Belföld

Török Gábor: Egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett

rtl.hurtl.hu

2024. június 10. 2:18

Rendszerhibának látszik a mostani EP-választás a 2010 utáni magyar politikában Török Gábor szerint. A politológus Facebook-oldalán az eredményeket értékelve azt írta: a Fidesz 2006 óta nem ért el ilyen rossz eredményt országos választáson, „nemfideszes” párt pedig 2006 óta nem szerepelt ilyen eredményesen.

Úgy látja, csak egyetlen szereplő lehet maradéktalanul elégedett, a Tisza Párt. A Fidesznek és az ellenzéknek egyaránt a Tisza jelentette kihívással kell megküzdenie 2026-ig, miközben a Tisza majdnem egy ligába került a Fidesszel.

A kormánypárt számára nem jelent totális kudarcot a mostani választás, de az eredmény komoly problémákat jelez és okoz is, főleg úgy, hogy a Fidesz „szinte egy parlamenti kampányt folytatott, erőforrásokban és terepmunkában is”. Nehezíti helyzetüket, hogy a választás után a valószínűleg korábbiaknál szigorúbb költségvetési politikára nyílik csak lehetőség. Török Gábor úgy gondolja, hogy a Fidesznek azt is át kell gondolnia, hogy a szokatlanul negatív és egyetlen témára egyszerűsített kampány jó döntés volt-e, illetve a fővárosi visszaléptetés milyen üzenetet küldött saját szavazóiknak.

Az új magyar politika „legérdekesebb inkubátorházának” a fővárosi közgyűlést látja a politológus, de erre csak októbertől kerül sor, amikor a most bejutottak hivatalba lépnek.


Nyitókép: MTI / Illyés Tibor

#Belföld#török gábor#választás#ep-választás#önkormányzati választás#elemzés

Címlapról ajánljuk