Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:38

Márki-Zay Péter vezet Hódmezővásárhelyen

Márki-Zay Péter a szavazatok 52 százalékon (3111 szavazat), míg a fideszes ellenfele, Grezsa István 40,96 százalékon (2449 szavazat) áll a voksok 37,25 százalékos feldolgozottságánál.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:37

Felcsúton Mészáros fog nyerni

Felcsúton, Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor szülőfalujában a jelenlegi polgármester Mészáros László Istvánon kívül más nem is állt rajthoz. A Fidesz-KDNP jelöltje 50 százalékos feldolgozottságnál 379 szavazatot tudhat magáénak. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:34

Pesterzsébeten vezet Szabados Ákos

Szabados Ákos vezet Pesterzsébeten, ahol 3,28 százalékos feldolgozottságnál 54 százalékon áll. Hozzá legközelebb az ellenzéki Fekete Katalin van 29 százalékkal.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:34

A MI Hazánk jelöltje szerint is Karácsony Gergely nyerhet

Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgámester-jelöltje a 24.hu-nak azt mondta: főpolgármesteri eredményei 5 százalék fölött lehetnek, de majdnem biztos benne, hogy Karácsony Gergely megőrzi főpolgármesteri pozícióját Vitézy Dáviddal szemben, és ezen szerinte Szentkirályi Alexandra pénteki visszalépése sem számít érdemben.

Korábban Bayer Zsolt kormánypárti publicista tippelte azt, hogy ha csak cipőkanállal is, de Karácsony Gergely fog nyerni Budapesten.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:32

Magyar Péter kizárta, hogy a Tisza Párt főpolgármester-helyettest adjon

Azt mondta, ellenzékbe vonulnak, ha a Fidesz és a Mi Hazánk, vagy a Fidesz és a DK többséget alkot.

Semmilyen formális együttműködést nem fog kötni a Tisza Párt a Fővárosi Közgyűlésben a megválasztott főpolgármesterrel, Karácsony Gergellyel vagy Vitézy Dáviddal – erről az RTL riporterének beszélt Magyar Péter a párt eredményváróján.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:31

Elkezdtek csordogálni az adatok

Ferencvárosban 2,04 százalékos feldolgozottságnál Baranyi Krisztina vezet, ezeknek a szavazatoknak a 43,9 százalékát kapta meg.

Józsefvárosban Pikó András vezet 51:43-ra Sára Botond fideszes jelölttel szemben, a feldolgozottság 1,96 százalékos

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:20

Vitézy javára döntöttek Karácsony Gergely plakátleragasztási ügyében

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:19

Géppel is megszámolják a levélszavazatokat

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnap este 7 órakor megkezdte az irodához érkezett levélszavazatok felbontását és a szavazólapok számlálását az európai parlamenti (EP-) választáson. A voksokat géppel és kézzel is megszámolják.

Levélben a sem magyarországi, sem más uniós lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgárok szavazhattak az EP-listákra, az NVI összesen 127 ezer levélben szavazót vett fel a névjegyzékbe.

Az NVI június 3-a óta a visszaérkező levélcsomagok külső borítékját bontotta fel, és ellenőrizte az azonosító nyilatkozatok adatainak hitelességét. Az érvényes azonosító nyilatkozat melletti, szavazatot tartalmazó borítékokat azonban félretették, azok felbontásával ugyanis meg kellett várniuk a vasárnap este 7 órát.

Az irodához több mint 50 ezer levélszavazat érkezett vissza, és valamennyinek az azonosító nyilatkozatát ellenőrizték.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:18

A Fidesz szerint a választás tétje: háború vagy béke

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója a kormánypárt eredményváró rendezvényén köszönetet mondott mindenkinek, aki a választáson leadta szavazatát. 

A rekordmagas részvétel szerinte azt mutatja, hogy „a magyar emberek világosan és pontosan megértették, hogy mi a választás tétje: hogy háborút vagy békét akarunk”. Külön köszönetet mondott azoknak, akik „a békepárti miniszterelnököt és a békepárti politikai közösséget, a Fidesz-KDNP-t” támogatták.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:17

Nem véletlen, hogy a Fidesz soha nem az Európai Unióról beszél, amikor Brüsszelt ostorozza


A Závecz Research kutatása szerint 2016 óta nőtt azoknak az aránya, akik egy elképzelt népszavazáson az EU-ban maradás mellett vokskolnának. Részletek itt.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:10

Magyar Péter: Bármilyen eredmény világraszóló lesz

Magyar Péter a Tisza Párt eredményváróján arról beszélt, hogy szerinte „nem a tiszta verseny mintapéldája”, hogy a Fidesz tízmilliárdokat költött propagandára.

Kíváncsi arra, hogy az Állami Számvevőszék vizsgálni fogja-e, hogy honnan volt az a pénz, amit elégetett a kormánypárt. Szerinte egy politikai közösségnek, egy pártnak magát kell finanszíroznia vagy segítséget kell kérni, és a felajánlásokat transzparens módon elkölteni.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:07

Bayer Zsolt: Cipőkanállal fog nyerni Karácsony Gergely

Bayer Zsolt Karácsony Gergely főpolgármester szomorú arcáról is beszélt. 

A kormánypárti publicista a Fidesz–KNDP eredményváróján az Indexnek arról beszélt: a mai választásokon győzelemre számít, bár azt is megjegyezte, hogy a fővárosért való küzdelemben szerinte, ha kicsivel is, de Karácsony Gergely győz.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 20:05

Így szavazhattak a Fidesz szimpatizánsai Budapesten

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:57

Sulyok Tamás köszönetet mondott

Sulyok Tamás köztársasági elnök a Nemzeti Választási Iroda (NVI) székházában tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott minden polgárnak, aki élt szavazati jogával. Szerinte ez az alapja alkotmányos rendünknek és az európai jogrendnek egyaránt. Az NVI munkatársainak és mindenkinek köszönetet mondott, akik a választás lebonyolításában részt vettek: „erőfeszítéseik a demokratikus akaratképzés sikerében öltenek testet”, mondta.

Bízik abban, hogy a jövőben mindennapjainkban egymás kölcsönös tisztelete és megbecsülése mellett a belátás képessége is segít abban, hogy mindent megtegyünk az európai és hazai, a regionális és helyi, a nemzeti és a nemzetiségi tradicionális értékeink védelmében – mondta az államfő.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 19:56

Jobbik-listavezető: csodák talán vannak

A Jobbik-Konzervatívok európai parlamenti (EP-) listavezetője szerint meglepetés lenne, ha bejutnának az EP-be. Róna Péter erről az ellenzéki párt vasárnapi budapesti eredményváró rendezvényén, az este hét órai urnazárást követően tartott sajtótájékoztatón beszélt az MTI kérdésére.

Csodák talán vannak – tette hozzá, köszönetet mondva aktivistáik kampányban nyújtott elképesztő mennyiségű munkájáért. Róna Péter hangsúlyozta: a jövőben a Jobbik "politikai vonalának" fejlesztésén dolgozik.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk