Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:47

Az akkumulátorgyáras Iváncsán tarolt a Fidesz

Iváncsán, ahová hatalmas akkumulátorgyárat telepítettek, óriási előnnyel nyert a Fidesz jelöltje. Teljes feldolgozottság mellett Molnár Tibor a szavazatok 79,02 százalékát szerezte meg. Nagy Olivér független jelöltnek az ikszelők 20,98 százaléka szavazott bizalmat. 

Májusban több száz dolgozót küldtek el az akkumulátorgyárból, a műszak közepén szóltak nekik, hogy pakolják össze a cuccaikat, mert ki vannak rúgva. Voltak, akik nem reagáltak túl civilizáltan a helyzetre:

Nem fogták vissza magukat az iváncsai akkugyár kirúgott munkásai, ezt művelték az összes mosdóval

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:47

Békéscsabán Szarvas Péter marad a polgármester

Szarvas Péter, a Hajrá Békéscsaba jelöltje marad Békéscsaba polgármestere. Az adatok 94 százalékos feldolgozottságánál 14 937 szavazattal áll, míg a második helyen álló Bodóczi István, a Patrióta Békéscsaba Egyesület jelöltje 5 054-gyel, vagyis ez eldőlt.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:46

Donald Tusk pártja legyőzte Orbán Viktor szövetségeseit

A lengyel miniszterelnök, Donald Tusk Polgári Koalíciója 2015 óta először tudott diadalmaskodni európai-parlamenti választáson. 

Becslések szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök pártja 38,2 százalékot, míg az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) 33,9 százalékot szerzett az európai parlamenti választáson, ez derült ki az első exit pollokból, amiket az Ipsos készített a TVN24 televízió számára.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:44

Gajda Péter stabilan vezet Kispesten

A DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-LMP színekben induló Gajda Péter 16,67 százalékos feldolgozottságnál 56 százalékon áll. A fideszes Dódity Andrea 34 a szavazatok százalékát, míg a Mi Hazánk jelöltjeként induló Egyed András a voksok 8 százalékát érte el eddig.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:43

Vesztett a lomb nélküli lombkoronasétányt építtető Filemon Mihály Nyírmártonfalván

Függetlenként indult Nyírmártonfalván Filemon Mihály, egy másik független jelölt győzedelmeskedett.

Nyírmártonfalva neve összeforrt a lombmentes lombkoronasétánnyal. A hajdú-bihar megyei községben előbb építettek egy lombkoronasétányt 60 millió forint uniós támogatásból, majd tarra vágták körülötte az erdőt. Az ügy egyik megkerülhetetlen szereplője Filemon Mihály ezúttal nem fideszesként, hanem függetlenként indult. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:40

Kaposváron marad Szita Károly a polgármester

Szita Károly marad Kaposvár polgármestere, mivel már behozhatatlan az előny. A Fidesz-KDNP jelöltjének 86,4 százalékos feldolgozottságnál 11 746 szavazata van (52 százalék), míg a legerősebb kihívójának, az ellenzéki Pintér Attilának 4976 (22 százalék).

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:37

Vitézy mögött kicserélődött a szavazói bázis

László Róbert, a Political Capital választási szakértője az RTL élő választási műsorában kommentálta, hogy Bayer Zsolt kormánypárti publicista azt mondta: ha „cipőkanállal” is, de nyerni fog Karácsony Gergely. Szerinte Bayer hasonló megnyilvánulásai nem szoktak minden alapot nélkülözni, azaz valószínűleg többet tud már, mint amennyit az NVI honlapján láthatunk.

A feldolgozottság még alacsony, de néhány helyen már látható fordulat: László Róbert felhívta a figyelmet arra, hogy Budapesten az ellenzék megfordíthat néhány kerületet, de olyat egyelőre nem látni, hogy a Fidesz „elvett volna” eddig ellenzéki kerületet. A megyei jogú városokban viszont az ellenzék gyengülni látszik.

Bódi Mátyás, a Választási Földrajz geográfus szakértője szerint a külső kerületekben látszik Vitézy Dávid magasabb támogatottsága, de az alacsony feldolgozottságot ő is hangsúlyozta.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint Szentkirályi Alexandra visszalépése nem befolyásolja a Fidesz támogatottságát, mert az EP-választásra a kormánypárt sikeresen mobilizálta az embereket, és ha már ott vannak, akkor leszavaznak Vitézyre.

Bódi Mátyás szerint a visszalépés Vitézy számára jelentett nagyobb kockázatot. Sok párt nélküli szavazónak imponálhatott Vitézy munkája, és azzal, hogy a Fidesz beállt mögé, elképzelhető, hogy kicserélődött mögötte a szavazói bázis.

