Belföld

Böröcz László szerint egy meg nem nevezett spanyol influenszer miatt szavazhat rá annyi venezuelai menekült

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 9. 17:45

Böröcz László arról beszélt, hogy egy népszerű, spanyol nyelvű YouTube-influenszer buzdíthatja a venezuelai menekülteket arra, hogy a Fidesz jelöltjére szavazzanak. Azt, hogy kiről van szó, egyelőre nem árulta el.

Korábban arról számoltunk be, hogy sorra járul az urnákhoz az I. kerületi Fő utcában az a 800 venezuelai menekült, akikről nemrég derült ki, hogy egy 77 férőhelyes helyi idősotthonba vannak bejelentve, és akiknek egy kiszivárgott hangfelvétel szerint eligazítást is tartottak spanyolul, hogy a Fideszre és a fideszes polgármesterjelöltre, Böröcz Lászlóra szavazzanak, állítja V. Naszályi Márta, az I. kerület jelenlegi polgármestere. Azt, hogy folyamatosan érkeznek a venezuelaiak szavazni, az RTL Híradó stábja is megerősítette. Sőt, többekkel sikerült is beszélni.

Ajánló: „A legjobb jelölt Orbán Viktor” – megszólaltak az I. kerületben szavazó venezuelaiak

Több venezuelainál a telefonján, vagy cetlire írva részletes, spanyol nyelvű eligazítás van arról, hogyan és hol kell a fideszes Böröczre voksolni.

Böröcz László, a kormánypártok jelöltje most részletesen reagált az rtl.hu kérdéseire az ügyben. Azt írta: „Ahogy politikai ellenfeleink, úgy mi is több nyelven kommunikáltunk és próbáltuk elérni az összes kerületi választópolgárt. Mi azért tettünk lépéseket, hogy lehetőség szerint minél többen szavazzanak ránk az I. kerületben élők közül. A hangfelvételnek beállított anyag valójában egy népszerű, spanyol nyelvű YouTube-influenszer videójából származik, aki a választáson való részvételre biztatta a venezuelai baloldali diktatúra magyar felmenőkkel bíró menekültjeit”.

Azt nem írta meg pontosan, ki ez a spanyol nyelvű YouTube-influenszer, vagy hogy melyik videójáról van szó, ezért ennek tisztázását kértük a fideszes jelölttől.

A fidesz politikusa válaszában azt is leírta: „mi minden hozzánk forduló választópolgárnak szívesen segítettünk információval, de ha megnézi a részvételi adatokat, míg a kerületben 41-49 százalékos a részvétel, addig a kérdéses szavazókörben fele akkora, a 22 százalékot se éri el”.

Azt is megismételte: szerinte V. Naszályi Márta nem most tudta meg, hogy a Máltai Szeretetszolgálat épületébe be vannak jelentve a venezuelai magyar állampolgárok (hajléktalanokkal és más menekültekkel együtt). Ezt már 2019-ben is tudták, valamint tavaly ősszel is ennek megfelelően rajzolták meg az új körzethatárokat, állította Böröcz.

Hozzátette: „Felhívom tisztelt hírszerkesztő úr figyelmét arra, hogy az Oltalom Karitatív Egyesület VIII. kerületi, Dankó utcai székházába több mint 900 fő van bejelentve. V. Naszályi Márta gondolatmenetét követve akkor ott Iványi Gábor szervezne választási csalást Pikó András érdekében?”

A politikus „különösen szomorúnak tartja”, hogy „politikai támadást indított a polgármester asszony a Venezuelából érkező magyar honfitársaink ellen, csak azért, mert joggal feltételezi, hogy egy baloldali elnyomó rendszer menekültjei aligha vevők a baloldalra”. Szerinte „nekünk nincs tudomásunk róla, hogy kik mentek el szavazni, ahogy azt sem tudjuk, hogy a bejelentett lakók közül hányan tartózkodnak az első kerületben és hányan máshol”.

A Híradó riportja a 800 menekült bejelentéséről:

Nyitókép: MTI / Hegedüs Róbert

#Belföld#böröcz lászló#választás#önkormányzati választás#venezuela#menekült

Címlapról ajánljuk