Belföld

TASZ: 4-5 településről jelezték, hogy szervezetten szállítanak szavazókat

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 18:25

Volt, ahol a szavazatszámláló bizottság tagja bekísérte a választót a fülkébe, hogy „megmutassa, hova kell az X-et tenni” – értesült a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), amely választási forródrótot működtet a szavazás ideje alatt és a következő napokban.

Kunos Zsuzsanna, a TASZ jogásza a Szabad Európának elmondta: sok kérdést kaptak a szavazatszámlálással kapcsolatban, de a választás szabályai iránt is érdeklődtek – például arról, hogy saját tollal is ki lehet-e tölteni a szavazólapot, vagy hogy mi a helyzet a kampánycsenddel.

A mindenki számára elérhető jogsegélyvonalon információt nyújtanak a szavazással kapcsolatos kérdéseket, visszaélésgyanús eseteket illetően. Többeknek az átjelentkezése nem volt megfelelő, így csak az EP-választáson szavazhattak, az önkormányzatin nem. A névjegyzékkel kapcsolatos hibák is előfordultak, amikor a szavazáskor derült ki, hogy valaki már a választó előtt aláírta helyette az ívet.

4-5 településről jelezték, hogy szervezetten szállíthatták a szavazókat. Ilyesmi Kunos Zsuzsanna szerint kisebb településeken fordul elő, ahol néhány szavazat is sokat számíthat. Volt, ahol egy-egy szavazót a fülkébe is bekísért a bizottság valamelyik tagja, hogy „megmutassa, hova kell az X-et tenni”, de nincs bizonyíték arra, hogy a szavazás befolyásolása lett volna a cél.

A jogász elmondta, hogy választási csalás, szabálytalanság gyanúja esetén a helyi választási bizottsághoz kell fordulni. A visszaélést kép-, vagy hangfelvétellel lehet bizonyítani. A TASZ választási forródrótja a +36 1 646 4414-es telefonszámon érhető el.

Nyitókép (illusztráció): REUTERS/Marton Monus

#Belföld#választás#ep-választás#önkormányzati választás#tasz#forródrót

Címlapról ajánljuk