Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:43

Vác megtartotta ellenzéki polgármesterét

Matkovich Ilona, Vác ellenzéki polgármestere megtartotta székét. Az Összefogás Vácért 2024 jelöltje a szavazatok 96,67 százalékának összeszámolása után 44,28 százalékon áll. Mögé érkezett Imre Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje 39,49 százalékkal.

Matkovich Ilona már meg is köszönte a támogatást:

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:42

Hunwald György nem áll jól Erzsébetvárosban

A Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek színeiben induló Hunwald György jelenleg az utolsó helyen áll Budapest VII. kerületében. Erzsébetvárosban jelenleg a DK-s Niedermüller Péter vezet, de előnye nem behozhatatlan.

  1. Niedermüller Péter (DK-MSZP-Párbeszéd-Momentum) – 34,31 százalék
  2. Benedek Zsolt (Fidesz-KDNP) – 29,33 százalék
  3. Terdik Roland (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) – 12,43 százalék
  4. Lajos Béla (Színes Erzsébetváros) – 9,20 százalék
  5. Garai Dóra – (Élhető Erzsébetváros Egyesület) – 9,05 százalék
  6. Hunwald György (Szolidaritás-Lokálpatrióták7-Helló Pesterzsébetiek) – 5,48 százalék
4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:42

Vitézy vezet, de Karácsony eredményváróján bizakodóbbak

Karácsony Gergely egyelőre az irodájában követi az eredményeket – mondta kollégánk, Heer Orsolya, aki a Városháza parkból jelentkezett be az RTL élő választási műsorába. A főpolgármester sajtófőnöke elmondta, ők sem tudnak többet a hivatalos eredményeknél. A szimpatizánsok egy kivetítőn nézik a választási műsort, a hangulat bizakodó.

Zalavári Noémi Vitézy Dávid eredményvárójáról tudósított, azt mondta, az ott lévők nem merik elbízni magukat, a telefonjukat bújva követik a részeredményeket.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:39

Egyelőre nem úgy néz ki, hogy az Európai Néppárt olyan nagyon meggyengülne

Az egyesek által várt EU-szkeptikusnak nevezett, valójában szélsőjobboldali előretörés a részsikeres ellenére elmaradt. 

Bár a francia szélsőjobboldal akkorát nyert az európai parlamenti választáson, hogy amiatt Emmanuel Macron elnök feloszlatta a parlamentet, az Európai Parlamentben egyelőre elmarad az EU-szkeptikus, „nemzeti radikális”, valójában szélsőjobboldali pártok előretörése.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:36

Debrecen polgármestere szerint sikerült előrelépni az akkumulátorgyárak kapcsán

Az RTL-nek nyilatkozott Debrecen újraválasztott polgármestere, Papp László. A Fidesz polgármestere szerint az elmúlt ciklus politikai pályafutásának legnehezebb időszaka volt, ennek tükrében megtiszteltetés számára, hogy újabb mandátumot kapott.

Azt mondta, a debreceniek józanul mérlegelve gondolkodnak, nem „egysíkú kommunikáció alapján”, hanem „komplexen vizsgálják a város jövőjét”. Megjegyezte, hogy nagy viták voltak az akkumulátorgyárak kapcsán, de az elmúlt évben ezekben sikerült előrelépést elérni.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:36

Nem csak Felcsúton, Alcsútdobozon is marad a Fidesz

Alcsútdobozon nem is volt más jelölt, csak a Fidesz-KDNP-s Jére Csaba. 50 százalékos feldolgozottságnál 215 voksa van, ellenfele nincs, így eredménye 100 százalék.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:34

Budapesten fej fej mellett a Fidesz és a Tisza Párt

A fővárosi közgyűlésben 5 százalékos feldolgozottságnál így alakul a mandátumok megosztása:

  • Fidesz – 11
  • Tisza Párt – 10
  • Párbeszéd-DK-MSZP – 6
  • Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP – 3
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 2

Ez azt jelenti, hogy a Momentum, valamint a Mi Hazánk eddig nem érte el az 5 százalékos küszöböt, így nem lenne képviselője a fővárosi közgyűlésben. 

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:30

Rákosmentén könnyedén győz a Fidesz, a baloldali jelöltet megelőzi a Tisza Párt indulója

A szavazatok 81 százalékos feldolgozottságánál szinte biztosra vehető, hogy a fideszes Horváth Tamás marad a polgármester Budapest XVII. kerületében. 

