Belföld

Ezt jelentik a szavazólapok színei

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:29

A választáson, attól függően, hogy hol szavaz, egy, két, három, négy vagy öt szavazólapon adhatják le szavazataikat. Így lehet könnyen megkülönböztetni azokat. 

A könnyebb megkülönböztethetőség érdekében a szavazólapokat eltérő színű kerettel látták el a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak vasárnapi választásán.

Az EP-szavazólap kerete kék, ezen a választópolgár az érvényes szavazáshoz egyet jelölhet be a 11 pártlista közül.

A polgármesteri szavazólap kerete sárga, a választópolgár az érvényes szavazáshoz itt is egy jelöltre adhatja le voksát.

A főpolgármesteri szavazólap kerete rózsaszín.

A vármegyei és fővárosi listás szavazólap kerete szürke, a választópolgár az érvényes szavazáshoz egyet választhat a szavazólapon szereplő listák közül.

A tízezer lakosúnál nagyobb településeken és a fővárosi kerületekben az egyéni választókerületi szavazólap fehér színű, a választópolgár egy jelöltre szavazhat az érvényes voksoláshoz.

A tízezer lakosúnál kisebb településen élők egyéni listás szavazólapja fehér színű, és a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. A választóknak tehát több, egymással egyenrangú szavazatuk van.

A nemzetiségek szintén vasárnap választják meg települési, területi és országos önkormányzatuk tagjait, ezek a szavazólapok egységesen zöld színűek. Ezeket a szavazóknak zöld színű borítékba kell tenniük és le kell zárniuk, különben szavazatuk érvénytelen lesz.

Nyitókép: Szavazólapok a 2022-es országgyűlési választásokon. Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

#Belföld#választás#ep-választás#szavazólap#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk