Belföld

Karácsony szerint Budapest köztársaság marad, Vitézy újraszámolást akar, a vártnál szerényebb győzelmet aratott a Fidesz, Magyar Péter Tisza Pártja elmosta az ellenzéket

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 6:15

Rekord részvételt (57 százalék), a Tisza Párt áttörését (29 százalék) és minden idők legszorosabb főpolgármester-választását hozta a történelmi dupla szavazás, amelyen a magyarok önkormányzati és európai parlamenti képviselőket is választottak.

Minden idők legdrágább fideszes kampánya és legnagyobb mozgósítása ellenére elmaradt a várakozásoktól a kormánypárt eredménye, amely 2019-hez képest kilenc százalékponttal és két mandátummal kevesebbet szerzett az EP-választáson, 44 százalékos eredményt elérve 11 képviselővel küzdhetnek Brüsszelben a háború ellen, ez a Fidesz-KDNP eddigi leggyengébb EP-választási eredménye. Az alig néhány hónapos Tisza Párt 29,6 százalékot ért el legelső választásán, és 7 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe. 

A Fidesz az önkormányzati választáson – ahol még kevésbé kellett számolnia a Tiszával – már jobban szerepelt, elvesztettek három és megnyertek négy megyei jogú várost, és egészen sokáig úgy nézett ki, hogy sikerült megszabadulniuk Karácsony Gergelytől is, aki egy egészen szoros csatában, alig néhány tized százalékkal előzte meg Vitézy Dávidot, úgy, hogy kezdetben nagyobb, aztán minimális különbséggel ugyan, de szinte végig a kihívója vezetett.

Ez a választás azonban még mindig nincs lefutva, hiszen az elenyésző differencia miatt alighanem újra fogják számolni a szavazatokat, Vitézy Dávid is erről beszélt, mielőtt hajnali kettőkor hazament volna.

Ami a régi ellenzéket illeti, a DK mindössze kettő, a Mi Hazánk pedig egy európai parlamenti mandátummal, a Kétfarkú Kuyta Párt pedig Kovács Gergely polgármesterségével vigasztalódhat, az eddig két EP-képviselővel büszkélkedő Momentum azonban elvérzett a választáson. Nemcsak az Európai Parlamentbe, hanem a Fővárosi Közgyűlésbe se sikerült bejutniuk, ahol várhatóan a Fidesz-KDNP-nek és a Tiszának 10-10, a DK-MSZP-Párbeszéd csoportnak 6, Vitézyéknek és a Kutyapártnak pedig 3-3 képviselője lesz.

Élő tudósításunkban a szavazókörök reggel hat órai megnyitásától kezdődően percről percre végigkövettük a választás eseményeit, cikkünkben lejjebb görgetve mindent elolvashat és megnézhet, ám ha erre nem vállalkozna, pár rövidebb szövegben összegyűjtöttük a lényeget.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:38

Megbuktatta az EP-választás a belga miniszterelnököt

Alexander De Croo pártja csak 5,7 százalékot ért el a parlamenti választáson. 

Lemond Alexander De Croo belga miniszterelnök, miután pártja, a Szabad Liberálisok és Demokraták mindössze 5,7 százalékot szerzett a parlamenti választáson – írja a Politico.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:25

Göd kitartott Kammerer Zoltán mellett

Gödön a civilek és ellenzéki pártok többször is tiltakoztak, miután jogerős bírósági döntés ellenére sem fogta vissza a termelését. A településen tavaly februárban mondott le Balogh Csaba momentumos polgármester, indoklása szerint nem tudott tovább küzdeni a Fidesszel és a velük kollaboráló helyi politikusokkal. Májusban a Fidesz támogatásával induló civil jelölt Kammerer Zoltán olimpikont választották polgármesternek.

Ő marad Göd élén: a szavazatok 93,75 százalékos feldolgozottságánál 72,8 százalékon áll.

Kammerer ellen tavaly és idén sem indított jelöltet a Fidesz, mivel elégedettek vele. Tavaly Tuzson Bence államtitkár a Facebookon azt írta, hogy szerették volna, ha a „városért mindig is elkötelezett olimpikon a Fidesz színeiben indul, de ő ragaszkodott ahhoz, hogy pártpolitika felett álló jelöltként, a pártoktól függetlenül mérettesse meg magát. Döntését elfogadtuk és tiszteletben tartjuk.”

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:21

Vitézynek szurkolnak a Tisza szimpatizánsai

Bár a Tisza Pártnak nincs főpolgármesterjelöltje, a szimpatizánsok a párt eredményváróján Vitézy Dávid és Karácsony Gergely párharcát is nyomon követik – mondta a helyszínről az RTL tudósítója, Hujder Zoltán. Bár Magyar Péter korábban azt mondta, egyik jelöltet sem támogatják és legfeljebb ügyek mentén működnek együtt, a Tisza szimpatizánsai jellemzően Vitézyt támogatják.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:14

Fidesz: hírzárlat a legmagasabb szinten

A Fidesz eredményváróján feszülten várják, hogy Orbán Viktor a színpadra lépjen – mondta a helyszínről az RTL tudósítója, Tárkányi Zsolt. Nem tudni, mikor állnak ki, hogy értékeljék az eredményeket, úgy tudni, teljes hírzárlatot rendeltek el a legmagasabb szinten, a legszűkebb kör irányítja a Fidesz kommunikációját és a meghívottak sem tudják pontosan, mikor várható megszólalás.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:12

A Bálnában csalódást okoz ez az eredmény

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:09

Az Európai Néppárt kitart eddigi partnerei mellett

Brüsszelből jelentkezett az RTL tudósítója, Litauszky Balázs, aki elmondta: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke úgy értékelte a választási eredményeket, hogy „ez jó nap” az Európai Néppárt számára, kimondta, hogy megnyerték a választást.