A kormánypárti Horváth Tamás maradhat Rákosmente polgármestere: az adatok 81 százalékos feldolgozottságánál ugyanis a politikus több mint 15 ezer voksot gyűjtött össze, miközben a második helyen álló jelölt 5700-at. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:27

Elemző: Karácsony Gergely újrázása az ellenzéki oldalon minimumkövetelmény

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:26

Miskolc új fideszes polgármestere szerint nem azért nyert, mert gyenge volt az ellenzék

Miskolcról jelentkezett be az RTL élő választási műsorába kollégánk, Révai-Hajdu Viktória. A Fidesz eredményváróján a párt polgármesterjelöltje, Tóth-Szántai József tartott sajtótájékoztatót, aki már biztosan megnyerte a választást: azt mondta, szerinte nem azért nyertek, mert az ellenfeleik gyengék voltak, hanem mert ők voltak erősek. Sok személyes találkozása volt a miskolciakkal, és azt ígérte, hogy minden miskolci polgármestere lesz: nem tartja jónak a megosztottságot és szerinte nincs két Miskolc.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:23

A Jobbik már szinte elengedte az EP-választást

A Jobbiknál csodának tartanák, ha bejutnának az Európai Parlamentbe – mondta kollégánk, Hujder Zoltán, aki élőben jelentkezett be az RTL választási műsorába a párt eredményvárójáról.

Róna Péter, a Jobbik EP-listavezetője sajtótájékoztatót tartott a párt elnökével, ahol arról beszéltek, hogy hátrányosan érintették őket a kampány alatt történt események, így az, hogy az Állami Számvevőszék egyedül tőlük vont el 60 millió forintot, és ez szerintük meglátszott a kampányukon. Túl sok reményt nem fűznek az EP-választás eredményéhez, de több vidéki önkormányzatban vannak jelöltjeik, akiknek eredményét érdeklődve várják.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:22

Budaörsön nincsenek nagy izgalmak

Az eddigi polgármester, Wittinghoff Tamás vezet Budaörsön a szavazatok 75 százalékának összeszámolása után. A Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltje 67,41 százalékkal vezet a fideszes dr. Czuczor Gergely előtt, aki 26,11 százalékon áll. György József a Mi Hazánk képviseletében 3,17, Gergely István, a Budaörsi Vállalkozók Egyesületén jelöltje 3,31 százalékon áll.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:20

Az utcán buliznak a kétfarkúak szimpatizánsai

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt egy belvárosi kocsma teraszán tartja eredményváróját. Rédli Balázs tudósítja a helyszínről az RTL élő választási műsorát, azt mondta, annyi szimpatizáns érkezett a rendezvényre, hogy az utcán is állnak.

Le Marietta, az MKKP EP-listavezetője azt mondta, három mandátumra számítanak, de mint kollégánk hozzátette, a pártnál nem mindig tudni, hogy mennyire beszélnek komolyan. A hangulat viszont jó, úgy tűnik, akkor is buliznak, ha összejön ez az eredmény és akkor is, ha nem.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:18

A Fidesz elvette az ellenzéktől Miskolcot

Tóth-Szántai József, a Fidesz jelöltje lesz Miskolc polgármestere.

Áprilisban jelentette be Veres Pál, Miskolc ellenzéki polgármestere, hogy visszalép a jelöltségtől. A DK miskolci szervezete közös, civil jelöltként Barkai László MTA-doktor mögé állt be, aki korábban a miskolci Gyermekegészségügyi Központot vezette. Őt azonban  nem mindenki támogatta a többi ellenzéki párt közül. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:17

Dobrev Klára kisbusszal járja a fővárost

Garay Annamária, az RTL riportere élő választási műsorunkban azt mondta, visszafogott a hangulat a DK-MSZP-Párbeszéd EP-választási eredményváróján. Az újságírókat elszeparálták a politikusoktól. Gyurcsány Ferenc egyelőre elzárkózott attól, hogy interjút adjon, Dobrev Klára pedig egy kisbusszal elindult azokba a kerületekbe, ahol polgármestert állítottak, és este 11 óra után tér vissza az eredményváróra, amikor már megismerhetők az EP-választási eredmények. 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk