Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:32

Hegyvidéken a kétfarkús Kovács Gergely nyeri a polgármester-választást

Már 85 százalékos a feldolgozottság Budapest XII. kerületében, ahol várhatóan a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely lesz a polgármester. 

A voksok 85 százalékos összeszámlálása után több mint 3000 szavazattal gyűjtött többet Budapest XII. kerületében Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke. Várhatóan ez az előny elég lesz a győzelemhez is, a fideszes Fonti Krisztina ugyanis csaknem 14 százalékkal van lemaradva. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:29

Borkai lezárta életének politikai szakaszát

Szoros versenyben, de a harmadik helyen áll Borkai Zsolt a győri polgármesterválasztáson. Sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: mindenki emlékszik a 2019-es időszakra, amikor „az emberek mindent elfelejtettek”, bár megnyerte a választást, és az elmúlt öt évben a legnagyobb csoda számára, hogy a családja és a gyermekei végig mellette voltak és erőt adtak, hogy ismét alternatívaként indulhasson a választáson.

Azt mondta, élete politikai szakaszának 99 százaléka lezárult, ugyanakkor listát is állítottak, amiről ketten valószínűleg bejutnak: ezen a listán ő az első, a második Hajtó Péter, ő viszont nem fogja elfoglalni a képviselői helyét.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:29

31 százalék fölött a Tisza az EP-választáson

Csaknem 50 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz 43,56 százalékon áll. Ezzel a kormánypártok 11 képviselőt küldhetnek az európai parlamentbe. A Tisza Párt 31,01 százalékon áll, ezzel 7 képivselői helyre számíthatnak. 

Nagyot bukott a DK-MSZP-Párbeszéd, ők egyelőre 8,28 százalékon vannak, ez 2 képivselői helyet jelent az eddigi 4 helyett. A Mi Hazánk pedig 6,79 százalékon áll, ami 1 mandátum az Európai Parlamentben. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:25

A Tisza Párt által támogatott jelölt lenyomta a fideszest Jászapátiban

Pedig nemrégiben szavazóívre hasonlító szórólapokat dobtak be a postaládákba Jászapátin, amin előre beikszelték a kormánypárti jelöltek neveit.

A függetlenként induló, de Tisza Párt által támogatott Illés Gergő lett a polgármester Jászapátiban, a szavazatok 52,18 százalékát szerezte meg. A fideszes Pócs János – Pócs János fideszes parlamenti képviselő fia –  aki 44,84 százalékot ért el.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:23

Polgármestere és többsége is lesz a kétfarkúaknak a Hegyvidéken

Már biztosra vehető, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt elnöke lesz a XII. kerület polgármestere.

Kovács Gergely sajtótájékoztatót tartott a párt eredményváróján, ahol elmondta, hogy az egyéni választókerületek többségében is az MKKP jelöltjei nyerhetnek, a 12 választókerületből kilencen, illetve „kettő Momentumos, akik tök jó arcok”. A helyszínen üdvrivalgás fogadta a bejelentést.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:19

Orbán Viktor nem megy ki beszédet tartani

Orbán Viktor nem fog kimenni a Fidesz eredményváró helyszíne, a Bálna elé találkozni a szimpatizánsokkal – mondta a helyszínről jelentkező kollégánk, Tárkányi Zsolt az RTL élő választási műsorában. Hozzátette: ennek az oka az, hogy attól félnek, pont akkor fog Budapestre lecsapni a vihar.

Az újságírók egyébként továbbra is el vannak zárva a politikusoktól a rendezvényen, és bár ígérték, eddig nem adtak interjút a kormánypárt politikusai. Úgy tudni, erre azután kerülhet sor, ha már ismertek az EP-választás részeredményei.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:13

Akkorát nyerhet a Tisza Párt, hogy nem lesz elég emberük hozzá

Üdvrivalgás fogadta a Tisza Párt eredményváróján a fővárosi közgyűlési választás részeredményét, ami alapján tíz listás helyre számíthat a párt – mondta az RTL élő választási műsorában kollégánk, Szondi Vanda, aki a helyszínről jelentkezett.

Olyannyira nem számítottak erre az eredményre, hogy előfordulhat, hogy fel sem tudják tölteni a képviselői helyeket. Van olyan politikusuk, aki az EP-listán is befutó helyen szerepel. Magyar Péter azt mondta, ha olyan nagy arányban jutnak be, hogy lesz értelme, akkor lehet, hogy ő is beül a fővárosi közgyűlésbe, és lehet, hogy ez muszáj is lesz, ha nem lesz elég képviselőjük.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:12

Kovács Péter marad a polgármester a XVI. kerületben

Az eddigi polgármester, Kovács Péter folytathatja a munkáját a XVI. kerületben, 95 százalékos feldolgozottságnál ugyanis behozhatatlan az előnye.

Csaknem 8 ezer szavazattal szerzett többet Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes vezetője, mint a második helyezett ellenzéki jelölt. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:12

Uniós pénzt csalt el a méhkeréki polgármester, újraválasztották

Tát Margit és hét bűntársa 31 millió forintnyi uniós forrást csaltak el.