Az eredmény egyrészt azt üzeni, hogy többségben vannak a stabilitásra vágyó emberek, de amellett sem lehet elmenni, hogy a szélsőséges pártoknak balról és jobbról is jelentős támogatása van, ezért nagy a középen álló pártok felelőssége.

Ursula von der Leyen azt mondta, továbbra is eddigi partnereiket, a szocialistákat és demokratákat, valamint a liberálisokat fogják felkérni az együttműködésre.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:06

Mindenhol vesztett szavazókat a Fidesz

László Róbert, a Political Capital választási szakértője az RTL élő választási műsorában azt mondta, hogy a Fidesz sokkal rosszabbul szerepelt, mint amire még akár másfél-két órája is számítani lehetett, már 58 százalékos feldolgozottsági aránynál látszik, hogy nem lesz a kormánypártnak kétmillió szavazata. Ennek a Tisza lehetett az oka és a haszonélvezője, Magyar Péter nemcsak az ellenzéki pártoknak okozott kellemetlen meglepetést.

Bódi Mátyás, a Választási Földrajz geográfus-elemzője azt mondta, az az ökölszabály nem változott, hogy minél kisebb egy település, annál népszerűbb a Fidesz. Ugyanakkor most az ezer főnél kisebb településeken is rosszabbul szerepeltek, mint korábban, nincs különbség a településtípusok között abban, hogy hány szavazót vesztett a Fidesz. Településmérettől független népszerűségvesztést szenvedett el a kormánypárt.

Kiss István, a Danube Institute ügyvezető igazgatója szerint a Fidesz szavazóbázisa nem szokott az EP-választásokon részt venni, az önkormányzati választással való összevonás segíthetett a mozgósításukban.

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 10. - 0:01

Borkai Zsolt nem lett polgármester, de beül a győri közgyűlésbe

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:57

Zuglóban célegyenesben a Momentum jelöltje, bukhat Horváth Csaba

A szavazatok 80 százalékát összesítették Budapest XIV. kerületében, ahol Rózsa András a Momentum jelöltje vezet több mint kétezer szavazattal a fideszes Borbély Ádám előtt. Ez a csaknem 5 százalékos előny akár elég is lehet a győzelemhez, az pedig biztos, hogy a regnáló polgármester, a szocialista Horváth Csaba nem folytathatja a munkáját, ő ugyanis csak a harmadik 21 százalékos eredménnyel.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:53

Böröcz László átvette a vezetést az I. kerületben

A Fidesz-KDNP jelöltje vezet 43,75 százalékos feldolgozottságnál, de az előnye rendkívül kevés, mindössze ezer voks az ellenzék indulója, Váradiné Naszályi Márta előtt. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:53

Megyei jogú városok: Győrt elvesztette, Miskolcot megnyerte a Fidesz

Nem hozott földindulást az önkormányzati választás a megyei jogú városokban. A Fidesz 14 megyei jogú városban ad polgármestert, míg az ellenzék 11 helyen. 

Fideszes címvédések

Az eddigi fideszes polgármesterek közül Debrecenben Papp László győzelme nem volt veszélyben, mint ahogy Kaposváron Szita Károlynak, Zalaegerszegen Balaicz Zoltánnak, Veszprémben Porga Gyulának, Szekszárdon Berlinger Attilának, Székesfehérváron Cser-Palkovics Andrásnak, Sopronban Farkas Cipriánnak, Kecskeméten Szemereyné Pataki Klaudiának, Esztergomban Hernádi Ádámnak sem volt túl sok izgulni valója. 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:50

Fordított a Fidesz Miskolcon: Eljött végre a mi időnk

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:43

Elképesztő csata Karácsony Gergely és Vitézy Dávid között

A főpolgármester folyamatosan dolgozza le hátrányát Vitézy Dáviddal szemben, így a két jelölt 55 százalékos feldolgozottságnál fej fej mellett áll:

  1. Vitézy Dávid (Vitézy Dávidal Budapestért-LMP) – 47,67 százalék (198 922 voks)
  2. Karácsony Gergely (Párbeszéd-DK-MSZP) – 47,12 százalék (196 624 voks)
  3. Grundtner András (Mi Hazánk) – 5,21 százalék (21 745 voks)

 

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:41

Donáth Anna még bízik abban, hogy bejuthat az EP-be

Donáth Anna, a Momentum elnöke a párt eredményváróján azt mondta, bizakodik abban, hogy a jelenlegi 40 százalékos feldolgozottsági arányhoz képest még változik az eredmény és lesz a pártnak egy mandátuma, így folytathatja munkáját az Európai Parlamentben. Örül annak, hogy az önkormányzati választáson a vártnál jobban szerepelnek. Azt mondta, a Fővárosi Közgyűlésbe akkor sem fog beülni, ha nem jut be az Európai Parlamentbe, és itthon folytatja a megkezdett munkát.

4 hónappal ezelőttrtl.hu2024. június 9. - 23:34

Kovács Gergely: Azok nyertek, akiknek kellett

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#Európa#önkormányzati választás#ep-választás#választás#eredmények#részvétel#percről percre#ma#fidesz#tisza párt#dk

Címlapról ajánljuk