Belföld

Nemzeti Választási Bizottság: Törvényt sértett a Fidesznek kampányoló M1 híradó

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 4. 14:31

A Nemzeti Választási Bizottság egyhangúan megállapította, hogy törvényt sértett a közmédia azzal, hogy a Híradóban közzétette a Fidesz reklámjait. Az NVB ezzel részben helyt adott a Momentum kifogásának, eltiltotta a további jogsértéstől a köztévét, de bírságot nem szabott ki.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megvizsgálta a Momentum Mozgalom bejelentését, és egyhangú döntéssel részben helyt adott az ellenzéki párt kifogásának, közölte szombaton Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja a Facebookon. A Momentum azért fordult az NVB-hez egy a Media1-en megjelent cikk után, mert álláspontjuk szerint az M1 csatornán, április 27-én és 28-án is az esti fél nyolcas híradóban a köztévé bemondói a Fidesznek kampányoltak. 

Hajnal Miklós erről így írt:

Nem meglepő módon a köztévé is beszállt a Fidesz választási kampányába, de még a korábbiaknál is pofátlanabb módon: saját híradós bemondóik álcázták riportoknak a Fidesz szavazásra buzdító kampányvideóit. Mind Vitályos Eszter kormányszóvivő, mind Menczer Tamás fideszes kommunikációs igazgató lehetőséget kapott arra, hogy a köztévén mondja bele a kamerába: »Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!« Különösen vicces, hogy Menczer videóját nem teljes terjedelmében tették közzé, de a kampányvideóból hiányzó részt a köztévé bemondója a saját szavaival mondta el.

A Nemzeti Választási Bizottság 13-0 arányban megállapította: a köztévé fideszes politikai reklámot tett közzé, ezzel megsértette a politikai reklám közzétételére vonatkozó korlátozásokat. Az NVB arra is kötelezte a köztévét, hogy három napon belül tegye közzé a határozat rendelkező részét az esti híradójában.

A Momentum a fentieken túl beadványában azt is kifogásolta, hogy a riportnak álcázott kampányvideóban a Fidesz logója és arculata is megjelent a kormánypárt politikai üzenetét erősítendő. Ezt a kifogást az NVB nem tartotta megalapozottnak.

Az NVB eltiltotta a további jogsértéstől a köztévét, de bírságot nem szabott ki.

Hajnal szerint a Fidesz a törvényeket semmibe vevő propagandával próbálja feledtetni a választókkal „a kínos, megválaszolatlan kérdéseket”, hogy például „nemrég engedtek ki egy pedofilvédőt”.

Az NVB határozata itt olvasható

Nyitókép: Menczer Tamás Facebook oldala

#Belföld#Európa#európai parlamenti választás 2024#fidesz#momentum mozgalom#nemzeti választási bizottság#törvénysértés#m1 híradó#kampány

Címlapról ajánljuk