Ismét Tát Margit lesz a Békés megyei Méhkerék polgármestere. Tát Margit és hét bűntársa 31 millió forintnyi uniós forrást csaltak el és ezért a Gyulai Törvényszék 2022 februárjában jogerősen elítélte a fideszes polgármestert és társait. Tát Margitot egy év tíz hónap, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:01

A vak komondoros, feleségverő Balogh József lesz a polgármester Fülöpházán

Balogh József még a Fidesz-frakció tagjaként és Fülöpháza polgármestereként olyan súlyosan megverte feleségét, hogy a nőnek eltört az orra és a járomcsontja is.

A vak komondoros Balogh Józsefet választotta polgármesterévé Fülöpháza. Balogh 2013-ban még a Fidesz-frakció tagjaként és Fülöpháza polgármestereként olyan súlyosan megverte saját feleségét, hogy a nőnek eltört az orra és a járomcsontja is, kórházba került. A férfi először azzal védekezett, hogy a nő megbotlott vak komondorukban, majd a bíróságon így magyarázta a bántalmazást: „Sajnos a párom nem tudta megérteni a lelkiállapotomat.”

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:57

Megérkeztek az első adatok az I. kerületből

Váradiné Naszályi Márta (Várunk Egyesület-DK-MSZP-Párbeszéd-MMN-Momentum) 25 százalékos feldolgozottságnál 44,86 százalékon áll. A fideszes Böröcz László a voksok 41,02 százalékát szerezte meg eddig, míg a Nánásiné Abonyi Gyöngyi (MKKP) 14 százalékon áll. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:56

Buda átrendeződött

Bódi Mátyás, a Választási Földrajz geográfus-elemzője az RTL élő választási műsorában azt mondta, a legkevésbé sem lepte meg, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely vezet a XII. kerületi polgármesterválasztáson: a leköszönő Pokorni Zoltán visszavonulásával hatalmas tér nyílt. Ő 2019-ben úgy nyert 60 százalékkal, hogy a Fidesz egyéni jelöltjei nem érték el együtt a 45 százalékot.

Az elemző szerint jelentős változás figyelhető meg Budapesten: korábban a budai zöldövezetek a jobboldal erős bástyái voltak, jelenleg pedig az ellenzék legerősebb kerületei. Emellett Kovács Gergely komoly tényfeltáró munkát végzett a XII. kerületben, sok borsot törve a helyi hatalom orra alá, amit az ellenzéki választók honorálhattak.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint komoly demográfiai változások is voltak Budán az elmúlt évtizedben, a jómódúbb lakosság elkezdett kiköltözni az agglomerációba, de a VII. és VIII. kerületben is megfigyelhető egyfajta „lakosságcsere”.

László Róbert szerint eddig az I. kerületben látszik esélye a Fidesznek arra, hogy visszaszerezzen egy korábban ellenzéki kerületet, másutt viszont mindenhol az ellenzék javára látható változás. Az átrendeződések azonban nem a régi ellenzéknek kedveznek, hanem a Momentumnak, illetve az MKKP-nek.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:54

Kőbányán maradhat a fideszes polgármester

D. Kovács Róbert Antal 32 százalékos feldolgozottságnál 48 százalékon áll, a második az ellenzék közös jelöltje, a DK-s Mustó Géza 27 százalékot szerzett eddig, azaz várhatóan újrázhat a kormánypárti polgármester. 

Ebben a kerületben is állított jelöltet a Tisza Párt, Barna Judit Annamária a harmadik jelenleg, 18 százalékos eredménnyel. A Mi Hazánk színeiben induló Vékony Csongor 5 százalékot szerzett, a munkáspárti Kerezsi László 0,66 százalékot, ez utóbbi 59 voksot jelent. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:47

Egyre szorosabb a Karácsony-Vitézy-csata, már csak 3 százalék a különbség

Folyamatosan csökken a különbség Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között a főpolgármesteri pozícióért folytatott küzdelemben: 25 százalékos feldolgozottságnál 48:45-ra vezet az LMP jelöltje. A különbség nagyjából 5600 voks.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 22:47

Lesz-e jobboldali fordulat Európában?

Brüsszelben van kollégánk, Litauszky Balázs, aki Arató Lászlóval, az Eurológus tudósítójával jelentkezett be az RTL élő választási műsorába. Arató szerint jobboldali fordulat ugyan nem várható, de lényegesen több jobboldali és EU-szkeptikus képviselő kerülhet be az Európai Parlamentbe. Ezek a politikai csoportok azonban töredezettek, nem fognak egymással teljes körűen együttműködni.

A jelenlegi kettő helyett három szélsőjobboldali frakció is létrejöhet, kérdés, hogy az Európai Néppárt együttműködik-e valamelyikükkel és mit szólnak ehhez a jelenlegi szövetségesei, a liberálisok vagy a szociáldemokraták. A ma este megismert eredmények ezért nem biztos, hogy teljes képet adnak arról, hogy milyen erőviszonyok lesznek az EP-ben.

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk