Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:13

Mi a titka Borkai Zsoltnak?

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:13

Jó szereplésre számít a Mi Hazánk

Kollégánk, Veres Krisztina a Mi Hazánk eredményvárójáról jelentkezett be az RTL élő választási műsorába. Azt mondta, a párt politikusai pezsgővel érkeztek, de nem volt annyira ünneplős a hangulat.

Dúró Dóra, a Mi Hazánk elnökhelyettese az RTL-nek ugyanakkor azt mondta, jó eredményre számítanak, vidéken rengeteg embert megmozgattak a többi párthoz képest is, és legalább egy EP-mandátumra is számítanak. A megyei közgyűlésekben is jól szerepelnek a részeredmények alapján, Novák Előd emiatt bizakodó volt.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:10

Bizakodnak a Momentumnál

A Momentum eredményvárójáról jelentkezett be az RTL élő választási műsorába Molnár Fruzsina. Bár az EP-választás eredményei csak 23 óra után ismerhetők meg, a pártnál a vártnál optimistább a hangulat. Hajnal Miklós, a Momentum országgyűlési képviselője azt mondta, azt is jó eredménynek tartanák, ha egy EP-mandátumot tudnának szerezni Donáth Annának. Az önkormányzati eredményekben jobban bíznak.

Akkor vált optimistábbá a hangulat, amikor Bedő Dávid bejelentette, hogy a Borsod megyei Bánrévén már biztosan momentumos polgármester lesz. A VI. kerületben Soproni Tamásnak is sikerül megőrizni polgármesteri helyét, illetve a VIII. kerületben Pikó Andrásnak. A XIV. kerületben Rózsa András fej fej mellett van Horváth Csabával. Hajdúszoboszlón az utolsó pillanatban derült ki, hogy a teljes ellenzék beáll a momentumos Kerekes László mögé, aki szintén szoros versenyben van fideszes ellenfelével.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:07

Trippon Norbertnek nem ártottak a vádak

A kampányban egy tanú vallomása alapján házkutatást tartottak a NAV nyomozói Trippon Norbert újpesti alpolgármesternél, de úgy tűnik, hogy a polgármesterként induló politikus népszerűségét ez nem befolyásolta érdemben. A DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-LMP-Jobbik által támogatott jelölt 47 százalékon áll 14 százalékos feldolgozottságnál, míg a fideszes Wintermantel Zsolt az eddig megszámolt voksok 35 százalékát gyűjtötte össze. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:04

Őrsi Gergely óriási fölénnyel vezet a II. kerületben

A DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum-LMP színeiben induló Őrsi Gergely 70 százalékon áll a II. kerületben. Előnye szinte behozhatatlan, a második Dombi Rudolf (Fidesz-KDNP) 29 százalékon áll 20 százalékos feldolgozottságnál.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:02

Nem hozott változást Bicskén a pedofilügy, tarol a Fidesz

A jelenlegi fideszes polgármester, Bálint Istvánné utcahosszal vezet.

Az egész országot megrázta az úgynevezett pedofilügy. V. János a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon igazgatójaként 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott. A zaklatásokat 2016 októberében az RTL Házon kívül című műsora tárta fel. A volt igazgatót 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélték. Az őt fedező helyettese kegyelmet kapott, amibe belebukott Novák Katalin köztársasági elnök és a kegyelmet igazságügyminiszterként ellenjegyző Varga Judit:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:01

Budafokon három voks a különbség a két jelölt között

A fideszes polgármester, Karsay Ferenc az eddig megszámolt voksok 44,16 százalékát szerezte meg, de az ellenzéki jelölt is gyűjtött már 44,09 százaléknyi szavazatot. A különbség kettejük között csak három szavazat 16,22 százalékos feldolgozottságnál.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:01

Tisztes helytállás

László Róbert, a Political Capital választási szakértője az RTL élő választási műsorában meglepőnek nevezte, hogy Márki-Zay Péter magabiztosan tud Hódmezővásárhelyen nyerni. A Fidesz számára a legfőbb presztízskérdés lett volna visszahódítani a várost.

Négy megyei jogú várost viszont visszaszerezhet a kormánypárt, a szakértő szerint Miskolcot és Egert „tálcán visszaajándékozta” az ellenzék. A legkevesebben Salgótarjánban számíthattak erre. Nagykanizsa és Szolnok viszont az ellenzék irányába billenhet. Ez két elvesztett megyei jogú várost jelent az ellenzéknek, de László Róbert szerint ez még nem katasztrófa, sokkal rosszabb eredmény is volt a pakliban. Az ellenzék szét volt esve, bejött a képbe a Tisza Párt és a Fidesz is jól mozgósított, ilyen körülmények között az ellenzék tisztesen helytállt – mondta a szakértő.

