.

Dévényi István újságíró tételesen felsorolta Facebook-posztjában, hogy Magyar sérelmével ellenében hány alkalommal hívták be valójában őt a stúdióba. Ezután visszafogottságot kért követőitől.

Nyitókép: ATV / rtl.hu szerkesztés.

#Belföld#magyar péter#atv#Rónai Egon#egyenes beszéd#séta#stúdió#meghívás#választás#NER#Hit Gyülekezete#kampány#propaganda

Címlapról ajánljuk