Belföld

A Máltai Szeretetszolgálat szerint alaptalanul vádolták őket a választások befolyásolásával

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 16:49

A máltaiak szerint azért kell lakcímet adniuk a menekülteknek, mert egyrészt ez az ügyintézés alapja, másrészt csak így biztosítható az egészségügyi, szociális ellátás, valamint az oktatásban való részvétel és a munkavállalás is. 

A választási névjegyzék szerint néhány hét alatt 250 venezuelait jelentettek be a Máltai Szeretetszolgálat I. kerületi épületébe, így összesen több mint 800-an szereztek szavazati jogot az önkormányzati választásra. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szerdán azt közölte, hogy a választás eredményei alapján kijelenthető, hogy nem befolyásolták a választást.  

Mint írták a Fő utcai épületben nemcsak a cikkekben említett idősotthon üzemel, hanem egyebek mellett ott működik a hajléktalan emberek orvosi rendelője és fekvőbeteg ellátó intézménye, ott látják el a menekültek integrációs programjának feladatait is, és oda kötődnek a Venezuelából 2018 óta érkező menekültek is.

A máltaiak szerint azért kell lakcímet adniuk a menekülteknek, mert egyrészt ez az ügyintézés alapja, másrészt csak így biztosítható az egészségügyi, szociális ellátás, valamint az oktatásban való részvétel és a munkavállalás is. 

„Más lehetőségünk nincs is, mint saját ingatlanunkat megjelölni erre a célra. (…) A menekültek valós lakhelye az integrációs program alatt egy albérlet, amelyet leggyakrabban csak tartózkodási helyként tudnak megjelölni, tehát az állandó lakcím fenntartására még elég hosszú ideig szükségük lehet” – írták.

A szervezet szerint évente kétszer vizsgálják felül, hogy az ügyfeleiknek szüksége van-e még a lakcím biztosítására. „Akivel a kapcsolat megszűnik, vagy már nincs szükség a magyarországi életviteléhez erre a segítségre, azokat kijelentjük az ingatlanunkból” – tették hozzá.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat azt közölte: 

nem jelentenek be senkit azért, mert választás közeledik, és nem befolyásolják a lakcímmel rendelkező ellátottakat, hogy menjenek el szavazni.

Tíz nappal a választások előtt, május 31-én 74 venezuelai menekültet jelentettek ki a Fő utcai címről – állították.

A máltai központba bejelentett szavazásra jogosult emberek Budapest I. kerületének 02. számú egyéni választókerületében, a 04-es számú szavazókörben voksolhattak. „Idén is úgy történt, ahogyan öt éve, akkor azonban ez senkinek nem okozott gondot” – jegyezték meg.

„Büszkék vagyunk arra, hogy segíthetjük ezeket az embereket, legyen szó idősekről, hajléktalanokról, menekültekről. Szomorú, hogy a hatóságok, önkormányzatok által régóta és részleteiben is ismert szituációt a választási kampányban mint valami tudatos és szavazást befolyásoló tényezőt mutatták be, hamisan és eltorzítva” – közölte a Máltai Szeretetszolgálat.

A venezuelaiak egy része végül elment szavazni. Egyikük szerint senki nem gyakorolt rájuk nyomást, hogy kire voksoljanak, más szerint „nehéz kérdés”, hogy valaki megmondta-e nekik, hogy hová rakják az X-et. Az RTL Híradónak megszólaltak az I. kerületben szavazó venezuelaiak.


Nyitókép: RTL

#Belföld#magyar máltai szeretetszolgálat#választás#menekült#venezuela

Címlapról ajánljuk