Belföld

„Amit Alexandra tanácsolt” – Orbán elárulta, kire szavazott és hogy Magyar Péter sose fizette be a fideszes tagdíjat

rtl.hurtl.hu

2024. június 9. 9:49

Amikor arra kérték, hogy erősítse meg, hogy Vitézy Dávidra szavazott, a miniszterelnök elkezdett arról beszélni, hogy négy lánya van és egy felesége.

Leszavazott Orbán Viktor, szokás szerint a Zugligeti Általános Iskolában kialakított szavazókörben. Ezután rövid sajtótájékoztatót tartott. Itt megkérdezték tőle, hogy kire szavazott a főpolgármester-választáson. Azt felelte:

Amit Alexandra tanácsolt, azt csináltam.

Amikor visszakérdeztek, hogy ez Vitézy Dávidot jelenti-e, azt mondta: „Négy lányom van és egy feleségem”, és azt teszi, amit a hölgyek tanácsolnak. Azt mondta, hogy a „háború kérdésében” a Fideszre szavazott, amikor arról kérdezték, hogy nem zavarja-e, hogy a Vitézy mögött álló LMP-t is „háborúpártinak” tartja a Fidesz.

Azt is elmondta később, hogy Vitézy Dáviddal „semmilyen egyeztetésben nem vettem részt”, mert az EP-kampánnyal volt elfoglalva, „toltam, húztam, szaladtam elöl. A fővárosi kampányt Szentkirályi Alexandra képviselő asszony irányította, a döntését is mindig elfogadtam, én bízok abban, hogy ő jól ítélte meg a helyzetet”. Szerinte Szentkirályi ezután „bent marad majd a fővárosi politikában, és egy nagy jövő előtt álló, erős vezetője lesz a Fidesznek”.

Problémának tartja-e, hogy Magyar Pétert – aki volt fideszes – nevezik most háborúpártinak a plakátokon? Orbán azt mondta, hogy van probléma, de nem ez. Utoljára annyit dobott oda a mikrofonnak: „sose fizette be a tagdíjat”.

Mekkora a személyes felelőssége Orbánnak az ország megosztottságában?

Erre a kérdésre azt válaszolta a miniszterelnök: „Az ország nem megosztott, hanem demokratikus. Ezt akartuk 1989-ben, hogy ne egy vélemény legyen, hanem sok. Mindenkihez eljut, mindenki meghallgatja.”

Az országban tapasztalható gyűlöletben

nincs semmilyen felelősségem, én a béke embere vagyok

– mondta Orbán.

Szerinte az ukrajnai békéhez két lépésben kell eljutni: először Európában kell „békepártiakat” megválasztani, és az este érkező eredményeket úgy kell értelmezni, hogy Európa a béke és a háború kérdésében döntött.

A másik fele a kérdésnek Orbán szerint az, hogy az amerikai szavazók megválasztják-e idén a békepártinak tartott Donald Trumpot a jelenlegi elnök, Joe Biden ellenében. „És akkor lehet béke” – mondta.

„Amit Alexandra tanácsolt” – Orbán elárulta, kire szavazott és hogy Magyar Péter sose fizette be a fideszes tagdíjat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az újabb bicskei pedofilról: Örülök, hogy fülön csíptük

Az újabb bicskei pedofilügyről azt mondta Orbán: nem értesült a dologról, „de azt gondolom, hogy megszigorítottunk mindent, és örülök, hogy fülön csíptük”. Arra a kérdésre, hogy egy másik ügy kirobbanása ugyanabban az otthonban tényleg azt jelenti-e, hogy a szigorítással minden rendben van, azt válaszolta: „Semmi nincs rendben, de mindent megszigorítottunk, küzdeni fogunk, hogy rendben legyen”.

Milyen eredményt szeretne az EP-választásokon? „Száz százalékot szeretnék, mindenki ezt szeretné, de ez nem lehetséges természetesen”. Ha kevesebb mandátumot szereznek, mint az európai választásokon „nem örülnénk neki”.

Az akkumulátorgyárak  és a környezeti veszélyek ügyében a környezetvédelmi hatóságok felelősségét hangsúlyozta. Magyar Péter kampányáról, és annak mozgósító erejéről annyit mondott, hogy örül, hogy sokan aktívak a politikában, sokakat megmozgatott a szavazás.

Szerinte a pedofilsegédnek adott kegyelem ügyét a köztársasági elnök lezárta, elmondott mindent, ezért ők nem tennének hozzá semmit. Arról, hogy miért kaphatott kegyelmet K. Endre, szerinte „a köztársasági elnököt” (nem specifikálta, hogy a jelenlegit, vagy a korábban kegyelmet adót) lehetne megkérdezni.

Több tucat kibertámadás történik évente

És ekkor a titkosszolgálatok a protokoll szerint jártak el, mondta Orbán. Azt, hogy pontosan hogyan, és mit csinálnak, nem tudja a köz, mert ez a titkosszolgálatok lényege szerinte. Így nem részletezte azt sem, hogy jelezte-e a kormány rosszallását a nemrég felderített orosz kibertámadás miatt.

Arra a kérdésre, hogy a kormány két évvel ezelőtt miért nevezte „kampányhazugságnak” azt, hogy megtörtént ez a támadás, Magyarország miniszterelnöke egész egyszerűen ennyit mondott: „Erre a kérdésre nem tudok válaszolni”.

Hibának tartja-e, hogy  ennek nevezték? „Fogalmam sincs, nem tudom minek nevezték, de nem is foglalkozom a kérdéssel”. Nem várhatja el a külügyminisztertől, hogy „elárulja az állami informatikai rendszerek gyenge pontjait” – jelentette ki, hozzátéve: az, hogy ki mit mond, számára másodlagos.

Itt még érkezett volna több kérdés is, te Orbán már sietve terelt: „Van-e még esetleg a választással kapcsolatban kérdés?” Ekkor kisegítették egy kérdéssel „a választás tétjéről”, így visszatérhetett a háború és béke „összeurópai kérdésére”. Neki mindig fontos visszajelzés a kormány nevében is, mekkora a nép bizalma, támogatása, mondta.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#orbán viktor#miniszterelnök#budapest#ep#béke#háború#ukrajna#demokrácia#megosztottság#választás#ep-választás#önkormányzati választás

Címlapról ajánljuk