Belföld

Most nincsen kampánycsend, de gyűlés sincs

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:07

Szabad a kampány egész nap, csak a szavazókörök közelében tilos

Vasárnap a magyarországi szavazás ideje alatt is szabad kampányolni, ez alól csak a szavazóhelyiségek 150 méteres környéke a kivétel.

Általános kampánycsend nincs, a választási törvény azonban előírja, hogy a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazás napján választási gyűlést sem lehet tartani.

A Nemzeti Választási Bizottság 2014-es iránymutatása szerint továbbá a választási szervek tagjai a szavazás napján nem viselhetnek ruházatukon jelöltet vagy jelölőszervezetet népszerűsítő, azokhoz köthető szimbólumokat a szavazóhelyiségekben.

Így készülnek a vasárnapi választásra a pártok a kampány utolsó napján

A választás előtti utolsó napot is kihasználták a politikusok, hogy akit lehet, még maguk mellé állítsanak. Hagyományos kampányzárót a Tisza Párt mellett csak a Mi Hazánk tartott, a DK és a Momentum vidéken hajrázott, a Kutyapárt chilis babot és ingyen sört osztott, a Fidesz aktivistái kopogtattak, egymillió választópolgárral akarnak találkozni személyesen a hétvégén. 

 

Nyitókép: REUTERS/Bernadett Szabo

 

#Belföld#választás#ep-választás#önkormányzati választás#kampánycsend#kampány#gyűlés

Címlapról ajánljuk