Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 3:42

Videón Karácsony Gergely beszéde

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 3:24

Karácsony Gergely: Budapest nem adta meg magát

Ez egy olyan éjszaka, ami nem érhet véget – mondta Karácsony Gergely, aki hajnali negyed négykor állt színpadra a Városháza Parkban. Azt mondta, bár még van néhány százaléknyi bizonytalanság, de úgy tűnik, „Budapest köztársaság marad és nem lesz részvénytársaság”.

Arra számít, „lesz egy kis huzavona, aminek a végén pontot tehetünk ennek a folyamatnak a végére”, de hiszi, hogy Budapest megmarad sokszínű, szolidáris és szabad városnak. Szerinte a hatalom az elmúlt időszakban mindent megtett azért, hogy a budapestieket, akik „öt éve visszaszerezték a városukat”, megfossza attól, hogy ez a város újra az ő otthonuk legyen. Szerinte eljátszották, hogy „két vasat tartanak a tűzben”, pedig pontosan lehetett tudni, hogy a végén egyetlen jelölt marad csak.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 3:20

Így alakulnak az erőviszonyok Budapesten

Budapest 23 kerületéből 17-et elveszített a Fidesz, és a kormánypártok mérsékelt szereplését mutatja az is, hogy a fővárosi listán szinte ugyanannyi voksot gyűjtöttek össze, mint a Tisza Párt.

A vasárnapi választás átrendezte a fővárosi erőviszonyokat, erről ebben a cikkünkben olvashat

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 3:16

Így rendezte át a választás a budapesti erőviszonyokat

Mindössze néhány szavazattal, az utolsó pillanatban előzte meg Karácsony Gergely a főpolgármester-választáson Vitézy Dávidot, de utóbbi 94 százalékos feldolgozottságnál azt mondta: ez még nem tekinthető végeredménynek, szerinte újraszámolják majd a szavazatokat. Budapest 23 kerületéből 17-et elveszített a Fidesz, és a kormánypártok mérsékelt szereplését mutatja az is, hogy a fővárosi listán szinte ugyanannyi voksot gyűjtöttek össze, mint a Tisza Párt.

Hegyvidéket és Csepelt elveszítették, az I. kerületet viszont megnyerték a kormánypártok Budapesten a vasárnapi polgármester-választáson. A 23 kerületet tekintve 6-ban lett fideszes a vezető, a többiben valamelyik kormánykritikus jelölt lett a befutó.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 3:15

Polgármester maradt Nagy János, aki Magyar Péter tüntetésén arról beszélt, hogy Kövér László egyeztet a helyi DK-ssal

Nagy János, az Egységben a Városért jelöltje 37,42 százalékos eredménnyel megtartotta polgármesteri székét Szigetszentmiklóson. Második helyre futott be Vántsa Botond, a Fidesz jelöltje 32,7 százalékkal.

Nagy János Magyar Péter a Kossuth téren tartott tüntetésén beszélt arról, hogy a volt DK-s alpolgármester rendszeresen Kövér László szigetszentmiklósi házába járt – ezt szombaton Magyar Péter tüntetésén mondta. A DK ezért perel, és a lemondását követelik. Szerintük éppen ő működött együtt a Fidesszel, hogy felvehesse 6 milliós prémiumát. Nagy János az RTL Híradónak akkor úgy reagált: áll a bírósági eljárás elé, ahol szerinte majd kiderül, mi alapján mondta mindezt:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 2:18

Török Gábor: Egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett

Rendszerhibának látszik a mostani EP-választás a 2010 utáni magyar politikában Török Gábor szerint. A politológus Facebook-oldalán az eredményeket értékelve azt írta: a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt országos választáson, „nemfideszes” párt pedig 2006 óta nem szerepelt ilyen eredményesen.

Úgy látja, csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett, a Tisza Párt. A Fidesznek és az ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie 2026-ig, miközben a Tisza majdnem egy ligába került a Fidesszel.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 2:18

Dobrev Klára: Az eredmény csalódást keltő

Az önkormányzati és EP-választás eredményei után megszólalt Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes is.

Minden bizonnyal egy új fejezet kezdődik a magyar politikai életben, hogy ez meddig tart, nem lehet tudni – erről beszélt Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció társelnöke hétfő hajnalban, az önkormányzati és az EP-választások eredményeinek gyakorlatilag teljes közzététele után. A politikus szerint a szociáldemokrata képviseletet gyakorlatilag csak ők látják el.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 2:01

Vitézy Dávid: nem fog eldőlni a főpolgármester-választás, szerinte újraszámlálás lesz

Ma este nem fog az kiderülni, hogy ki Budapest következő főpolgármestere, de ezzel együtt is ez óriási győzelem volt – mondta sajtótájékoztatóján Vitézy Dávid, az LMP és a Fidesz által támogatott főpolgármester-jelölt.

Szerinte bárki is vezet egy-két tucat szavazattal, nem számít arra, hogy akár ő, akár Karácsony Gergely olyan meggyőző fölényre tegyen szert, ami lezárja ezt a folyamatot, egészen biztosan újraszámlálásra kerül sor. Megjegyezte, hogy 22 ezer érvénytelen szavazatot jelez a Nemzeti Választási Iroda honlapja, ezt kirívóan magasnak tartja.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 1:55

Donáth Anna megszólalt: A Momentum közösségével történtek már kudarcok

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint egyikük sem számított arra, hogy az EP-választáson nem lesz meg az öt százalék. 

Donáth Anna beszédet tartott éjjel egykor a Momentum eredményváróján, erről a Telex írt. A beszédet azzal kezdte, hogy felsorolta az önkormányzati választáson elért eredményeket: Zuglóban Rózsa András, Józsefvárosban Pikó András, a Hajdú-Bihar megyei Vámospércsen Kosztin Mihály, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén pedig Kovács József tudott nyerni – a listához hozzávette a Momentum által támogatott Baranyi Krisztina (9. kerület), Pintér Bence (Győr) és Tóth Gergely (Keszthely) sikerét is.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 1:38

Videó: így ünnepelt Magyar Péter

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 1:27

A négygyerekes családot kilakoltató polgármestert újraválasztották Bében

Brunner Imre tíz szavazattal kapott többet, mint kihívója.

2022-ben forgatott a Házon kívül Lugosi Györggyel, akinek feleségével és négy gyerekével 30 napja volt új otthont keresni maguknak, mert miután nem tudták fizetni a bedőlt devizahitelt, a házat elárverezték a Veszprém megyei Bében. Először a polgármesterhez fordultak segítségért – hiába. Egyetlen reményük az volt, ha a 3 millióért meghirdetett házra senki nem licitál, akkor fél év haladékot kapnak. De a határidő lejárta előtt két és fél perccel beérkezett az egyetlen licit: épp a falu polgármesterétől, Brunner Imrétől:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 1:17

Újraválasztották a polgármestert, aki jogtalanul élt az uniós pénzből felújított orvosi lakásban

Szarvas Róbert ismét Bácsszőlős polgármestere lett. 

Korábban fideszesként nyert, most függetlenként indult és nyert Szarvas Róbert Bácsszőlősön – vette észre a 444.hu.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 1:17

Nézze meg Orbán Viktor beszédét

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 1:00

Magyar Péter: A jövő elkezdődött

„Ma egy korszak lezárult” – mondta Magyar Péter a Tisza Párt szimpatizánsai előtt a választás eredményét értékelve, hozzátéve, hogy „a jövő elkezdődött”. „Mi vagyunk a jövő” – skandálta erre válaszul a közönség.

Azt mondta, Budapesten még „küzdünk a közgyűlésben az aranyéremért, nagyon közel vagyunk hozzá”, de látszik, hogy ami ma történt, „az orbáni hatalomgyár Waterloo-ja, a vég kezdete”. „Árad a Tisza” – skandálták a szimpatizánsok. Gratulált a „legalább tíz” megválasztott fővárosi közgyűlési képviselőnek és a „legalább hét” EP-képviselőnek, illetve Illés Gergelynek, Jászapáti megválasztott polgármesterének, akit kívülről támogatott a Tisza Párt, és Pócs János fideszes országgyűlési képviselő fiát sikerült megvernie.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:49

Orbán Viktor: Legyőztük a régi ellenzéket, az új ellenzéket

„A demokrácia köszöni szépen, jól van”, mondta Orbán Viktor a Fidesz eredményváróján a választási részvételt értékelve. 

Azt mondta, mindkét választást, amit ma tartottak Magyarországon, megnyerte a Fidesz, „háborús helyzetben, nehéz csatában arattunk fontos győzelmeket”. Felsorolta az eredményeket:

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk