Belföld

Hódmezővásárhelyen már a választók fele elment szavazni

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 16:55

Hódmezővásárhelyen hatalmas a szavazókedv, Felcsúton is átlag fölött mentek el 15 óráig szavazni, míg Győr alig van az országos átlag fölött.

Az önkormányzati és az európai parlamenti választáson toronymagasan a legnagyobb szavazókedv Hódmezővásárhelyen van a megyei jogú városok közül. 15 óráig a választók 50,56 százaléka már leadta a szavazatát, ami bőven az országos átlag fölött is van, ami 42,04 százalék.

Hódmezővásárhely ezzel szinte eddig lemásolta az öt évvel ezelőtti önkormányzati választás adatát, akkor 50,5 százalék ment el szavazni. A településen a jelenleg regnáló Márki-Zay Péternek (Mindenki Magyarországa) három kihívója van. A Fidesz-KDNP jelöltje Grezsa István, a Mi Hazánk színeiben Balog Norbert, míg Kovács Pál független színekben indult.

A településen az európai parlamenti választás 2019-ben már nem mozgatott meg ennyi embert, akkor 15 órakor 38,3 százalék volt a részvétel, igaz ez is jóval az országos átlag fölött volt (30,52 százalék).

Orbán Viktor szülőfalujában is megmozgatta a választás a lakosságot, 45,5 százalék ment el 15 óráig szavazni, pedig nagy izgalmak nem várhatóak, mivel egyedül a Fidesz-KDNP-nek van jelöltje, Mészáros Lászlóra lehet szavazni. Az egyetlen érdekesség az lehet, ha az egy szem független induló bekerül a képviselő-testületbe és ezzel kiüti a hat fideszes jelölt egyikét. Ugyanakkor az EP-választásra már öt éve is sokan mentek, akkor 41,59 százalék voksolt délután 3-ig. Meglehet az európai politika érdekli ennyire a falu lakosságát és az húzza fel az átlagot.

Az egyik legizgalmasabb helyen, Győrben ugyanakkor nincs kiugró részvételi adat, 15 óráig 43,61 százalék ment el szavazni. Pedig ott aztán lehetnek meglepetések, mert a Fidesz-KDNP eddigi polgármesterét, Dézsi Csabát leváltaná a kormánypárt egykori városvezetője, a jachtozásba belebukott Borkai Zsolt és még ott vannak az ellenzéki pártok jelöltjei is. A Borkai lemondása után tartott választásnál azonban nagyobb a szavazókedv: 2020-ban délután 3-ig csak 30,19 százalék szavazott le.

Nyitókép: Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMN) EP-listavezetője családjával leadja szavazatát az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választásokon Hódmezővásárhelyen – Fotó: MTI/Lehoczky Péter

#Belföld#választás#önkormányzati választás 2024#európai parlamenti választás#európai parlamenti választás 2024#hódmezővásárhely#felcsút#győr

Címlapról ajánljuk