Belföld

Reagált az állami média Magyar Péter ultimátumára, a magyarok érdekében nem engednek

rtl.hurtl.hu

2024. május 10. 16:43

Azt írták: fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem engednek, ha ez veszélyeztetné a működésüket.

Ahogyan korábban megírtuk: elmérgesedik a vita Dobrev Klára, a DK politikusa és Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke között. A probléma összefoglalva az, hogy Dobrev Klára hajlandó lenne vitázni a Partizán jövő heti felvételén, Magyar Péter viszont csak az állami médiában csapna össze az EP-listavezetőkkel.

Magyar Péter pedig ultimátumot adott az MTVA-nak: 10 napot kaptak, hogy behívja őket vitázni, ha pedig nem enged ennek a kérésnek az állami médium, akkor addig tüntetnek a székház előtt, amíg be nem engedik őket. Nem sokkal később a korábban többször is az MTVA épületénél tüntető, illetve sátrazó független országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos jelezte: amennyiben az állami tévé nem teljesíti Magyar ultimátumát, és tüntetés lesz, azon ő is részt fog venni.

Péntek délután a Közmédia Választási Iroda közleményben reagált. Mint írják, a közmédia 

fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem enged, ha ez veszélyeztetné a működését. Minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni a rá bízott javakat, médiafelületeket, a munkatársak testi- és szellemi épségét.

Így zárják soraikat: „A Magyar Péter-féle erőszakos, agresszív felszólítás hasonlatos az azóta bűncselekményért elítélt DK-s Varju, a gyakorta előforduló Hadházy vagy a Márki-Zay-féle lejárató kísérletekhez. Ezek sorába illeszkedik most a Magyar-féle zsarolás, amelynek éppen a magyar emberek érdekében nem enged sem a Duna Médiaszolgáltató Zrt., sem pedig a tartalom-előállító MTVA.”

A közlemény teljes szövege:

 „A nóta a régi, csak a szereplő új

Az eltelt években sokadik alkalommal próbálnak fizikai és verbális erőszakkal nyomást gyakorolni a magyar köztelevízióra és közrádióra.

Magukat felkent népvezérként felmutatva tiporják lábbal a vélemény-, a szólás- és a sajtószabadságot, miközben éppen arra hivatkozva gyalázzák nap mint nap a munkájukat végző újságírókat, szerkesztőket, operatőröket, hangmérnököket, műszaki munkatársakat.

A magyar köztelevízió minden választás előtt létrehozza Választási Irodáját, amely felügyeli, hogy a köztelevízió és a közrádió műsoraiban, felületein a jogszabályban meghatározottak szerint jelenjenek meg a pártok, jelölő szervezetek. Ez 2011 óta minden választáson így történt, most is így történik.

Most, az európai parlamenti és az önkormányzati választások előtt ismételten megkísérelnek nyomást gyakorolni a közmédia vezetőire, munkatársaira, semmibe véve az általuk hangoztatott jogszabályokat.

Tekintettel arra, hogy a közmédia működését törvények szabályozzák, senkinek nincs joga azokat a szabályokat felülírni, csak azért, mert saját egyéni érdekei vagy politikai ambíciói úgy diktálják.

A közmédia tiszteletben tartja a sajtószabadságot, elismeri a médiumok független működését, legyenek azok akár politikailag vagy értékek mentén működők. Saját helyzetét tekintve az Alaptörvényt és annak preambulumát tekinti mértékadónak. Fenyegetésnek, zsarolásnak, erőszakos cselekményeket előrevetítő magatartásnak akkor sem enged, ha ez veszélyeztetné a működését. Minden rendelkezésre álló eszközzel meg fogja védeni a rá bízott javakat, médiafelületeket, a munkatársak testi- és szellemi épségét.

A Magyar Péter-féle erőszakos, agresszív felszólítás hasonlatos az azóta bűncselekményért elítélt DK-s Varju, a gyakorta előforduló Hadházy vagy a Márki-Zay-féle lejárató kísérletekhez. Ezek sorába illeszkedik most a Magyar-féle zsarolás, amelynek éppen a magyar emberek érdekében nem enged sem a Duna Médiaszolgáltató Zrt., sem pedig a tartalom-előállító MTVA.

Magyar Péter támadásait, becsmérlő kijelentéseit pedig határozottan visszautasítjuk!”

Akkor nem reagált közleményben az idén 142 milliárd forint közpénzből gazdálkodó MTVA, amikor a Nemzeti Választási Bizottság határozatban mondta ki, hogy az M1 híradó konkrétan a Fidesznek kampányolt, ezzel törvényt sértett. Az NVB 13-0 arányban megállapította: a köztévé fideszes politikai reklámot tett közzé, ezzel megsértette a politikai reklám közzétételére vonatkozó korlátozásokat, egyben eltiltotta a további jogsértéstől az állami tévét.

Nyitókép: Zih Zsolt / MTI

#Belföld#magyar péter#Európa#ep-választás#hadházy ákos#mtva

Címlapról ajánljuk