Belföld

Magyar Péter vallási listázása: Tényi István panaszt tesz a NAIH-nál

rtl.hurtl.hu

2024. június 11. 16:32

A Media1 úgy tudja, hogy Magyar Péter listáján olyanok is vannak, akik soha nem vállalták fel vallásukat nyilvánosan, és olyanokat is listázott a Tisza Párt alelnöke, akik nem tagjai a megnevezett egyháznak.

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke nyilatkozott a Media1-nek arról, hogy miután Magyar Péter másfél perc után távozott az ATV Egyenes beszéd című műsorából, a politikus nyilvánosságra hozta a televízió több munkatársának vallási hovatartozását. 

Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke szerint a szerkesztők vallási hovatartozását nyilvánosságra hozni törvénytelen. „A vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza – s ehhez nem kéri az érintett személy beleegyezését –, az személyiségi jogot sért, és minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is. Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó” – nyilatkozta a Media1-nek Kocsi Ilona, aki kiemelte, hogy a MÚOSZ alelnöke, Vicsek Ferenc az ATV-t bíráló hétfő esti Facebook-bejegyzése csupán az alelnök személyes véleménye, az nem tekinthető az újságírói szervezet álláspontjának. Magánvéleményhez pedig Vicsek Ferencnek joga van.

Később Kocsi Ilona azt mondta a Media1-nek: megkereste őt Magyar Péter, aki azt állította, hogy a felekezeti kötődésről nyilvánosan elérhető adatok alapján írt, tehát az érintettek nyilvánosan felvállalták ezt a kapcsolatukat. Ha ez így van, akkor Kocsi Ilona szerint nem szegte meg a törvényt Magyar azzal, hogy erről ő is tájékoztatott. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a MÚOSZ Magyar Péter állításának valóságtartalmával kapcsolatban nem végez oknyomozást, a felelősséget tehát neki kell vállalnia, ha jogi eljárásra kerül sor.

A médiaipari szaklap azonban időközben úgy értesült: Magyar Péter listája pontatlan. 

Olyanok is vannak rajta, akik soha nem vállalták fel vallásukat nyilvánosan, és olyanokat is listázott a Tisza Párt alelnöke, akik nem tagjai a megnevezett egyháznak, azzal nem állnak, nem álltak kapcsolatban. 

Magyar Péter a Media1 Facebook-oldalán, kommentben arról írt, hogy nem nevezte meg az érintett munkatársakat. Ennek azonban ellentmond a lap szerint, hogy az általa közzétett listán szereplők egyértelműen beazonosíthatók a televíziós társaságnál betöltött munkakörük által.

Korábban Tényi István, az ismert feljelentő már jelezte, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadsághoz (NAIH) fordul panasszal a történtek miatt.

Hogy a választási szakértők hogyan látják a Tisza Párt szereplését a választásokon, itt megtudhatja:


Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Belföld#magyar péter#MÚOSZ#atv#lista#Hit Gyülekezete

Címlapról ajánljuk