László Róbert szerint ez lehetett a terv: lehet, hogy erről Vitézy vagy Ungár Péter nem tudott, de a kormánypárt tudta, hogy saját jelölttel nem tudják megverni Karácsony Gergelyt. Vitézy számára egyébként a szakértő szerint többet hozhat a fideszes szavazótábor, mint amennyit elvesztett.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:34

A DK-s László Imre 45:33-ra vezet

Eddig a szavazatok 5,71 százalékát számolták össze Budapest XI. kerületében, eddig a DK-s László Imre vezet a fideszes Király Nóra előtt (45:33 arányban). A harmadik itt a Tisza Párt jelöltje, Orbán Árpád István, 15 százalékkal. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:34

Emmanuel Macron feloszlatja a parlamentet, annyira elverték őket az EP-választáson

Franciaországban az első becslések szerint nagyon nyert a szélsőjobboldal.

Emmanuel Macron francia elnök vasárnap feloszlatta a parlamentet, miután pártja és szövetségesei megsemmisítő vereséget szenvedtek az európai parlamenti választáson. A szélsőjobboldali Marine Le Pen nevével fémjelzett Nemzeti Front több mint kétszer annyi, 31,5 százalékot kaphatott, míg Macronék 15,2-t az első becslések szerint. Ez azt jelenti, hogy a francia szélsőjobboldal 30, míg a Macron-féle liberálisok 14 képviselőt küldhetnek az EP-be. megsemmisítő vereséget szenvedett a szélsőjobboldali Nemzeti Összefogás ellen az európai parlamenti választáson.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:33

Márki-Zay Péter marad Hódmezővásárhely polgármestere

Márki-Zay Péter legyőzte a Fidesz jelöltjét Hódmezővásárhelyen.

Márki-Zay Péter marad Hódmezővásárhely polgármestere, a szavazatok 82,35 százalékos feldolgozottságánál már behozhatatlan előnyre tett szert (55 százalékon áll) a fideszes Grezsa Istvánnal szemben (38 százalék), így továbbra is ő fogja vezetni várost.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:29

Pusztaottlaka polgármesternek választotta a költségvetési csalással vádolt Simonka Györgyöt

Simonka György és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt indult eljárás.

Simonka György korábbi fideszes képviselő – aki ellen jelenleg is büntetőeljárás zajlik költségvetési csalás gyanújával – megnyerte a polgármesterválasztást a Békés megyei Pusztaottlakán az Újítsuk Meg Pusztaottlakát Mozgalom tagjaként. 100 százalékos feldolgozottság mellett Simonka a szavazatok 69,05 százalékát kapta, mögötte Szabó Miklós (16,07 százalék) és Kocsis Violetta (14,88 százalák) független jelöltek végeztek. Áprilisban a fideszes jelölt Pál-Árgyelán Elvira visszalépett.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:27

Stabilan vezet Szentgyörgyvölgyi Péter a belvárosban Juhász Péter előtt

A Fidesz jelöltje, Szentgyörgyvölgyi Péter 6,25 százalékos feldolgozottságnál 55 százalékon áll Budapest V. kerületében. Kihívója, Juhász Péter a szavazatok 41 százalékát szerezte meg eddig. Itt indul Schmuck Andor is, de eddig csak 5 szavazatot számoltak hozzé, még a független Mázló Imre is megelőzi őt a rá leadott 20 vokssal.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:24

Vitézyéktől is távol tartják az újságírókat

Az RTL élő választási műsorában Vitézy Dávid eredményvárójáról jelentkezett munkatársunk, Zalavári Noémi, aki elmondta: az újságírókat egy Andrássy úti nagy lakásba zsúfolták, ahol egy politikussal vagy aktivistával sem tudnak kapcsolatot teremteni. Ők egy belső udvarban vannak, ahova az újságírókat nem engedik be, néhányan pedig az Andrássy úton, az épület előtt vannak, ahol egy utcarészt le is zártak. Arról még nem beszélt senki, hogy milyen eredményt várnak.

Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője ugyanakkor az RTL-nek elmondta: szerinte Vitézy Dávid a legjobb főpolgármesterjelölt, ám ő maga sokat kritizálta a Fidesz politikáját és „okoz számára problémát”, hogy ugyanazon jelölt mögött állnak a kormánypárttal.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:21

Magyar Péter: Ma megváltozik a magyar politika

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:20

Kovács Gergely 10 százalékkal jobban áll a XII. kerületben

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely 52:42 arányban vezet a fideszes jelölt, Fonti Krisztina előtt. A feldolgozottság 12,73 százalékos.

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk