EUEurópa

Az EP-választás részletes eredményei

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 20:27

Infografikáinkon megmutatjuk az európai parlamenti választok eredményeit, illetve azt is böngészheti, hogyan alakult az EP összetétele az előző ciklusokban, és hogyan teljesítettek a magyar pártok az előző választáson.

Az európai parlamenti választás eredményeit csak 23 óra után kezdi közölni a Nemzeti Választási Iroda. Addig is megnézheti, hogy alakultak az erőviszonyok az előző, 2019-es választáson. Ezt az alábbi grafikán a 2019-es évszámra kattintva nézheti meg, visszalépni a 2024-re kattintva lehet. 


A lenti grafikán azt nézheti meg, a bejutó pártok pontosan hány mandátumot szereznek. Ezt a 2019-es adatokkal is összehasonlíthatja, a 2019-es évszámra kattintva. Visszalépni a 2024-re kattintva lehet.


Az alábbi infografikákon az Európai Parlament várható összetételére vonatkozó előzetes adatokat láthatja, illetve a legördülő menüből választva végigböngészheti, hogyan alakultak képviselőcsoportok létszámai az 1989-től kezdődő parlamenti ciklusokban. Fontos, hogy azokat, akiknek eddig nem voltak képviselőik az EP-ben, csak akkor számolják valamelyik frakcióhoz, ha korábban már hivatalosan csatlakoztak ahhoz, vagy pedig teljes jogú tagjai valamelyik európai pártcsaládnak, így például a Tisza Párt képviselői az „egyéb képviselők” között szerepelnek.

Az alábbi infografikán a parlamenti ciklus kiválasztása után eldöntheti, hogy az alakuló ülés szerinti állapotot, vagy a ciklus végi állapotot szeretné megnézni.


Az alábbiakban tagállamokra lebontva is böngészheti az adatokat. Ha a választás százalékos eredményére kíváncsi, válassza az alakuló ülés szerinti állapotot.

#Európa#ep-választás#európai parlamenti választás 2024#európai parlament#infografika#eredmények#választás#ma

Címlapról ajánljuk