Győrben kiélezett a verseny. Bódi Mátyás, a Választási Földrajz geográfus-elemzője ezt annak tulajdonítja, hogy Borkai Zsoltot szeretik a győriek, polgármesterségére sikeres időszakként tekintenek. Bár harmadik helyen áll Dézsi Csaba András és Pintér Bence mögött, de Bódi szerint szenzációszámba megy, hogy valaki ilyen halálos politikai sebből fel tudott állni és a két riválisa nyomában van.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:00

Az LMP-s Csárdi Antal kellemetlennek tartja, hogy a Fidesz beállt Vitézy mögé

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:57

Zalaegerszegen nem lesz változás, Balaicz Zoltán ismét nyert

Balaicz Zoltán lesz a következő években is Zalaegerszeg polgármestere. A fideszes politikus 86 százalékos feldolgozottságnál 73,5 százalékkal áll (15 694 szavazat), míg a legerősebb kihívója, Keresztes Csaba, a DK és a Momentum jelöltje 13,3 százalékon (2850). Ez bőven behozhatatlan előny.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:56

Vitézy Dávid vezet Budapesten Karácsony Gergely előtt

Csaknem 5 százalékos előnnyel vezet Vitézy Dávid, az LMP főpolgármester-jelöltje Karácsony Gergely regnáló városvezető előtt. Végeredményt persze még korai lenne hirdetni, mert a feldolgozottság csak 7,75 százalékos, de ezeknek a voksoknak a 49 százalékát Vitézy Dávid szerezte meg, míg Karácsony Gergely csak a 44,9 százalékát. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:54

„Felszámolták Hódmezővásárhelyen Lázár János rendszerét”

Az RTL tudósítója, Balogh Zoltán Hódmezővásárhelyről jelentkezett, ahol Márki-Zay Pétert az eredményváróján győztesként konferálták fel, ugyanis a részeredmények alapján behozhatatlan előnyre tett szert. Kampánystábja szerint Márki-Zay a következő ciklusban a családbarátságot akarja erősíteni, és „zöld polgármesterként” aposztrofálja magát, emellett a közélet tisztaságára fókuszál.

A polgármester szerint „végleg felszámolták Hódmezővásárhelyen Lázár János rendszerét”.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:51

Baranyi Krisztina előnye már 16 százalékos

Baranyi Krisztina 44-28 arányban vezet fideszes kihívója, Gyurákovics Andrea előtt. A független Gegey Ferenc 20 százalékon áll.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:50

Magyar Péter szerint „pánik van a Fidesznél”

Szondi Vanda, az RTL riportere a Tisza Párt eredményvárójáról jelentkezett. Elmondta: Magyar Péter váratlanul kiment a szimpatizánsokhoz, elsősorban azért, hogy elmondja nekik, vihar várható, ezért keressenek biztonságos helyet, de ha már ott volt, azt is elmondta, hogy úgy tudja, „pánik van a Fidesznél”. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 21:47

Náluk volt a pillanat

László Róbert, a Political Capital választási szakértője az RTL élő választási műsorában azt mondta, hogy szokatlan volna, ha a Fidesz 50 százalék alatt teljesítene az EP-választáson, de a százalékoknál fontosabb, hogy milyen távolságra van tőle a Tisza Párt. Ha 10-12 százalékon belül, akkor már érezhetővé válna, hogy akadt egy kihívó: az MSZP vagy a DK soha nem jutott el idáig, lényegesen lemaradt a Fidesz mögött.

Az ellenzéki pártok számára az a kérdés, hogy egyáltalán bejutnak-e az EP-be: a DK be fog jutni, de ha nem tudják megtartani a négy EP-képviselőjüket, az már kudarcnak számít. Ha az ellenzék csak eggyel is kevesebbet tud megtartani a fővárosi kerületek közül, az összellenzéki kudarcnak tekinhető, a megyei jogú városok közül 3-4-5 elveszítése ugyancsak.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy nemrég még arról beszéltek, hogy a Fidesz 40 százalék alá eshet, nagy összeomlás várható, a Tisza Párt részéről voltak olyan nyilatkozatok, hogy utol is érhetik a Fideszt – most magabiztosan kijelenthető, hogy nem ez történt. A korábbi várakozásokhoz képest ez jelentős Fidesz-siker, és a megyei jogú városok elnyerése is sikernek tekinthető. Ha a Tisza Párt átütő erőt nem tud felmutatni, akkor nem látni, hogy miért lenne veszélyes a Fidesz számára akár két évvel később is.

Bódi Mátyás szerint sikeres volt a Fidesz mozgósítása, a kormánypárt rendelkezik olyan nyugati sztenderdeknek megfelelő pártinfrastruktúrával, szervezeti hálóval, amivel egy modern kampányt le tud folytatni. A Tisza Párt nem tud ehhez hasonlót felmutatni, de „náluk volt a pillanat”.

László Róbert szerint az ellenzéki oldal számára a siker minimum követelménye, hogy Karácsony Gergely győzzön, ha ez nincs meg, az „óellenzéki” pártok nagyon nagy bajban lesznek.

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk