EUEurópa

Németországban és Ausztriában is ünnepel már a szélsőjobb

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 19:04

Németországban a konzervatív CDU/CSU lehet a legerősebb párt 30 százalék körüli eredménnyel, Ausztriában pedig a Szabadságpárt győzhet.

Szélsőjobboldali előretörést hozhat az ep-választás Németországban és Ausztriában – írta a BBC

Az exit poll-eredmények alapján például Németországban az AfD lett a második (16 százalék körüli eredménnyel), megelőzve Olaf Scholz kancellár balközép SPD-jét (14 százalékos támogatottsággal) és koalíciós partnereit, a Zöldeket (12 százalék). 

A legerősebb párt az előrejelzések szerint a konzervatív CDU/CSU lesz, 30 százalék körüli eredménnyel. 

A konzervatívok és a szélsőjobboldal már ünnepel, mondván, itt a Scholz-féle baloldali kormányzás vége. Németországban 2025-ben tartanak majd parlamenti voksolást.

Ausztriában szintén jó eredményre számít a szélsőjobboldal: az osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 27 százalékos támogatottságra számíthat, amivel megelőzi majd a konzervatív Néppártot (23,5 százalék) és a szociáldemokratákat (23 százalék). 

Ausztriában ősszel tartanak parlamenti választást.

Nyitókép: Tino Chrupalla, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt társelnöke és Alice Weidel, az AfD elnökhelyettese a párt berlini kampányközpontjában az európai parlamenti választáson 2024. június 9-én – Fotó: Filip Singer/MTI/EPA

#Európa#választás#ep-választás#németország#ausztria#szélsőjobboldal

Címlapról ajánljuk